Puhoaiele au pus aseara stapinire pe oras

vineri, 27 august 2004, 23:00
4 MIN
 Puhoaiele au pus aseara stapinire pe oras

Puhoaiele de apa au luat aseara in stapinire Iasul. Locuitorii s-au pomenit sechestrati in case, in magazine sau in propriile masini, blocati in intersectii. Doar cei mai curajosi au indraznit sa sparga „blocada” si au pornit la drum cu pantalonii suflecati si cu pungile-n cap. Zeci de strazi au fost transformate in tot atitea riuri, iar intersectiile in lacuri cu apa tulbure. Imagini pe care multi ieseni nu le-au mai vazut de ani de zile.
Parc scufundat sub ape
Canalizarile din Podu Ros au rabufnit si jeturi de apa inalte de pina la jumatate de metru au tisnit cu putere, alimentind lacul care inghitise deja jumatate din parcul de linga Biserica Lipoveneasca. Citeva sute de metri mai departe, strada Smirdan era navigabila. Apa era inalta si inunda radiatoarele tuturor masinilor mici care treceau pe acolo. Un sofer ud pina la piele ramasese in intersectia cu str. Profesor Sesan si, aplecat deasupra motorului, trebaluia si injura cu sete. Un locuitor din zona privea ingrijorat la apa care ameninta sa-i intre in casa. „Canalizarile nu mai pot trage apa. Multe capace de canal lipsesc si soferii nu vad cind intra in ele. Am infipt o coada de matura intr-un canal, ca sa-l ocoleasca masinile”, povestea cel care s-a recomandat „nea Ilie”.
Galata, cartier rupt de oras
Potopul a rupt cartierul Galata de restul orasului. In pasajul de sub calea ferata, apa depasise jumatate de metru. Multe masini „incercau apa”, insa cind soferii vedeau ca se tot afunda, faceau cale intoarsa. In mod neasteptat, cei mai curajosi erau soferii de pe taxiurile „Tico”, care plonjau in piscina de sub pasaj fara sa se gindeasca. Desigur, ramineau acolo „inecati”, pina cind erau impinsi la mal de o echipa de interventie constituita ad-hoc din cinci pustani. „Am scos mai multe masini. Le cerem cite 50.000 ca sa-i impingem afara”, ne-a dezvaluit Catalin, unul dintre „salvamari”.
Dincolo de pasarela Nicolina era un „cimitir” de troleibuze, trase pe dreapta. Traficul era sugrumat, masinile claxonau in disperare. Cu toate acestea, inundata Nicolina putem spune ca era uscata in comparatie cu Manta Rosie. Acolo, apele navalisera in curti, in casele oamenilor, iar echipele „Salubris” si de pompieri sosite la fata locului pareau sa se balaceasca fara nici un folos. In mijlocul actiunii, murat si morocanos, se afla Dorinel Zeciu, directorul „Salubris”. Din cind in cind, isi zbirlea musteata in directia echipelor sale. „Tot ce putem face este sa impiedicam gurile de canal sa se colmateze”, a explicat Zeciu. Nici pompierii nu o duceau mai bine. „Pompa s-a supraincalzit si am oprit-o”, a aratat seful de echipa. Inarmati doar cu niste lopeti, pompierii voiau sa stavileasca riul care voia sa intre in curtea familiei Patrascu. Curtea era deja inundata, la fel si casa. In prag, doua femei isi fringeau miinile. „Si anul trecut am patit la fel. Atunci a murit batrinul, dupa inundatie, de suparare”, s-a vaitat nora. Ceilalti vecini, erau de parere ca astfel de furtuna n-au mai vazut de mai multi ani. Cu totii erau porniti impotriva „stapinirii”. „Au venit si-au masurat locul cu aparate nemtesti, ca sa vada pe unde ar veni canalizarea. Apoi dusi au fost, iar acuma apele s-au intors”, povestea cu naduf un locuitor, gesticulind aprig cu umbrela.
Apa dadea sa intre in „Viper Club”
Scene asemanatoare s-au petrecut in cartierele Alexandru, Nicolina, Frumoasa, Primaverii, Tudor Vladimirescu. Strada Cronicar Mustea din Socola mustea la propriu de apa. Si locuitorii „din deal” au avut de furca cu apele. Puhoaiele au trecut pragul multor case din Copou, de pe strazile Gh. Asachi si M. Kogalniceau. Corpul B al Universitatii „Cuza” s-a pomenit cu subsolul inundat. La fel s-a intimplat si la Mall, unde apa dadea sa intre in „Viper Club”.
Doar oprirea ploii, in jurul orei 7, a restrins proportiile calamitatii. Iluminatul public, care s-a stins de la primele fulgere, a reintrat in functiune pe la ora 8. La inchiderea editiei, inca se mai circula cu greutate pe principalele strazi ale orasului.
Potopul s-a localizat doar deasupra Iasului
Furtuna de ieri pare sa se fi invirtit numai deasupra municipiului Iasi. Daca de obicei, in timpul furtunilor, telefoanele Protectiei Civile sunau nonstop, ieri-seara nici un primar din judet nu raportase probleme. Localizarea furtunii doar asupra Iasului i-a surprins pina si pe inspectorii Protectiei Civile. „In judet, nimic nou, nimic vechi. Ca si cum n-ar fi fost furtuna. De obicei nu mai apucam sa raspundem la toate telefoanele care vin din comune, iar acum liniste si pace”, ne-a spus Radu Paduraru, ofiter de serviciu in cadrul Inspectoratului Judetean de Protectie Civila. Singurele probleme raportate din judet au fost intreruperile de curent electric. La inchiderea editiei erau scoase din functiune 4 linii medii de alimentare cu electricitate si 120 de posturi de transformare, iar 64 de localitati erau deconectate de la alimentarea cu electricitate, indeosebi in zona Tirgu Frumos.
Daca judetul a scapat aproape neatins, Iasul a resimtit din plin furtuna de ieri. Retelele telefonice mobile au cazut inca inainte de inceperea furtunii, ulterior iesind din functiune retelele de televiziune prin cablu si alimentarea cu energie electrica in numeroase cartiere. Prefectul Spiridon Cretu a efectuat ieri-seara un scurt raid in Nicolina pentru a constata efectele furtunii. „Se lucreaza intens pentru rezolvarea problemelor, indeosebi pentru scoaterea apei din case. Conform avertizarii meteo pe care am primit-o, ploile si descarcarile electrice vor continua, cel putin pina simbata dupa-amiaza, asa ca echipajele Protectiei Civile vor lucra in foc continuu”, a spus prefectul. (Mihai POPA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii