Pensionariada de la UMF a ajuns la faza bitelor

miercuri, 31 august 2005, 23:00
4 MIN
 Pensionariada de la UMF a ajuns la faza bitelor

Procesul pensionariadei de la UMF s-a transformat pentru o ora, la termenul de ieri, intr-o cursa contracronometru. Confruntarea avea o singura miza: timpul. Cei 22 de profesori ramasi in cursa impotriva conducerii Universitatii nu doresc decit un lucru: procesul trebuie incheiat inainte ca ei sa fie nevoiti sa isi paraseasca posturile, adica 10 septembrie. De partea cealalta, avocata institutiei parea sa traga cu dintii de o aminare. Motivele rectorului Vasile Burlui au fost mai mult decit transparente. Urmatoarea intrunire a Senatului Universitatii nu trebuia sa ii includa pe acei membri afectati de pensionariada. Balanta a inclinat, de aceasta data, de partea profesorilor. Procesul a ramas in pronuntare, urmind ca vineri sa fie facuta publica solutia judecatorilor.
Indignare generala
Tragere de timp. Doua cuvinte prezente pe buzele tuturor reprezentantilor pensionariadei. Rumoarea si revolta au inundat sala in momentul in care reprezentanta Universitatii a incercat o aminare in procesul intentat institutiei de catre profesorii pensionati fortat la inceputul lunii trecute. „Solicitam instantei acordarea unui nou termen de judecata, pentru a putea studia dosarul”, a fost argumentul rostit cu glas abia soptit de catre aparatoarea Universitatii. Cuvintele, percepute cu greu de catre profesorii virstnici asezati in ultimele banci ale completului de judecata, au stirnit valuri de proteste. „Nu se poate asa ceva, e inadmisibil”, a soptit o profesoara indignata in urechea vecinei sale. Vocile capatau din ce in ce mai multa forta. Motivul indignarii generale s-a concretizat in replica avocatului Neculai Volovat, aparatorul celor 22 de profesori semnatari ai actiunii. „Este imposibil ca dosarul sa nu fi fost studiat pina acum, atit timp cit s-a depus si o intimpinare la actiune. Este evident ca vor sa traga de timp pina pe 10 septembrie, cind petentii vor trebui sa isi paraseasca efectiv posturile. In acest mod, Senatul Universitatii ar trebui sa se intruneasca in lipsa lor”, a argumentat avocatul Volovat.
Incercarea avocatei partii adverse de a drege lucrurile a stirnit si mai multa controversa. „Dorim sa mai depunem la dosar o serie de acte, cum ar fi Regulamentul de Ordine interioara al Universitatii”, a completat aceasta cererea. „Ce acte, ce relevanta au?”, a venit raspunsul la unison al profesorilor, majoritatea ridicati in picioare de nerabdare. Raspunsul judecatorilor a fost insa ferm: „Declaram stare de judecata”.
Profesorii costa 40 de miliarde
Intr-un moment, cei doi aparatori s-au asezat pe pozitii, asteptind startul la expunerea concluziilor. Argumentul principal dezbatut a fost acela al modului in care a fost luata decizia de concediere. „Aceste decizii au fost emise de un organ necompetent, anume de rectorul Vasile Burlui, fara validare din partea Senatului Universitatii. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca deciziile au fost emise in perioada in care profesorii erau in concediu de odihna, ceea ce atrage nulitatea lor”, a concluzionat avocatul Neculai Volovat. Potrivit intimpinarii insa, reprezentantii UMF au fost de alta parere. „Atit timp cit deciziile emise de conducerea Universitatii vor intra in vigoare la 10 septembrie, ele nu coincid cu perioada concediului de odihna”, a replicat avocata institutiei de invatamint. „Mai tare!”, s-a auzit intr-o parte a salii. „Rectorul, nu conducerea Universitatii”, a completat un profesor spusele avocatei. Cu o voce aproape plina de reverenta, presedinta de complet a fost nevoita sa ceara liniste in sala. Din cind in cind, usa completului se deschidea pentru a face loc cite unui curios. Acestia erau membrii Sindicatului Personalului Auxiliar, fostii portari de la UMF, care au dat si ei in judecata Universitatea pentru faptul ca au fost concediati. Argumentul dificultatilor economice cu care se confrunta UMF ii interesa in egala masura. „Partea adversa a incercat demonstrarea printr-o adresa, emisa nu se stie de cine, care atesta dificultatile economice ale institutiei. S-a aratat ca mentinerea acestor profesori ar costa Universitatea 40 de miliarde lei. Ceea ce ar insemna un salariu lunar de 100 de milioane lei pentru fiecare dintre ei, dar dinsii nu primesc nici pe departe atit. Nimeni nu s-a gindit insa la beneficiul pe care acestia in aduc prin imaginea si profesionalismul lor”, a argumentat Neculai Volovat.
„Raminem in pronuntare pentru 2 septembrie”
In afara salii, printre fostul personal auxiliar vocile impotriva rectorului Burlui se inteteau. „Am auzit ca Burlui a fixat in asa fel microfoanele de la fiecare pupitru al membrilor Senatului incit el sa le poata inchide dupa bunul plac. In plus, i-a pacalit pe profesorii din Senat sa semneze eliberarea noastra din functie, cel putin asa ne-au spus ei”, a dezvaluit, conspirativ, unul dintre portari. In sala, tensiunea creste in asteptarea deciziei judecatoarei. Va ramine procesul in pronuntare inainte ca Vasile Burlui sa poata convoca Senatul fara o parte din profesorii concediati? „Raminem in pronuntare pentru 2 septembrie. Pina atunci, avocatii ambelor parti sint rugati sa isi depuna concluziile scrise”. Cuvintele presedintei de complet au stirnit ropote de aplauze din partea profesorilor. „Pronuntarea va fi vineri” se auzeau voci din toate partile, pe masura ce profesorii paraseau sala. (Geanina JINARU)

Comentarii