Imprumut la banca pentru a face un copil

Subtitlu

vineri, 19 septembrie 2008, 23:26
7 MIN
 Imprumut la banca pentru a face un copil

"Am incercat de toate. Am cheltuit foarte mult. Nici nu mai stiu cit, am pierdut sirul. Oricum, nu mai conteaza banii: imi doresc prea mult un copil", ne povesteste Magda, o tinara femeie din Iasi care a ales ca ultima solutie pentru a avea un copil fertilizarea in vitro.

Are 32 de ani, are o slujba buna inca de cind a terminat facultatea, si, impreuna cu sotul, incearca de patru ani, de cind s-au asezat la casa lor, sa aduca un copil pe lume. Insa, pina acum, nu au reusit. Programari la medic, consultatii, tratamente interminabile, injectii dureroase, suferinta, dar si multa ambitie si speranta.

Prin toate acestea trec cuplurile care isi doresc copii, dar nu-i pot avea. Numarul lor e tot mai mare de la an la an, spun medicii. Nu exista statistici in acest sens, insa, potrivit specialistilor, la Iasi familiile care lupta ani de zile pentru a-si implini viata este in mod sigur de ordinul miilor. Ironia face ca, macinate de aceste eforturi, unele familii ajung la divort.

"Decit sa-mi iau o masina, prefer sa investesc in copil"

Dupa ce au incercat timp de patru ani toate modalitatile de a avea copii, facind tratamente interminabile pentru orice li se parea ca sta in calea unei sarcini, acum, dupa ce au consumat ingrozitor de multa energie si bani, Magda si sotul ei inca nu si-au pierdut speranta. Desi nu stiu exact cit au cheltuit in ultimii patru ani in incercarea de a avea un copil, stiu ca tratamentele i-au costat citeva zeci de milioane de lei vechi.

Cu toate acestea, nu au renuntat la visul lor de a-si implini familia. Magda si sotul ei au aflat de pe internet detalii despre fertilizarea in vitro si au decis sa mearga la un centru din Bucuresti pentru a incerca. S-au razgindit in privinta plecarii, in momentul in care au aflat ca astfel de interventii ar putea sa se faca in curind si la Iasi, unde se afla in proces de acreditare un centru de fertilizare in vitro privat. Magda deja este in evidenta viitorului centru, alaturi de alte 19 familii, si in prezent isi face analizele.

"Voi face un imprumut in banca pentru a plati fertilizarea in vitro. Oricum, decit sa imprumut bani sa-mi iau o masina, prefer sa-i investesc in copilul pe care ni-l dorim atit de mult. Nici nu ne-am gindit daca vrem fetita sau baietel, vrem doar sa fie sanatos", a mai spus Magda.

Aproximativ 100 de milioane de lei vechi, doar prima incercare

Costurile pe care le implica eforturile de a avea un copil sint foarte mari, la cheltuielile procedurii de fertilizare in vitro adaugindu-se si cele pentru toate analizele medicale necesare inainte de interventie si tratamentul de dupa. Toate acestea fac ca fertilizarea in vitro sa fie inaccesibila multor familii.

La Iasi insa, costurile fertilizarii in vitro se anunta a fi mai mici decit in alte centre din tara sau strainatate. "Procedura in sine va fi cam 6.000 de lei la care se adauga analizele care trebuie efectuate inainte, aproximativ 400- 800 de lei si costul medicamentelor pentru stimularea ovariana, in jur de 1.000-2.000 lei. In alte centre din Romania, preturile urca pina la 2.000-3.000 de euro. Noi sintem la inceput, deci vom avea preturi promotionale", a afirmat dr. Adrian Bors, medic care va lucra in viitorul centru.

Totusi, in foarte putine cazuri, prima procedura se incheie cu succes. Conform specialistilor, la prima incercare exista 25% sanse de reusita, la a doua sansele cresc la 30%, iar la a treia in proportie de 35-40% sarcina este viabila.

Uneori, cei doi ajung sa dea vina unul pe celalalt

Totusi, a avea un copil prin fertilizare in vitro nu implica doar costuri materiale, ci si mult consum psihic si suferinta fizica, mai ales din partea femeii. De multe ori, aceste lucruri erodeaza relatia dintre cei doi soti si ajung chiar sa o compromita. Nu putine sint cuplurile care ajung chiar sa se desparta inainte de a-si atinge visul. Ani de incercari, tratamente greu de suportat, gasirea unui vinovat pentru aceasta situatie sint lucruri care pot destabiliza chiar si cel mai fericit cuplu.

"Cel mai mult sufera femeile in astfel de situatii. Instinctul matern ramine cel mai puternic, si ele sint cele mai chinuite. Intr-un cuplu, cei doi ajung la un moment dat sa dea vina unul pe celalalt, uitind de iubirea ce i-a legat initial", a precizat dr. Bors.

De altfel, femeile sint si cele mai hotarite cind vine vorba de procedura fertilizarii in vitro. Medicii povestesc ca ele sint cele care preiau initiativa, care vor sa stie cit mai multe despre intreg procesul prin care vor trece. Barbatii sint mai reticenti si de cele mai multe ori isi lasa sotiile sa ia deciziile in aceasta privinta.

