Pentru ca sint de doua ori mai multi decit fetele, baietii de la UTI cauta partenere la alte universitati

luni, 28 februarie 2005, 00:00
3 MIN
 Pentru ca sint de doua ori mai multi decit fetele, baietii de la UTI cauta partenere la alte universitati

Doi la unu: nu este scorul meciului Steaua-Valencia, ci raportul baieti-fete la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” (UTI). Facultatea de Mecanica detine suprematia ca numar de baieti, de doua ori mai multi decit fete. Deoarece minoritatea se supune majoritatii, fetele de la UTI au doua altenative: fie fac ceea ce fac si baietii, fie stau izolate intr-un colt. Domnisoarele de la Textile si Chimie Industriala rastoarna situatia in favoarea lor, fiind de trei sau patru ori mai multe decit domnii. La aceste facultati, ele nu sint asa transante, ci se dovedesc foarte ingaduitoare cu colegii lor.
Mecanica, in epoca patriarhatului
Universitatea Tehnica ramine, in contiunare, un tarim rezervat barbatilor. Din aproximativ 12.000 de studenti, fetele sint jumatate fata de numarul baietilor. Acest lucru se pare ca ii deranjeaza cel mai tare pe acestia din urma deoarece trebuie isi caute prietene in alta parte. „UTI este un domeniu in care predomina baietii si de aceea prefer sa vorbesc cu fete din afara Universitatii, ca de exemplu de la ISE”, spune Ionut Hanga, student in anul V la Mecanica. Din statistica pe intreaga Universitate reiese ca Facultatea de Mecanica este un domeniu rezervat, in exclusuvitate, barbatilor. Din cei peste 900 de studenti, fete sint doar 43. Intrebati care este atmosfera la cursuri, domnii au raspuns categoric: „sintem in lumea noastra”. In aceste conditii, fetele au de ales intre doua posibilitati: fie joaca fotbal cot la cot cu baietii, ies la «baute» impreuna cu acestia, fie stau pitite intr-un colt sa nu-si puna in cap tot anul. „Avem o singura fata in grupa”, spune Adrian Iliuta, student in anul V la sectia Utilaj tehnologic in industria alimentara. O cheama Florica si are, potrivit colegilor sai, calitati deosebite de fotbalist: „Joaca fotbal cu noi de fiecare data cind o chemam si pentru ca nu are burta de la bere ca noi, se misca mult mai repede”, completeaza Adrian.
La Facultatea de Constructii de Masini, unde diferenta dintre baieti si fete este, de asemenea, destul de mare, de aproximativ sase la unu (801 baieti si 145 fete), domnii se poarta bine cu domnisoarele deoarece considera ca au nevoie de ele. „Fetele merg la cursuri, scriu frumos si ne dau si noua informatii in schimbul unei ciocolate sau a unui buchet de flori”, spune Ionut, student in anul V la Constructii de Masini.
La Chimie si Textile dicteaza fetele
La Facultatile de Chimie Industriala si de Textile, unde predominante sint fetele, parerile sint impartite in ceea ce priveste colaborarea dintre parti: „Sintem doar trei baieti intr-o grupa de 26 de fete si-mi displace aceasta situatie deoarece fetele sint puse mereu pe cearta, iar noi trebuie sa le temperam”, se plinge Constantin Pintilie, student in anul I la Inginerie chimica. Colegul sau Marius Lacatus este insa de alta parere. El considera ca fiind putini baieti intr-o „mare” de fete, cum spune el, beneficiaza de un statut privilegiat: „Sint chiar fericit printre atitea fete, mai ales ca imi dau temele si ma lasa sa copiez de la ele”, explica Marius. La Chimie Industriala din 873 de studenti, doar 217 sint baieti.
Fetele de la Textile, de trei ori mai multe decit baietii, adica 1.102 fete si 364 baieti, se pare ca sint cele mai multumite de actuala structura pe sexe de la ele din an. In grupa 10.109, unde nu este decit un singur baiat, si acela foarte linistit, potrivit opiniei studentelor, nu exista conflicte. „Scandalurile sint eliminate din start pentru ca nu avem marul discordiei intre noi”, spune Oana Borhan studenta in anul I la Facultatea de Textile. (Cristina ORHEANU)

Comentarii