Zona interzisa a cuprins 60% din suprafata orasului

vineri, 22 septembrie 2000, 23:00
8 MIN
 Zona interzisa a cuprins 60% din suprafata orasului

"In orasul meu, o zi fara masina", a fost o manifestare organizata in premiera la Iasi anul acesta. In fiecare an, la aceeasi data, 600 de orase din Uniunea Europeana care participa la aceasta actiune rezerva un perimetru destinat exclusiv pietonilor, biciclistilor si vehiculelor ecologice. Obiectivul acestei manifestari este sensibilizarea populatiei si a autoritatilor privind pericolul reprezentat de poluare.
La Iasi, perimetrul delimitat de Primarie a cuprins o suprafata de 6,8 kmp, lungimea totala fiind de 14 km.
Zona interzisa circulatiei mijloacelor de transport poluante a fost delimitata de strazile Pacurari, Munteni, sos. Moara de Foc, strazile Strapungerii Silvestru, Silvestru, Podu de Piatra, b-dul Nicolae Iorga, b-dul Primaverii, pod Tudor Vladimirescu, b-dulTudor Vladimirescu, strazile: Cucu, Stihii, Sarariei, M. Costachescu, aleea Grigore Ghica Voda, dr.Vicol, Tacuta, Toma Cozma, Pacurari. Zona interzisa a cuprins aproximativ 60% din suprafata orasului, aceasta fiind una din conditiile esentiale impuse de Uniunea Europeana. Circulatia a fost permisa pe centura acestui perimetru, la fiecare intrare-iesire fiind amplasate patrule de politisti, jandarmi si gardieni.
Ploaia a oprit elanul copiilor
Vremea ploioasa a stricat tot farmecul manifestarilor de pe bulevardul Stefan cel Mare. Concursurile de desene pe asfalt s-au inghesuit sub porticul de la Palatul Roznovanu, o droaie de copii incercind sa deseneze cu creta colorata fiecare centimetru patrat. Echipati cu haine de ploaie, mai mult de 20 de copii s-au inscris la concursul de patine cu rotile. Bucuros ca a cistigat 200.000 lei, Emi Iuxel, un copil de sapte ani, i-a cerut mamei sale sa cheltuie toti banii la cofetarie, pe cit mai multe prajituri si sucuri. Alti zeci de copii de scoala s-au inscris in concursul de biciclete, pista fiind bulevardul Stefan cel Mare. Primii clasati la cele sapte categorii de virsta au cistigat marele premiu, cite o bicicleta.
Oamenii mari s-au intins la vorba in Palatul Roznovanu
In tot acest timp, in Biroul Oval de la Primarie, atasatul cultural al Marii Britanii, Helen Maixner, a avut o intilnire oficiala cu primarul Constantin Simirad. Tema abordata a fost schimburile culturale realizate de British Council si institutiile culturale din Iasi. Helen Maixner a afirmat, referindu-se la organizarea zilei de 22 septembrie, ca "ideea realizarii unui spatiu in oras pentru un centru pietonal este foarte buna si voi propune acest proiect autoritatilor londoneze".
La Sala Mare a Primariei, reprezentantii Primariei, Prefecturii si Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) si ai unor organizatii neguvernamentale ecologiste au participat la un simpozion pe tema protectiei mediului. De remarcat absenta sefilor Consiliului Judetean, care au motivat ca au fost retinuti de probleme importante. Nu au fost prezenti nici reprezentantii Directiei de Sanatate Publica, care ar fi trebuit sa prezinte efectele poluarii mediului asupra sanatatii oamenilor. Directorul APM, Alexandru Constantinescu, a prezentat ultimele directive ale Cartei de la Aalborg referitoare la implicarea comunitatilor locale in proiecte de protectia mediului. Aderarea municipiului Iasi la Carta de la Aalborg va insemna realizarea unor proiecte privind modernizarea infrastructurii orasului, cu fonduri nerambursabile oferite de Uniunea Europeana.
De altfel, acesta a fost si scopul impunerii la Iasi a manifestarii "In orasul meu, o zi fara masina".
Primarul Constantin Simirad spera ca "actiunea va fi un argument pentru a atrage fonduri importante puse la dispozitie de Uniunea Europeana". Cele mai importante proiecte avute in vedere de Primarie sint realizarea unei varsatori ecologice, evaluat in acest moment la 12 milioane euro, modernizarea retelei de distributie a energiei termice si a transportului in comun evaluate la peste 40 milioane euro.