Cinci familii din Iasi opteaza pentru solutia unui donator de sperma

Nu in toate situatiile insa problema de infertilitate apartine femeii. In cinci dintre cele 20 de cupluri luate in evidenta viitorului centru de fertilizare din Iasi, barbatii  sufera de azoospermie, diagnostic folosit atunci cind spermatozoizii viabili lipsesc complet din lichidul seminal. Solutia in aceste cazuri este folosirea spermei de la donator.

"Chiar daca practic copilul respectiv nu are nici o legatura de singe cu tatal, cuplurile prefera aceasta solutie. Dupa ani de suferinte si asteptari, nu te mai gindesti la astfel de probleme, care par oricum prea mici", mai spune dr. Bors.

Oricum, viitorii parinti pot sa aleaga donatorul prin completarea unei fise in care precizeaza cum si-ar dori sa fie tatal "de imprumut". "Avem o femeie care a completat fisa in functie de parametrii sotului, probabil pentru a-i semana intr-o anumita masura. Pot alege ce vor, chiar si coeficientul de inteligenta", a precizat dr. Bors.

"Un copil implineste o casnicie"

"In cazul femeii, dorinta de a avea un copil face parte din structura ei genetica, a avea un copil e o necesitate, un instinct. Chiar si social vorbind, femeia care da nastere are un statut special. Pe de alta parte, copilul este o fiinta care ii apartine si careia i se dedica in totalitate. La barbat, nevoia de a avea un copil nu este instinctuala, ci vine cumva pe un plan mai rational", a declarat dr. Gabriel Crumpei, medic psihiatru.

Insa psihiatrii spun ca exista destule cazuri in care prezenta unui copil intr-un cuplu poate ajuta in rezolvarea eventualelor probleme cu care acesta se confrunta. "Un copil implineste o casnicie, amelioreaza unele probleme. Pina la urma, copilul poate fi o motivatie pentru colaborarea intre soti, pentru o mai buna intelegere, cei doi au un numitor comun, lupta impreuna pentru acelasi scop. In fond, un copil e simbolul contopirii cuplului", a mai spus dr. Crumpei.

Centrul de fertilizare din Iasi isi va incepe activitatea la inceputul anului viitor

Datorita acestui lucru, multe familii sint totusi dispuse sa lupte pina la capat si sa-si puna la bataie atit energia, cit si bugetul. Fertilizarea in vitro e solutia ultima, la care familiile din Iasi nu aveau pina acum acces decit mergind in alte orase sau in strainatate.

La Iasi se afla in prezent in proces de acreditare un centru medical specializat in fertilizarea in vitro. "Avem deja toata aparatura necesara. De asemenea, s-a vorbit cu Agentia Nationala de Transplant in vederea obtinerii acreditarii, iar avizele de la Inspectia Sanitara de Stat exista. Speram ca, pina la inceputul anului viitor, sa ne putem mindri cu prima sarcina viabila prin fertilizarea in vitro", a declarat prof.dr. Mircea Onofriescu, unul dintre medicii care vor lucra in viitorul centru.

In toata regiunea Moldovei nu exista inca un astfel de centru, cinci sint la Bucuresti, doua la Timisoara si cite unul in Brasov, Craiova, Cluj si Sibiu. "Cunosc multe cupluri care au trecut prin asta, si acum au copii frumosi si sanatosi. Nu-mi doresc nimic mai mult pentru familia mea. Nu vrem sa adoptam pentru ca ne dorim sa avem copilul nostru, nu toata lumea vrea asta?!", a spus Magda, care impreuna cu sotul ei se numara printre cele aproximativ 20 de cupluri care au fost deja luate in evidenta vitorului centru.

Cuplurile sint atit din mai multe judete ale Moldovei, cit si romani din strainatate si au virste intre 26 si 45 de ani. Costurile mai mici decit in alte state, face viitorul centru atractiv si pentru cetatenii din afara Romaniei. In Marea Britanie, procedurile de fertilizare in vitro se ridica la aproximativ 10.000 de lire sterline, iar in Grecia sau Italia costa in jur de 10.000 de euro.

Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de fertilizarea in vitro?

In primul rind, cuplul care isi doreste un copil prin aceasta metoda trebuie sa se prezinte la medicul specialist pentru a afla ce analize medicale trebuie facute. Prima consultatie dureaza chiar si mai mult de o ora, medicul transformindu-se practic si in psiholog, incercind sa afle motivatiile parintilor si drumul parcurs pina la luarea acestei decizii.

Urmeaza apoi un tratament de stimulare ovariana pentru obtinerea de foliculi din care ies ovocite (celule sexuale feminine). In cea de-a 14-a zi a ciclului, cind femeia ovuleaza, se efectueaza o punctie de recoltare a ovocitelor sub anestezie generala.

Intre timp, barbatul da sperma care va fi prelucrata in laborator. Intr-un mediu de cultura se vor pune impreuna pentru fertilizare. In 24 de ore apar embrionii, care sint lasati sa creasca timp de 72 de ore. Medicul apreciaza apoi calitatea embrionilor si sint prezentati pe un monitor viitorilor parinti. In acest moment, cuplul poate alege ce embrion va fi implantat.

De obicei se implanteaza maximum doi, alti doi fiind congelati pentru o eventuala noua incercare. Sint transferati embrionii si femeia incepe un tratament de sustinere pentru ca uterul sa nu-i respinga. La 14 zile se face un test de sarcina.

Daca fertilizarea este un succes, femeia va trebui sa vina la medic pentru controale mai des decit in cazul unei sarcini normale.

Comentarii