In coma la usa stomatologului

miercuri, 28 mai 2008, 20:59
4 MIN
 In coma la usa stomatologului

S-a dus la stomatolog pentru un banal tratament si a ajuns in coma la spital. Asta a patit un barbat din Mogosesti saptamina trecuta, dupa ce medicul stomatolog i-a facut supradoza de anestezic, in conditiile in care pacientul este hipertensiv.

 Gheorghe Ciobanu a fost luat din dispensar cu ambulanta in stare de inconstienta si dus de urgenta la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi. Cu greu medicii de aici l-au readus la viata, insa pacientul se afla in continuare in stare grava. Barbatul are acum o hemipareza, iar partea stinga a corpului nu o poate misca.

Medicul stomatolog spune ca stia de afectiunile pacientului sau, dar ca a trebuit sa-i faca trei doze de anestezic pentru ca acesta acuza in continuare dureri. Medicul Elena Ciubotaru sustine ca nu a procedat gresit, insa ea este contrazisa de decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF, Norina Forna, care spune ca tensiunea vasculara poate creste de la o doza prea mare de anestezic.

Familia pacientului nu a depus inca nici o plingere la Colegiul Medicilor, dar sustine ca vor merge pina in pinzele albe pentru ca medicul stomatolog Elena Ciubotaru sa fie trasa la raspundere pentru neglijenta ei.

Medic de la Urgente: "Este posibil ca anestezia sa-i fi creat probleme"

Joia trecuta, Gheorghe Ciobanu, din comuna ieseana Mogosesti, a mers la cabinetul stomatologic pentru o interventie la o lucrare dentara facuta acum jumatate de an. La ora 9, el a intrat in cabinetul medicului Elena Ciubotaru, stomatologul la care si-a tratat dintii inca de mic copil.

Barbatul, in virsta de 37 de ani, suferea mai de mult de hipertensiune si de insuficienta renala. Medicul i-a administrat prima doza de anestezic. In timpul interventiei, deoarece pacientul acuza in continuare dureri, stomatologul a mai folosit inca doua doze de anestezic, in conditiile in care stia ca barbatul sufera de hipertensiune, considerind ca acestea nu-i pot face rau.

In jurul orei 10, barbatul a iesit din cabinet, dar nu a reusit sa faca prea multi pasi. El a intrat intr-o criza de hipertensiune. A fost preluat imediat de medicul primar care era in preajma. "Cind i-am luat tensiunea, am constatat ca avea o valoare de 27, ceea ce este foarte mare pentru virsta lui. A fost oxigenat si, pina a ajuns ambulanta, deja intrase in hemipareza pe partea stinga si abia mai putea vorbi", a declarat dr. Mihai Tataru, medic de familie in comuna Mogosesti.

Cu starea de sanatate destul de agravata, Gheorghe Ciobanu a fost transportat la Spitalul de Neurochirurgie, dar pina acolo a intrat in stare de inconstienta. "Pacientul a ajuns la noi in stare critica in urma unui accident vascular cerebral si a fost suspus investigatiilor medicale. S-a descoperit un cheag de singe intracerebral care a dus la paralizia partiala. Daca el este hipertensiv, este posibil ca anestezia sa-i fi creat probleme, si cu emotia de la stomatolog sa fi intrat in atac cerebral", a declarat dr. Romeo Chelariu, purtator de cuvint al Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul de Neurochirurgie "N. Oblu".

Decanul Facultatii de Medicina Dentara: "Cu siguranta au fost administrate peste 8-9 fiole"

De o saptamina, Gheorghe Ciobanu este in curs de recuperare in sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Neurochirurgie. Rudele barbatului sustin ca, daca medicul stomatolog ar fi tinut cont de starea lui de sanatate, nu s-ar fi intimplat nimic. "El tot spunea ca il doare, iar ea a facut inca o injectie si inca una. Nu am avut timp sa ne ocupam, dar sintem hotariti sa mergem pina la Curtea Europeana a Drepturilor Omului ca sa se faca dreptate. Acest medic nu merita sa mai profeseze in modul in care se comporta cu pacientii", declarat revoltata sotia lui Gheorghe Ciobanu.

Medicul Elena Ciubotaru sustine ca nu a depasit doza de anestezic in cazul pacientului. In plus, aceasta mai spune ca starea lui de sanatate s-a agravat din cauza ca el nu si-a respectat tratamentul pentru tensiune. "Am folosit trei fiole de xilina simpla pentru ca pacientul acuza dureri dupa prima injectie. Nu are cum sa-i faca rau aceste doze. Nu s-a intimplat pe scaunul din cabinet. El a plecat fara sa spuna ca se simte rau si dupa aceea orice putea sa se intimple. Urgenta stomatologica este doar in cabinetul stomatologic", a declarat dr. Elena Ciubotaru, stomatologul comunei Mogosesti.

Pe de alta parte, stomatologul Norina Forna, care este si decanul Facultatii de Medicina Dentara, contrazice cele declarate de medicul de la Mogosesti. "Unui pacient cu hipertensiune, care mai are si insuficienta renala, trebuie facute cel mult doua fiole de anestezic. Daca se ajunge la tensiunea 27 si la o virsta destul de tinara, inseamna ca nu s-a folosit numai xilina simpla, si chiar daca a fost asa, cu siguranta au fost administrate peste 8-9 fiole", a explicat dr. Norina Forna, decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa".

Comentarii