Sefii judetului, luati la palme de hotii de la DADJ

miercuri, 08 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Sefii judetului, luati la palme de hotii de la DADJ

Nu mai putin de 80 de dosare administrative ce au rezultat de pe urma imensului scandal financiar de la DADJ, de anul trecut, stau captive in acest moment intr-un dulap pe care nimeni nu mai are curiozitatea sa-l deschida. Dupa luni de zile de controale si anchete, dupa ce Politia Economica a cerut trimiterea in judecata a 30 de functionari publici, depunind la Parchet un dosar de peste 1.000 de file, cei din Consiliul Judetean nu mai misca nici un deget pentru a-i trage la raspundere, pe linie administrativa, pe cei vinovati. Colac peste pupaza, unul din inspectorii financiari ai CJ, Maria Nita, a obtinut o sentinta definitiva si irevocabila de reincadrare in munca, dupa ce, anul trecut, fusese data afara tocmai pentru ca nu-si facuse treaba la DADJ. La inceputul anului 1999, Maria Nita facuse un control la aceasta Directie, conform sarcinilor de serviciu. Din raportul sau reiesea ca la DADJ nu exista nici o neregula, ca totul este perfect. Ulterior s-a declansat scandalul, s-a facut un nou control financiar, in urma caruia s-a descoperit o frauda de aproape 2 miliarde de lei. S-a considerat ca Maria Nita nu-si indeplinise sarcinile de serviciu si i s-a desfacut contractul de munca. Ea a dat in judecata Consiliul Judetean, iar acum a cistigat procesul, obtinind daune in valoare de 8 milioane de lei, bani ce vor trebui platiti din bugetul judetean, adica din buzunarul public. Socant e modul in care CJ a pierdut procesul: prin neprezentare. Cu alte cuvinte, nici un jurist din aceasta institutie n-a mai fost interesat de soarta dosarelor atirnate, firesc, de coada scandalului de anul trecut.
Daca, in urma cu un an si jumatate, se vorbea despre coruptie si vinovati, acum totul se reduce la ridicari nedumerite din umeri. Importanta dosarelor uitate intr-un dulap de la DADJ rezulta din sutele de milioane cerute drept daune in justitie de cei 30 de functionari corupti. Acuzati de grave infractiuni intr-un dosar penal instrumentat de Politia Economica, cei 30 de functionari au dat in judecata Consiliul Judetean, considerindu-se nedreptatiti. Anul trecut, in urma controlului financiar efectuat de seful Serviciului de Audit Intern, Ioan Catarau, s-au constatat prejudicii materiale de aproape 2 miliarde de lei, din care, imputabile direct, au fost 600 milioane de lei. In functie de gravitatea faptelor, fostii angajati ai DADJ ar fi trebuit sa scoata acesti bani din propriul buzunar.
Numai directorul Silvian Ciuta, acuzat de sase infractiuni in dosarul penal, s-a facut raspunzator, conform cercetarilor Politiei, de parafarea unei licitatii trucate in urma careia DADJ a platit peste 500 milioane lei firmei "Ilcons". Totodata, el a dispus eliberarea de bonuri de consum pentru benzina de zeci de milioane de lei fara justificari legale. Soferul Dorel Lucaci, acuzat de 10 infractiuni, a completat in fals note de cazare in valoare de 43.500.000 lei, a cumparat piese de schimb pentru autoturismul Espero fara acte legale, in valoare de 91.500.000 lei. Valoarea bunurilor scoase ilegal din patrimoniul DADJ este de 198.500.000 lei. La acest jaf au participat cu buna-stiinta casieri, contabili si economisti din cadrul DADJ.
Toti acestia cer acum reabilitarea in justitie, iar in Consiliul Judetean este liniste. Contactat, ieri, de reporterii de la "Monitorul", presedintele CJ, Lucian Flaiser, a declarat: "M-am hotarit sa rezolv abia acum aceasta problema. Vineri voi numi un interimar in locul sefei Serviciului Juridic, Camelia Acrismaritei, care si-a cerut transferul. Noul sef va prelua dosarele de la DADJ".
Pina acum, Camelia Acrismaritei a refuzat constant preluarea acestor dosare. "Pe actele de control nu se afla semnatura mea in calitate de sef al Serviciului Juridic. Prejudiciile materiale si abuzurile trebuiau justificate din punct de vedere legal, pentru a sti cum sa ne aparam in justitie. Eu nu pot sa raspund pentru decizii de imputatie materiala fara sa stiu despre ce este vorba in actul de control si cum isi gaseste acesta justificarea in lege. Nu s-a cerut niciodata avizul Serviciului Juridic pe acel act de control. De aceea nu vreau sa ma amestec in aceste procese", a explicat Acrismaritei.
In instantele de judecata, Consiliul Judetean a fost reprezentat pina acum trei luni de un jurist angajat cu jumatate de norma la DADJ. Prin transformarea din directie in serviciu, postul de jurist a disparut din schema de personal. Dosarele au fost predate cu semnatura noului director, Florin Dumitrache, dupa care au fost incuiate intr-un dulap. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii