O alta potlogarie pusa la cale la Consiliul Judetean

duminică, 09 iulie 2000, 23:00
5 MIN
 O alta potlogarie pusa la cale la Consiliul Judetean

O fundatie din Bucuresti venita la Iasi cu un sac de dolari a fost pusa pe drumuri timp de un an de catre fosta conducere a Consiliului Judetean. Fundatia "Sera" oferea 400.000 dolari pentru intretinerea copiilor cu handicapuri motorii din judet si cerea un lucru simplu, aflat la indemina conducerii CJ: un spatiu pentru ingrijirea acestor orfani.
Dar, ca si in alte cazuri din timpul mandatului lui Vladimir Tanasoiu, aceasta actiune simpla si curata s-a transformat intr-un lucru complicat si murdar. Fundatia cerea stabilirea unui centru de plasament in Casa Agronomului, cladire din patrimoniul CJ. Sefii Consiliului Judetean au refuzat oferirea acestui spatiu copiilor cu handicap, umblind insa prin oras in cautarea de persoane interesate sa inchirieze aceeasi Casa a Agronomului. In conditiile in care o Hotarire de Guvern emisa anul acesta obliga Consiliul sa transfere toti copiii cu handicap din centrele rurale in mediul urban, cererea fundatiei "Sera" a fost blocata aparent fara nici o explicatie logica. Dupa un an de negocieri ratate, "Sera" a fost nevoita sa cumpere vila lui Nelu Raicu, patronul "RC Star" cu 100.000 dolari. "Nu stiu de ce nu ni s-a dat Casa Agronomului. Cu banii pe care i-am dat pe cumpararea vilei, puteam amenaja Casa Agronomului, iar restul banilor ii dadeam direct pentru ingrijirea copiilor. Cautati raspunsul la Consiliul Judetean", ne-a declarat presedintele fundatiei, Eugen Tabacaru. In casa lui Raicu, de pe strada Stejar, nu vor puteau fi cazati decit 20 de copii, in timp ce in Casa Agronomului ar fi fost spatiu pentru 60-70 de copii. Cei care nu vor fi inclusi in programul finantat de "Sera" vor trebui sa-l intrebe pe Tanasoiu: "Pe noi cui ne-ai lasat?".
Desi nu a facut valuri la vremea respectiva, refuzul Consiliului Judetean este unul din cele mai mari suturi pe care cei care au condus judetul pina in luna iunie l-au dat reformei in domeniul asistentei persoanelor cu handicap. "Casa Agronomului" are un statut incert si chiriasi obscuri de ani de zile. In anumite medii din Iasi este de notorietate faptul ca Vladimir Tanasoiu a intrebat numeroase persoane influente daca nu sint interesate de inchirierea acestei podoabe din destul de saracaciosul patrimoniu al CJ. Consiliul nu detine proprietati atit de numeroase si valoroase precum Consiliul Local, dar putinele cladiri existente au insemnat miza unor potentiale afaceri interne care de fiecare data s-au lasat cu scandal. Consilierul Adrian Girlea a ajuns celebru in tot tirgul dupa ce a luat un spatiu in Codrescu 6 prin incredintare directa pe care apoi a vrut sa-l subinchirieze firmei multinationale "Oriflame". Alte spatii din Codrescu trebuiau sa ajunga, in conditii considerate total dezavantajoase pentru bugetul judetean, pe mina firmei britanice "Five Anchors". Aceasta societate intentiona sa construiasca mai multe vile in Copou si se obliga sa ofere Consiliului patru apartamente. Atunci, in vara anului 1999, intentia lui Tanasoiu, care semnase un contract cu "Five Anchors" fara aprobarea CJ, a provocat un scandal de proportii. In cele din urma, Consiliul a respins tranzactia, spre marea dezamagire a fostului presedinte. In februarie 2000, Vladimir Tanasoiu a pretins si incasat bani in avans de la SC "Angero" Iasi in contul unui teren ce apartinea tot Consiliului Judetean. Cu toata lumea, Vladimir Tanasoiu a incercat sa se inteleaga omeneste, uneori chiar in spatele usilor inchise ale cabinetului sau, fara stiinta plenului CJ si a opiniei publice, numai fundatia "Sera" a fost ignorata.