Efectele poluarii mediului cu noxele emise de autovehicule vor fi comunicate in urmatoarele zile de inspectorii APM.
Pentru a avea o imagine asupra poluarii aerului la Iasi, inspectorii au realizat masuratori comparative in zilele de 21 si 22 septembrie. Rezultatele vor fi prezentate astazi.
Campania de promovare a fost destul de saraca
Pe strazile orasului nu au existat afise sau panouri publicitare care sa explice importanta organizarii zilei "In orasul meu, o zi fara masina". La fiecare punct al blocadei au existat doar panouri cu harta strazilor rezervata traficului pietonal. Copii cu stegulete au inghetat de frig citeva ore bune, apoi au plecat spre casa, bucurosi totusi ca au scapat de o zi de scoala. Cetatenii din alte orase au privit acest lucru ca pe o ciudatenie, neavind nici o alta explicatie.
Iesenii au respectat zona interzisa, mai ales ca au avut la dispozitie suficiente mijloace de transport pentru a ajunge in diverse puncte ale orasului. Unii soferi au injurat printre dinti, fiind nevoiti sa ocoleasca kilometri intregi de strazi. Nu s-au semnalat blocaje semnificative in zonele in care s-a circulat.
Maior pus la murat timp de sase ore
In Copou, maiorul Ion Molocea de la sectia V, a infruntat cu stoicism ploaia, ud din cap pina-n picioare, fiind prezent la post timp de sase ore. Murat si cu picioarele amortite, maiorul s-a bucurat ca are cu cine intra in vorba, povestindu-ne tot ce i s-a intimplat in cele sase ore de garda. "In general, n-am avut probleme. A mai injurat cite unul, dar cei mai multi au inteles sa respecte semnificatia acestei zile". Oricit am insistat, maiorul Ion Molocea nu s-a plins deloc de misiunea pe care a avut-o de indeplinit. "Eu sint politist de circa, sint obisnuit sa fac teren, nu ma pling", ne-a spus el.
Un student i-a cerut permisiunea sa parcurga 50 de metri pina la camin, avind de carat bagaje. "M-am invirtit pe la Penitenciar, dar nu aveam loc sa trec. Ma mut azi la o gazda si trebuie sa ajung pe straduta unde nu este interzisa circulatia". Dupa aceasta explicatie, a primit permisiunea patrulei.
Cei din alte orase s-au ratacit toata ziua pe strazi
Ocupantii unei masini din Basarabia nici nu stiau bine romaneste. Lidia Cazac a explicat ca vine tocmai din Balti si vor sa ajunga in cel mai scurt timp la Gara. "Sintem a doua oara in Iasi si nu stiu cum o sa ajungem la Gara. Avem oaspeti care trebuie sa plece la Arad". Dezorientati, au primit explicatii, sperind ca vor intilni alti politisti care sa le arate drumul. De la Sculeni, un sofer a venit pregatit cu harta marcata a orasului, pentru a-si vizita rudele din Tirgu-Frumos. Insa truda lui a fost zadarnica pentru ca trebuia sa plece in sens invers. Comerciantii nu au primit permisiunea sa parcheze exact in fata tonetelor sau magazinului "Super" Copou, pentru a nu cara lazi si cutii, cu toate ca distanta era de 100 metri. Un sofer din Prahova nici macar nu a avut curiozitatea sa vada ce scrie pe panourile publicitare, gindindu-se ca este o noua moda la Iasi. Oprit in Bucsinescu, cauta calea cea mai scurta spre Movileni, iritat ca trebuie sa ocoleasca centrul orasului.
Zi de cununii, dar fara masini
La Starea Civila, patru familii de tineri casatoriti, au mers pe jos prin ploaie pina acasa. Viceprimarul Vasile Dumitriu a oficiat cununia fiului soferului de la masina de serviciu.
In prima zi de casnicie, familia Luca a mers cu tramvaiul 6, pina la cantina CFR. "Cind am stabilit data cununiei, ne-am gindit ca este doar un zvon oprirea circulatiei. Sint de acord cu aceasta masura, insa ar trebui stabilita intr-o zi de week-end. Am vrut sa inchiriem o trasura sau tramvaiul de epoca. Trasura era intr-o stare jalnica, iar tramvaiul ne-ar fi costat prea mult. Pentru tinerii casatoriti, ar fi trebuit sa fie gratis transportul cu tramvaiul de epoca", ne-a spus Romeo Luca.

