Istoricii de la Institutul „Xenopol“ si-au pus ecusoane de derbedei

joi, 19 aprilie 2007, 00:39
3 MIN
 Istoricii de la Institutul „Xenopol“ si-au pus ecusoane de derbedei

Protest la adresa lui Alexandru Zub la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol". Dupa ce unul dintre membrii Institutului a fost numit "derbedeu" – in momentul in care si-a depus demisia – de catre reputatul academician, mai multi tineri cercetatori au iesit ieri in fata institutiei protestind impotriva conducerii. Purtind in piept ecusoane inscriptionate cu numele "derbedeu", 13 dintre cei 24 de cercetatori ai institutiei au contestat tratamentul acordat colegului lor, invalidarea abuziva si incorecta a alegerilor pentru Consiliul stiintific al institutiei, lipsa transparentei si a comunicarii, amenintarile si denigrarile din partea directorului, dar si blocarea posturilor si a promovarilor.

Miza revoltei e recunoasterea alegerilor

„Am incercat o discutie personala cu directorul Institutului, solicitind sa-mi semneze «Nota de lichidare» pentru a-mi putea definitiva procesul de demisie. La insistenta mea de a-mi semna actul, directorul Alexandru Zub a iesit din cabinet, strigind catre domnul Ivanescu, secretar stiintific al Institutului: «Luati-l pe acest derbedeu de linga mine». Eu cred ca acest comportament este intolerabil intr-o institutie a Academiei Romane", sustine asist. cercet. Bogdan Mosneagu. Jignirea adusa de academicianul Zub unui membru al institutiei a fost doar picatura care a umplut paharul nemultumirilor si revoltelor interne de la Institut.

Practic, conflictul de la Institut a inceput acum peste o luna, cind 15 cercetatori au solicitat printr-un memoriu organizarea de noi alegeri pentru Consiliul stiintific al Institutului, dat fiind ca mandatul celui in functie la momentul respectiv expirase de peste un an de zile. Dupa mai multe aminari, aceste alegeri au avut loc, insa ele au fost invalidate de Sectia de Istorie a Academiei, al carei presedinte este acelasi Alexandru Zub. Actul de invalidare a fost insa semnat de presedintele onorific, Dan Berindei. "Practic, el este atit parte implicata, cit si judecator in aceasta chestiune. De altfel, domnul Zub ne-a amenintat inca din timpul alegerilor ca nu vom obtine recunoasterea noului Consiliu din partea Sectiei de Stiinte, Istorie si Arheologie a Academiei. Intr-adevar, alegerile au fost invalidate, insa motivatia adusa acestei decizii se bazeaza doar pe inexactitati si interpretari inadmisibile ale Statutului Academiei", a precizat cercet. Andi Mihalache. De cealalta parte, Sectia de Istorie a Academiei a motivat invalidarea alegerilor prin faptul ca membrii Consiliului trebuiau alesi dintre sefii departamentelor de cercetare si ca nu puteau fi cercetatori de gradul III.

„Directorul isi aroga merite nejustificate"

Cercetatorii de la Institut acuza conducerea si de lipsa de transparenta in luarea deciziilor, management defectuos, arogarea unor merite nejustificate, dar si absenta oricarei comunicari cu membrii institutiei si denigrarea membrilor Institutului. "Directorul isi aroga merite nejustificate (organizarea de simpozioane, initierea unor granturi, publicarea unor volume colective), ignorind eforturile colegilor din Institut. De asemenea, el este cel care ia deciziile in toate privintele. Este inacceptabil ca o institutie publica sustinuta din resurse publice si de utilitate publica sa functioneze dupa bunul plac al unei persoane, prin incalcarea Statutului si Regulamentului. Actiunea noastra de azi este un act de solidarizare cu colegul nostru «derbedeu», dar si o noua cerere pentru intrarea in legalitate a institutului, prin recunoasterea alegerilor", a mai precizat Andi Mihalache.

Alexandru Zub: „Si el m-a facut nesimtit"

Directorul Institutului a reactionat dur la actiunea subordonatilor sai. El a recunoscut ca l-a numit "derbedeu" pe Bogdan Mosneagu, insa numai dupa ce acesta a refuzat sa paraseasca biroul. "El a venit sa ii semnez hirtia de demisie, insa eu l-am trimis la secretariat. A refuzat sa paraseasca biroul in mai multe rinduri la cererile mele, drept pentru care am cerut ajutorul colegilor. Nu mai aveam rabdare sa suport o asemenea agresiune in biroul meu de cercetator, si in acele conditii nu m-am exprimat asa protocolar. Oricum, dupa reactia mea, si el m-a facut pe mine «nesimtit»", sustine acad. Al. Zub. Cit despre revolta cercetatorilor, Al. Zub o catalogheaza drept "inadmisibila". "Acesti tineri au primit mai mult decit au meritat in fiecare clipa. Li s-a dat ce nu li se cuvenea de drept, iar comportamentul lor este inadmisibil", a mai spus academicianul. Dupa ce ultimele alegeri au fost invalidate, conducerea Institutului a anuntat ca in termen de doua saptamini vor fi organizate din nou alegeri pentru Consiliul stiintific.

Comentarii