„Onorabilii” de la Inspectoratul Scolar Judetean

marți, 25 noiembrie 2003, 00:00
4 MIN
 „Onorabilii” de la Inspectoratul Scolar Judetean

„Onorabilii”. Asa ar putea fi numiti profesorii si inspectorii scolari ieseni cu grave abateri disciplinare, incompatibile cu statutul cadrelor didactice. In mandatul lui Mihai Dumitriu, toti acestia au scapat nesanctionati. Reteta este simpla si suna bine: „demisia de onoare”. Aceasta nu numai ca ii scuteste de sanctiunile superiorilor, care in orice societate normala se impun de la sine, dar nici nu le pateaza CV-ul. Chiar „onorabilitatea” acestor renuntari la functii poate fi pusa in discutie, deoarece toti demisioneaza fortat, de abia dupa terminarea anchetei Inspectoratului. Ultimul pe lista „onorabililor” este directorul adjunct al Scolii nr.11, Viorel Catea, acuzat ca a batut un elev.
„Oricum s-ar fi ajuns aici si prin demitere”
Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) a discutat ieri in consiliul de administratie cazul directorului bataus. Inca de saptamina trecuta, ISJ anuntase un posibil verdict in cazul lui Viorel Catea: ori isi va da demisia, ori va fi demis. Alaturi de el, directoarea Carmen Lupu ar fi avut aceleasi variante, fiind invinuita de ISJ ca nu a gestionat corect conflictele din colectivul pe care il conduce. Ieri insa, surpriza. Viorel Catea si-a dat dis-de-dimineata demisia, iar ISJ a aprobat-o fara ezitari, inlocuindu-l imediat cu profesorul de sport Ioan Crivoi, care s-a mai aflat la conducerea scolii in urma cu citiva ani. In ceea ce-o priveste pe directoarea Carmen Lupu, aceasta va fi mentinuta deocamdata in functie, insa activitatea ei va fi tinuta sub observatie de inspectorii scolari. „Discutia privind demisia ei va fi reluata dupa 1 ianuarie. Credem ca nu este de bun augur pentru scoala ca la sfirsit de semestru sa fie schimbati brusc ambii directori”, sustine Doru Tigau, inspector general adjunct. Teoretic, inspectorii scolari au rezolvat ieri conflictul de la Scoala nr.11, insa Viorel Catea nu a fost sanctionat in nici un fel, desi a fost considerat vinovat pentru ca l-a batut pe Vlad Nica, elev in clasa a VIII-a F. „Am considerat ca eliberarea lui din functie este suficienta. Oricum s-ar fi ajuns aici si prin demitere”, spune si Mihai Dumitriu, inspectorul scolar general.
Demiterea si demisia nu-s totuna. Sanctionarea cu demiterea este una din cele mai grave sanctiuni, penultima prevazuta in statutul cadrelor didactice pentru abateri disciplinare. Insa, prin „demisie onorabila”, Catea isi pastreaza nepatat CV-ul. Mai mult el va preda in continuare la clasa unde a avut loc incidentul, desi parintii au cerut mutarea sa. Cu alte cuvinte, neprimind nici o sanctiune din partea ISJ pentru ca a lovit cu pumnii si picioarele un elev, Viorel Catea ar putea candida lejer peste citiva ani la functia de director la Scoala nr.11 sau chiar la cea de inspector scolar general. Legea ii permite acest lucru.
Alti patru „onorabili”
Catea este cel de-al cincilea „om de onoare” al ISJ. Prima pe lista „demisiilor onorabile” este fosta inspectoare responsabila cu activitatile educative, Adina Andrei. Aceasta si-a dat demisia in primavara lui 2002, chiar la inceputul mandatului lui Mihai Dumitriu, in contextul dramei din Disco Maxx Space. Adina Andrei a fost lasata sa plece prin demisie, dupa ce s-a constatat ca nu examinase corect un contract incheiat intre ISJ si firma organizatoare a unui concurs intre licee, in discoteca Maxx Space. Concursul s-a incheiat tragic: un incendiu in urma caruia patru elevi de la Grupul Scolar „Leonida” au ajuns in spital cu arsuri, o eleva dintre acestia pierzindu-si viata.
Si in cazul inspectoarei de limba romana, Claudia Ciobanu s-a ajuns la o „demisie de onoare”. Somat de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa o demita, ISJ i-a cerut demisia inspectoarei in iarna anului 2002. Aceasta dupa ce Claudia Ciobanu o facuse pe agentul publicitar prin mai multe scoli iesene, incurajind profesorii sa cumpere culegerea unei persoane care se recomandase ca lucrind in minister. Obrazul poate fi curatat prin demisie, chiar si in urma maririi notei prin frauda la un examen. Asa s-a intimplat in cazul fostei inspectoare adjuncte a ISJ, Genovica Vulpoi, si a inspectoarei de romana, Mihaela Vlioncu. Cele doua au demisionat „fortat” in iunie, in toiul scandalului iscat de marirea notei la olimpiada judeteana de romana a fiicei adjunctei ISJ. Inspectoarei Vlioncu i s-a cerut demisia pentru ca semnase foaia cu rezultatul fals al Anei-Maria Vulpoi: adica nota 8 in loc de nota initiala – 5,80. Fiindca numele ei fusese implicat in numeroase alte scandaluri, Genovicai Vulpoi i s-a cerut si ei demisia.
La Universitatea „Cuza”, demisia lui Petris nu a fost acceptata
In mod normal, oricare din faptele celor cinci „onorabili” ar fi trebuit sanctionate. Daca, de exemplu, ISJ ar fi tinut neaparat ca Viorel Catea sa fie sanctionat i-ar fi respins demisia, asa cum s-a intimplat in cazul profesorului Rusalim Petris, de la Universitatea „Cuza”. Gasit vinovat in fraudarea licentei de la Facultatea de Economie din acest an – scriind un subiect pe teza de unei absolvente si acordindu-i cu sapte puncte mai mult decit merita – Petris a fost concediat de Universitate. Desi si-a inaintat demisia, aceasta nu i-a fost acceptata de conducerea institutiei, care a considerat ca profesorul trebuie sanctionat. Nu la fel considera insa Inspectoratul Scolar. Acceptind „demisiile onorabile”, sefii ISJ nu fac decit sa demonstreze ca in mediul preuniversitar iesean orice este permis. Daca esti prins, scapi cu demisia. (Marinela RATA)

Comentarii