Salariatii Primariei au avut zi libera
Salariatii Primariei au avut zi libera. Primarul Constantin Simirad a explicat ca "este mai bine decit sa intirzie la serviciu". Prefectul si presedintele Consiliului Judetean nu au luat aceeasi masura, considerind ca transportul public este asigurat. "La mine, in Prefectura, duduie. Toata lumea lucreaza. Sotia mea a mers pe jos la serviciu, pina in Copou. Nici nu a vrut sa auda de tramvai sau troleibuz", a precizat Florin Vitan, care a dovedit inca o data ca pentru el serviciul in slujba cetatenilor este sfint.
Una din surprizele zilei a fost prezenta linga primar a sotiei sale, Stela Simirad. "Prima doamna" a Iasului, care in general evita aparitiile mondene, a parcurs pe jos intreaga distanta de acasa, din Tatarasi, pina la Palatul Roznovanu, cale de aproape 4 km. "Imi place sa merg pe jos si sint convinsa ca aceasta zi este benefica pentru oras. M-as bucura sa fie cit mai multe zile in care sa nu simt mirosul gazelor de esapament de la masini", a declarat Stela Simirad.
Simirad a saltat permisul unui sofer
La primele ore ale dimineti, imediat dupa ce a iesit din scara blocului, primarul Constantin Simirad a surprins un sofer care circula linistit pe strada. Surprins de tupeul acestuia, i-a facut semn sa opreasca pe dreapta.
"Dumneata nu stii ca azi nu se circula cu masina prin oras? Da-mi incoace permisul si vii la 8 jumatate la Primarie", l-a interogat iritat. Ajuns la Palatul Roznovanu, Simirad a aflat ca soferul respectiv nu a gresit, fiind in afara ariei de interdictie. "Ma ardea carnetul lui in buzunar. Cind am venit la Primarie, omul ma astepta". Apoi l-am intrebat de ce nu mi-a spus ca nu a gresit. "M-am intimidat", a fost raspunsul acestuia. "I-am dat o sticla de vin si doua de bere, omul deja intirziase la serviciu. I-am spus ca are oricind usa deschisa la primar pentru ca a inteles sa respecte o regula", a fost modul in care primarul Simirad si-a cerut scuze fata de un cetatean. (Fanica DUMITRASCU)
O mie de politisti si jandarmi au pazit zona interzisa
600 de politisti si inca 400 de jandarmi au asigurat ieri buna desfasurare a actiunii "In orasul meu, o zi fara masina". Numarul accidentelor de circulatie inregistrate ieri nu a fost deosebit de zilele in care s-a circulat normal pe toate strazile Iasului. In municipiul Iasi au avut loc 5 tamponari usoare pina la lasarea serii. Ofiterul de serviciu de la Politia Rutiera a declarat ca ieri au fost destul de putine accidente fata de zilele precedente, cind se inregistrau in jur de 20 – 25 de tamponari. Politia Municipala a mobilizat aproape toate fortele disponibile pentru asigurarea tuturor intersectiilor in care nu s-a circulat. 600 de politisti au lucrat in trei schimburi, de la ora 3 pina la 24. Ei au fost secondati de jandarmi. Comandantul Comandametului de Jandarmi Iasi, Costache Vieriu, spune ca a dislocat 400 de oameni pentru aceasta actiune. Fortele de ordine au fost plasate in toate intersectiile prin care nu s-a circulat ieri si in toate punctele prin care conducatorii auto ar fi putut sa intre in zona restrictionata circulatiei autovehiculelor. Citeva incidente au fost semnalate in Podu Ros, unde citiva soferi au incercat sa iasa cu autoturismele proprietate presonala din zona dictata de primar. Ei au fost imediat sanctionati de politisti si jandarmi cu amenzi contraventionale. Soferii au contestat amenzile, insa pina la urma au luat chitantele si au plecat pe jos. Pina la ora 21 au fost aplicate aproximativ 30 de amenzi soferilor care au mers cu masina in zona interzisa. O situatie exacta a amenzilor va putea fi realizata in cursul zilei de astazi. (Radu B.)

Comentarii