Justitia, ingropata in dosarele romilor

vineri, 05 octombrie 2012, 22:38
4 MIN
 Justitia, ingropata in dosarele romilor

Acuzati de evaziune fiscala de DIICOT, membrii clanurilor tiganesti din Ciurea si Grajduri au inaintat cereri peste cereri in ultimele luni in speranta ca ii vor indupleca pe judecatori sa-i lase in libertate. Doar trei dintre ei au avut succes. Fiecare acuzat este insotit la Palatul de Justitie de alte zeci de persoane venite pentru a-i face galerie. De multe ori, sunt evacuati de jandarmi, din cauza scandalurilor. 

Palatul de Justitie din Iasi s-a transformat in ultimele luni intr-un imens palat tiganesc. Aproape zilnic, cladirea in care se imparte dreptatea in Iasi este luata cu asalt de persoanele de etnie roma care vin pentru a-si sprijini semenii aflati dupa gratii. Tigani din Ciurea si Grajduri arestati preventiv intr-un dosar instrumentat de DIICOT au formulat in ultimele patru luni maldare intregi de cereri prin care au solicitat sa fie pusi in libertate. Au apelat la toate portitele legale, de la cereri de inlocuire a masurilor preventive sau de revocare a acestor masuri pana la cereri de liberare provizorie sub control judiciar. Toate aceste cereri, peste 40 la numar, au fost depuse de Frant, Ferma (zis „Lantul"), Ciprian, Catalin (zis „Grasu"), Maricica, Frant (zis „Ferma"), Bogdan si Dragos Stanescu la Tribunalul Iasi. Dupa ce au fost respinse, cererile au ajuns la Curtea de Apel in urma recursurilor. Numarul sedintelor pe fond sau in recurs „provocate" de tiganii de la Ciurea si Grajduri a ajuns astfel la 86. La acestea se adauga si alte 15 sedinte in care anchetatorii au cerut propunerea sau prelungirea arestarii preventive in cazul lor. In doar patru luni, sapte oameni au determinat organizarea a 100 de sedinte de judecata. Doar trei acuzati au fost eliberati in timpul anchetei. Recordmeni sunt Frant si Catalin, care, potrivit informatiilor postate pe portalul instantelor, au formulat cate zece cereri de eliberare si tot atatea recursuri cu acelasi obiect.

Satra de la Tribunal

Romii care ajung in fata judecatorilor pentru a fi pusi in libertate au, de obicei, aceleasi motivatii cand cer sa fie pusi in libertate, sustin surse judiciare. Chiar si asa, nu renunta sa formuleze cereri peste cereri.

La fel de perseverenti sunt si cei care ii plang de acasa. De fiecare data cand Stanestii ajung la Tribunal sau Curte, prietenii, rudele sau vecinii lor vin la Palatul de Justitie pentru a le face galerie. Asa s-a intamplat si ieri, cand la Curtea de Apel au avut cereri de eliberare doi dintre Stanesti. In jur de 30 de persoane de etnie roma au ajuns de la primele ore ale diminetii la Palatul de Justitie. Si-au parcat masinile, unele de lux, in apropierea cladirii, dupa care au asteptat ca apropiatii lor sa ajunga cu „bratari" in fata judecatorilor. Suparati ca sunt fotografiati, tiganii au inceput harmalaia, fiind dati afara in cele din urma de jandarmi. Scene asemanatoare se petrec aproape de fiecare data cand vin la instante. De multe ori se intampla sa fie dati afara din Palatul de Justitie sau chiar din salile de judecata.

Unul dintre tigani a fost de acord sa vorbeasca in cele din urma cu reporterul Ziarului de Iasi pentru a explica de ce se aduna atat de des la Tribunal sau Curte. „Noi nu suntem ca voi, romanii. De cate ori unul de-al nostru ajunge la spital sau in arest, noi venim cu totii sa-l sprijinim. Suntem uniti, si asa aratam ca tinem unul la celalalt", a spus acesta.

De precizat ca nu doar tiganii de la Grajduri sau Ciurea se aduna atunci cand unul de-al lor este adus la judecata. La fel s-a intamplat si cand Cosmos Tanase, supranumit „Printul Tiganilor", a fost adus la termenele procesului sau.

Numarul dosarelor creste de la an la an

Reprezentantii Curtii de Apel spun ca nu pot respinge cererile privind masurile preventive formulate de un inculpat aflat in arest preventiv. „Cereri cu privire la masurile preventive, revocare, inlocuire, eliberare provizorie, liberare pe cautiune pot fi facute pe toata durata procesului penal. Nicio dispozitie legala nu limiteaza, in cursul masurilor preventive, posibilitatea de a formula astfel de formulari", a spus judecatorul Aurel Dublea, purtator de cuvant al Curtii de Apel.

Astfel de cereri, majoritatea sortite esecului de la bun inceput, afecteaza insa activitatea instantelor iesene si asa supraaglomerate. Potrivit bilantului Curtii de Apel de pe 2011, un judecator de la Curte a avut anul trecut, in medie, cate 635 de dosare de solutionat, cu 169 mai multe decat in 2010. La Tribunal, media a fost in 2011 de 1.064 dosare per judecator, in conditiile in care in 2010 erau 967 de dosare pentru fiecare magistrat.

De ce sunt acuzati tiganii

La inceputul acestei veri, zeci de mascati au descins in Ciurea si Grajduri pentru a anihila un grup infractional specializat in evaziune fiscala si inselaciune. Au fost confiscate atunci de procurori 15 masini de lux, kilograme de aur si saci cu documente, iar cateva zeci de persoane au fost audiate. Cinci tigani au fost arestati initial, dupa care alti doi au fost bagati la zdup. Alte 16 persoane sunt cercetate in acelasi dosar in stare de libertate. Romii sunt acuzati ca au pus pe picioare o caracatita prin care au reusit sa prejudicieze statul roman cu aproximativ 7,5 milioane de lei, adica in jur de 1,8 milioane de euro. Ei au infiintat zeci de firme-fantoma si pasau sume importante de bani de la una la alta. Nimic nu era insa inregistrat in actele contabile.

 

Comentarii