"Sa vina ei sa ingrijeasca bolnavii, daca noi, «catele», nu sintem bune!"

joi, 13 februarie 2003, 00:00
4 MIN
 "Sa vina ei sa ingrijeasca bolnavii, daca noi, «catele», nu sintem bune!"

"Ce sa stie vicele Popescu despre Sanatate? El sa se ocupe de turmele de oi ca habar n-are de munca noastra! Nici nu stie ce-i aia garda dubla. Dar ne face cate!", au comentat indignate asistentele de la "Urgente" atitudinea conducerii CJ Iasi fata de demersurile sindicale ale personalului medical. De altfel, acesta a fost subiectul preferat de discutie al asistentilor care au intrat ieri in greva generala, pe termen nelimitat. Teoretic, de ieri dimineata in spitalele iesene se asigura ingrijiri medicale numai pentru cazurile urgente. Au fost insa si exceptii. La Spitalul de Copii "Sf. Maria" s-au internat toate cazurile si mai in toate spitalele s-a operat. Este adevarat, mult mai putin decit intr-o zi normala de lucru. Greva va continua si astazi deoarece, desi sindicalistii au discutat ieri dupa amiaza cu reprezentantii DSP si ai CJAS, nu s-a ajuns la nici o rezolvare a solicitarilor Sanitas privind acordarea celui de al 13-lea salariu, a tichetelor de masa ca si marirea bugetelor spitalelor.
Inca de la sapte dimineata la intrarea in toate spitalele iesene se afisasera pancarte care anuntau greva generala. Asistentele, infirmierele si chiar unii medici s-au adunat in holurile spitalelor de dimineata. "De ce facem greva? Pentru tichete. Si pentru ca nu avem cu ce lucra!" "Si pentru ca ne-a jignit! Ne-a facut cate! Sa vina ei sa ingrijeasca bolnavii, daca noi, «catele», nu sintem bune!", a venit imediat completarea. Dr. Marcel Burlacu, care s-a alaturat si el pentru citeva minute asistentelor din holul Spitalului de Copii, explica motivul grevei si de ce medicii sint de acord cu acest protest al asistentilor. "Reforma nu are cap si coada. Nu exista o legislatie clara, nu se stie cine trebuie sa dea bani pentru sistemul sanitar, nu avem materiale si medicamente si nimeni nu are solutii. Din cauza legislatiei ambigue nu se stie cine ar trebui sa rezolve problema sistemului sanitar!", spune dr. Burlacu. Asistentii care se plictisesc sa stea ore in sir in holul spitalului mai urca din cind in cind in sectii pentru a mai face cite ceva.
"Neuro": Lacrimile au ajutat-o sa ajunga sub bisturiu
La Spitalul de Neurochirurgie s-a stabilit inca de dimineata ca nu se interneaza si nu se opereaza decit urgentele. Hernia de disc nu a fost considerata urgenta, motiv pentru care o femeie de 66 de ani din Roman ajunsese sa plinga pentru a intra la rind in sala de operatie. Dupa citeva discutii si explicatii cu asistentii, femeia ajunge in sala de operatie. "Daca nu ar fi probleme atit de grave din cauza subfinantarii sistemului sanitar nu s-ar ajunge la astfel de situatii", spune dr. Dana Turliuc care pina la urma a reusit sa convinga grevistii ca femeia trebuie operata. Cu toate acestea, o parte din asistenti ridica suparati din umeri. "Nu e bine sa lasam de la noi. Pina acum numai prin greva si scandal am obtinut ceva. Nimeni nu intelege de vorba buna!".
"Spiridon": "Vor sa tratam bolnavii cu radacini si ceaiuri"
La Unitatea de Primire Urgente de la "Spiridon" bolnavii sint triati nu de un asistent, cum se procedeaza de obicei, ci de un medic. Absolut toti sint consultati, li se dau retete si cei mai multi sint indrumati catre medicul de familie. "Am avut si urgente cum ar fi un pacient cu hemoragie digestiva superioara, care a fost internat, citeva crize de spasmofilie la pacienti care au necesitat perfuzii si le-au fost administrate", a explicat dr. Diana Cimpoesu, medic sef la UPU. Si la Spiridon oamenii sint nemultumiti de sefii CJ dar si de cei ai sistemului sanitar. Ei spun ca nu se poate face medicina fara materiale sanitare si medicamente. "Vor sa tratam bolnavii cu radacini si ceaiuri ca pe timpuri. Banii care i-au dat pentru Iasi nu ajung nici pentru salariile angajatilor pe intreg anul. Asa nu se poate face medicina de performanta", spun nemultumite asistentele.
"Parhon": Unii medici au fost alaturi de asistente
La "Parhon", asistentii se ocupa de bolnavi iar uneori, in pauze, coboara la parter. "Avem bolnavi in stare grava, foarte multi care necesita dializa si nu-i putem lasa fara ingrijiri si supraveghere. Am avut si medici care au venit pe la punctul de greva fiind de acord cu nemultumirile noastre", spune Maricica Birleanu, lidera de sindicat din spital. La "Urgente", asistentii sint raspinditi si ei prin saloane. Doar citeva asistente stau in holul spitalului si discuta despre greva. Nemultumite, bineinteles, tot de banii putini din Sanatate si de modul in care le trateaza conducerea judetului. "Poate rezolvam ceva cu greva pentru ca ne-am saturat de promisiuni si vorbe goale", spun asistentele care poarta in piept ecusonul cu insemnele sindicatului.
Nici un rezultat la negocieri
Si astazi va fi greva generala dupa ce discutiile de ieri cu reprezentantii DSP si ai CJAS nu au avut nici un rezultat concret. "Discutiile s-au incheiat fara nici o garantie pentru sindicalisti referitor la data acordarii celui de al 13-lea salariu sau ca, intr-adevar, vor fi date tichete de masa. Nu mai vorbim despre data la care vor fi alocate fondurile pentru achitarea datoriilor de anul trecut. Nu am putut accepta din nou promisiuni si de aceea greva generala continua", a declarat Iulian Cozianu, vicelider al Sanitas. Astazi este programata o noua runda de discutii cu sefii DSP in speranta gasirii unei solutii dar rezolvarea o detin tot responsabilii din CNAS si MSF. "Presedintele CNAS a promis telefonic ca va face demersuri la Ministerul de Finante si ca al 13-lea salariu ar putea fi acordat in martie sau aprilie. De asemenea, am primit asigurari de la Consiliul Judetean ca vor fi aprobate bugetele in care sint prevazute si sumele pentru tichete de masa", a spus dr. Eugen Popescu, director adjunct al DSP. (C. Donose)

Comentarii