Conditiile in care fundatia bucuresteana a ajuns sa cumpere vila lui Nelu Raicu nu sint foarte clare. Patronul de la "RC Star" intentiona de doi ani sa-si vinda casa, dar tinind cont de pretul cerut, i-a venit greu sa gaseasca un cumparator. Afacerea s-a incheiat in urma cu aproximativ o luna si jumatate, pretul fixat fiind 100.000 dolari, adica 2,1 miliarde lei la valoarea actuala. Ioan Serbina, secretarul CJ si presedinte al Comisiei Judetene de Protectia Copilului, responsabil direct de soarta tuturor copiilor institutionalizati din judet, nu are nici un raspuns la intrebarea de ce nu a fost oferita Casa Agronomului fundatiei "Sera".
"Pur si simplu nu s-a putut. S-a incercat dezbaterea problemei in Consiliu, nu s-a aprobat, stiti si voi cum erau sedintele inainte" , a fost raspunsul extrem de evaziv al lui Ioan Serbina.
Fundatia "Sera" intentiona, cu 400.000 dolari, sa mute toate persoanele cu handicapuri motorii de la Hirlau la Iasi si sa le asigure conditii la standarde europene. Din pacate, acest lucru nu s-a putut, deoarece "Casa Agronomului" e tinuta pentru scopuri mult mai nobile. Eugen Tabacaru, presedintele fundatiei, a dat 100.000 de dolari pe vila lui Raicu, cind putea lua gratuit cladirea apartinind CJ, iar cu acesti bani putea cumpara aparatura moderna pentru copiii cu handicap. In "Casa Agronomului" isi au sediul in prezent trei firme: "Roton", "Nikons" si "Cuantum". "Roton" este o casa de discuri, cu aria de actiune in special la Bucuresti, "Nikons" tine cursuri de dansuri de societate, iar despre "Cuantum", un SRL local, nu se stie aproape nimic. Vladimir Tanasoiu a cautat personal si alti chiriasi pentru aceasta cladire. Tabacaru a fost destul de caustic fata de modul in care si-a urmarit interesele fosta conducere a CJ: "Din cei 400.0000 dolari pe care i-am obtinut din donatii, mai mult de jumatate va trebui sa-i cheltuim doar pe cumpararea de imobile in loc sa-i alocam ingrijirii copiilor. Pentru a duce programul pina la capat, va trebui sa mai cheltuiesc inca 100.000 dolari pentru o alta cladire, in care sa-i gazduiesc pe toti copiii de la Hirlau. Daca CJ nu a vrut sa aprobe cedarea Casei Agronomului, asta e".
Conditiile oferite la Hirlau copiilor cu handicapuri motorii sint departe de ceea ce s-ar putea oferi in Iasi. Reprezentantii fundatiei "Sera" au vizitat centrul de la Hirlau si au ramas cu un gust amar. "Au construit de ochii lumii niste bai. Dar se vede ca nu sint folosite niciodata de copii, pentru ca nu curge nici o picatura de apa", ne-a mai spus Eugen Tabacaru. Din cei circa 70 de copii internati la Hirlau, doar 20 vor avea sansa sa ajunga in fosta vila a lui Raicu, pentru ca doar pentru atitia este loc. Restul de 50 de copii, care ar fi incaput in "Casa Agronomului", vor trebui sa astepte urmatoarea sansa.
Cum Vladimir Tanasoiu a parasit scena, singurul care mai poate fi luat la intrebari este secretarul CJ, Ioan Serbina. Pasivitatea manifestata in declaratia pe care ne-a dat-o este inexplicabila pentru cineva care de ani de zile se plinge ca nu are bani pentru copiii orfani si care joaca rolul de amfitrion al tuturor Caselor de Copii din judet. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii