Statistica groazei

duminică, 21 august 2005, 23:00
4 MIN
 Statistica groazei

Un indicator cu greutate in categoria mortilor violente este acela al sinuciderilor. Anul trecut, nu mai putin de 92 de ieseni au abandonat lupta cu viata, Iasul inregistrind 11,5 cazuri de sinucideri la suta de mii de locuitori. In urma necropsiilor efectuate, medicii legisti au stabilit si un clasament al metodelor frecvent folosite de cei care refuza cu orice pret sa mai traiasca. Multi dintre acestia, peste 70%, isi curma viata prin spinzurare. Altii recurg la clasicul „truc” fatal al intoxicatiilor voluntare, care predomina in 9% din cazuri. Arma si curentul electric, adica impuscarea si electrocutarea nu fac parte din „arsenalul” celor ce opteaza a-si pune capat zilelor, doar 1% folosindu-se de astfel de metode. Saracia, alcoolul, dezamagirile din dragoste sau singuratatea sint doar citeva dintre principalele motive care declanseaza in mintea unora impulsul nestavilit de a nu mai trai. Analizind incidenta regionala a sinuciderilor raportata la 100.000 de locuitori (media nationala fiind de 14,86), exista zone de top cu o incidenta inexplicabil de mare, precum Dolj – 35 de cazuri, Harghita – 31,5, Ilfov – 28,3 cazuri, Satu Mare – 25,4 cazuri. La cealalta extrema se afla judetele in care oamenii considera ca merita sa traiasca, precum Buzau cu 2,20 de cazuri, Alba – 8,31 si Mehedinti cu 9,39 de cazuri la suta de mii de locuitori.
Barbatii se sinucid de trei ori mai mult decit femeile
Persoanele intre 41-50 de ani reprezinta spectrul de virsta cel mai predispus la sinucidere, urmat de cei cu virste cuprinse intre 31-40 ani. Nici la virste extreme sub zece ani sau peste 80 de ani nu lipseste dorinta de sinucidere. „In general, sinucigasii provin in procente egale din mediul urban sau rural, barbatii fiind de trei ori mai multi ca femeile. O constatare clasica si valabila pe toate meridianele o reprezinta preponderenta sinuciderilor in cadrul sexului masculin, 78% din cazuri. Daca sexul tare prefera metodele dure fara sanse de scapare, cum ar fi spinzurarea, plagile taiate sau aruncarea in fata trenului, femeile recurg la clasica otrava sau intoxicatia voluntara cu medicamente. Incidenta sezoniera a sinuciderilor demonstreaza o distributie neuniforma, cele mai multe cazuri inregistrindu-se in lunile iulie si august, cele mai putine in decembrie, ianuarie si februarie. In judetul Iasi, anul trecut s-au inregistrat aproximativ 80 de sinucideri, numarul acestora fiind in scadere”, a declarat prof. dr. Calin Scripcaru din cadrul Institutului de Medicina Legala Iasi.
Anul trecut, sinuciderile au facut ravagii, nu mai putin de 3.236 de romani luindu-si viata, adica tot atit de multe victime cit au generat accidentele rutiere si omuciderile luate la un loc. Chiar si asa, in 2004 s-a inregistrat o scadere a sinuciderilor comparativ cu ceilalti ani, de respectiv 7%.
Alcoolul – principalul motiv pentru tragediile rutiere
Statistica necropsiilor pe anul trecut a scos la iveala un alt fenomen ingrijorator. Din ce in ce mai multi ieseni mor in urma accidentelor rutiere. In anul 2004, autovehiculele au facut 148 de victime ceea ce claseaza Iasul printre primele judete ca incidenta a mortilor violente cauzate de accidentele rutiere. „Aici este vorba, in primul rind, de sporirea parcului auto, in special prin aducerea de masini foarte puternice de peste hotare. Teribilismul unor tineri care au astfel de masini, asociat cu starea din ce in ce mai buna a drumurilor, duce la depasirea vitezei legale, factorul principal in producerea accidentelor de circulatie grave. Cele mai multe accidente se produc in judetele de tranzit si in cele considerate zone turistice”, apreciaza specialistii ieseni in medicina legala. In cazul accidentelor rutiere, una din principalele cauze care duce la producerea acestora este consumul de bauturi alcoolice, in cazul depasirii gradului de 1 la mie alcool pur in singe, vorbindu-se despre deschiderea unui dosar penal pentru conducere in stare de ebrietate pe drumurile publice. La alcoolemii de peste 3,5 grame la mie se ajunge in coma alcoolica cu deces iminent, legistii ieseni intilnind chiar un barbat care a batut recordul in acest sens, aproape 4 grame la mie dupa ce acesta a consumat pe nerasuflate o sticla de vodca.
Cel mai singeros judet
O crima la noua zile. La numarul de omucideri, harta Iasului poate fi marcata cu rosu, fiind zona cea mai singeroasa din anul ce a trecut, cind in judetul nostru au fost cuantificate cele mai multe crime din tara, respectiv 40 potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Judetean de Politie Iasi. De remarcat ca, la nivel national, au fost inregistrate 617 omucideri in anul care a trecut, rezultind ca 6,5% din total au fost comise la Iasi. Ca numar de cazuri la 100.000 de ieseni revin 5 omucideri. In acest sens, judetul Iasi depaseste cu mult media nationala de 2,8 crime la suta de mii de locuitori. Valori net superioare mediei nationale se inregistreaza si in judete ca Sibiu cu 5,9, Bacau cu 5,6 si Tulcea cu 5,5 omoruri. Cele mai putine violente finalizate cu moartea s-au inregistrat in judetul Arges – 0,3 crime la suta de mii de locuitori. „Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca Moldova este o zona saraca, in care se consuma foarte mult alcool, care asociat cu promiscuitatea si gradul de cultura relativ scazut duc la cresterea criminalitatii“, este de parere prof. dr. Calin Scripcaru. Dar si lipsa unui loc de munca imediat dupa terminarea liceului, precum si anturajul isi lasa iremediabil amprenta asupra individului care recurge la acte de violenta. „Aparitia societatii de consum, stimulata prin reclame, ii fac pe tineri sa isi doreasca din ce in ce mai multe. Aproape toti cei care comit acte de violenta se afla in somaj sau nu au nici un loc de munca, ceea ce le cauzeaza o stare de insecuritate. Insecuritatea duce in mod automat la anxietate, teama si din aceste sentimente se naste agresivitatea, care duce la manifestarea violentei in diverse forme”, a detaliat medicul psihiatru, Gabriel Crumpei. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii