Hackerul vrea sa se faca politist

Subtitlu

vineri, 27 martie 2009, 12:28
4 MIN
 Hackerul vrea sa se faca politist

Aflat in spatele gratiilor, masterandul de la FEEA, Eduard Mindru (23 de ani), le prezinta iesenilor povestea sa. Dupa ce a fost arestat preventiv pentru ca a spart serverele Pentagonului, tinarul spune ca pasiunea sa privind calculatoarele a inceput in urma cu aproape 6 ani.

 „Mi-am dat seama ca sint pasionat de acest domeniu in perioada 2003-2004. Asta s-a intimplat atunci cind mi-am cumparat primul computer, un AMD Athlon 1700. La aproape un an dupa ce mi-am achizitionat calculatorul, am inceput sa invat si anumite programe. Este adevarat ca mi-ar fi placut si mi-ar placea sa am o slujba in acest domeniu, dar, pentru acest lucru, cred ca ar fi trebuit sa urmez cursurile unei facultati cu profil", spune Eduard Mindru. Masterandul la Finante-Banci a fost impresionat de activitatea expertilor din cadrul Politiei iesene cu ocazia perchezitiei domiciliare pe care acestia au efectuat-o la locuinta mamei sale, din cartierul Dacia. Tinarul spune ca atunci a simtit ca i-ar placea sa lucreze pentru Politie. „Mi-am dat seama, in timpul perchezitiei domiciliare efectuate de expertii ieseni, ca as vrea sa lucrez in Politie. Acestia imi analizau calculatorul si atunci am realizat ca mi-ar fi placut sa lucrez cot la cot cu ei, in echipa, ca expert, nu sa stau intr-un colt, ca acuzat", precizeaza Eduard Mindru.

Referitor la faptul ca au existat cazuri similare, in care tineri romani au fost acuzati de aceleasi fapte si au ajuns sa lucreze in afara granitelor tarii in acest domeniu, ieseanul spune ca situatia fiecaruia este diferita, intr-un fel sau altul. „Sint de parere ca situatiile nu sint identice. Eu nu ma consider un om rau, pentru ca nu mi-a trecut niciodata prin cap sa fac vreun rau. Am cerut si am vrut sa fiu cercetat in stare de libertate pentru ca nu aveam de gind si, oricum, nici nu puteam sa impiedic ancheta. Dar respect hotarirea judecatorilor. Sigur, regret ce mi se intimpla si nu doresc nimanui sa fie cercetat intr-un dosar penal. In legatura cu tinerii care au reusit sa ajunga cunoscuti si sa lucreze in strainatate dupa astfel de cazuri, nu pot sa afirm nimic, pentru ca nu ii cunosc si nu stiu nici situatiile respective", spune Mindru.

Nu am facut in viata mea un curs de calculatoare

Intrebat ce parere are ca doi experti americani au venit in Iasi pentru a asista la ancheta, Eduard Mindru spune ca nu crede ca acestia s-au deplasat in mod special pentru el in Romania. „Nu cred ca expertii americani au venit special pentru mine. Daca au avut probleme cu serverul, probabil ca voiau sa caute cit mai multe informatii referitoare la acest lucru. Poate ca orice alta institutie ar proceda la fel: ar trimite oameni pentru a vedea ce s-a intimplat", este de parere tinarul.

Eduard Mindru nu considera ca ar avea abilitati speciale in ce priveste domeniul informatic. „Nu stiu daca am astfel de abilitati deosebite. Nu am facut in viata mea un curs de calculatoare. E adevarat ca mi-a placut in mod deosebit Linux si ca am incercat sa-l invat de unul singur. Sint oameni care au urmat o facultate si s-au perfectionat, care sint experti in domeniul lor. Eu pe acesti oameni ii respect", afirma Eduard Mindru. Tinarul spune ca, daca ar primi o oferta de a lucra in strainatate, nu ar parasi Romania, chiar daca oferta ar veni din partea Pentagonului. „Eu stau in Romania, unde sint parintii mei, unde este prietena mea. Mi-ar fi greu sa plec in alta parte. As vrea sa am posibilitatea sa-mi dau examenele de master, pentru ca am invatat pina acum, iar parintii mei s-au sacrificat financiar ca sa ma tina in facultate. La altceva nu ma mai pot gindi acum, pentru viitorul apropiat, in situatia mea", concluzioneaza Eduard Lucian Mindru.

Cum au ajuns americanii la Iasi

Anchetatorii ieseni au aratat modalitatea prin care ieseanul ar fi reusit sa sparga serverul Departamentului Apararii. Conform acestora, el a folosit un virus de tip troian, care a inserat un program gen keylogger (care preia dintr-un anumit calculator tot ce se scrie de la tastatura, inclusiv numele de utilizator si parolele folosite). Keyloggerul nu face altceva decit sa trimita toate datele strinse la o adresa de e-mail dinainte stabilita. Ulterior, folosind datele din adresa de e-mail, utilizatorul poate accesa serverul infectat. Pentru a evita sa fie identificat, un hacker va incerca in cele mai multe cazuri sa-si stearga urmele. In acest scop, persoana in cauza intra pe serverul vizat de pe un alt server, de unde plaseaza programul gen keylogger. La nivel international exista legi care reglementeaza si astfel de situatii. Anchetatorii americani au gasit IP-ul, data si ora exacta la care a fost accesat serverul lor. Ulterior, acestia au solicitat detinatorului serverului din Japonia toate log-urile de pe masina respectiva in ziua cu pricina. Asa au ajuns la IP-ul din Romania si la providerul de internet local. In baza legislatiei internationale, cei care furnizeaza servicii de internet sint obligati sa stocheze datele utilizatorilor timp de 6 luni. Cu un ordin judecatoresc, anchetatorii au mers la furnizor si i-au cerut datele utilizatorului IP-ului pe care il urmareau.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii