Internat din cauza botulismului, dupa o marinata de peste

miercuri, 05 septembrie 2012, 22:44
2 MIN
 Internat din cauza botulismului, dupa o marinata de peste

Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase au inregistrat al doilea pacient din acest an care a fost diagnosticat cu botulism. Boala este o urgenta infectioasa care poate duce la paralizie generala, si chiar la deces in cazul in care nu este diagnosticata si tratata la timp. Pacientul diagnosticat cu botulism este un barbat in varsta de 34 de ani dintr-o localitate din judetul Iasi. Barbatul a fost la pescuit, iar pestii pe care i-a prins au fost pregatiti de sotie acasa. Astfel, o parte dintre ei au fost marinati. Imediat dupa preparare, din pestii marinati a mancat aproape toata familia, mai putin barbatul care a poftit la pesti abia dupa vreo doua zile. Daca familia nu a avut nicio problema din cauza pestilor, barbatul a ajuns la medic pentru ca incepuse sa simta furnicaturi la nivelul fetei, senzatii ciudate la nivelul muschilor faciali si uscaciuni ale mucoaselor. Totusi, barbatul a fost convins cu greu sa mearga la spital, si mai ales sa povesteasca ce s-a intamplat, astfel incat medicii sa-si dea seama ce este in neregula cu el. "Pacientului nu-i place sa raspunda la intrebari, iar medicul de familie a fost nevoit sa insiste mult pana sa afle despre peste si sa banuiasca diagnosticul de botulism. Cauza este pestele marinat, insuficient preparat termic sau tinut in conditii de anaerobioza, respectiv lipsa de oxigen, situatii in care se poate dezvolta toxina care produce botulismul", a declarat prof.dr. Carmen Dorobat, managerul spitalului.

Botulismul se manifesta prin fenomene neurologice, uscaciunea mucoaselor bucale sau conjunctivale, dificultati la inghitire, caderea pleoapelor. La formele grave de boala apar si contracturile generalizate la membre. De asemenea, daca boala nu este tratata la timp, se poate ajunge chiar la insuficienta respiratorie acuta, si chiar deces. De la inceputul acestui an s-au inregistrat doar doua cazuri de botulism, primul fiind mai grav si cel de acum fiind forma usoara a bolii. "Simptomele pot sa apara si la cateva zile de la ingestia alimentului, de obicei peste marinat si alte conserve, in formele usoare de boala. In formele grave, simptomele pot sa apara la putin timp dupa consumul alimentului care contine toxina", a mai spus medicul.

Comentarii