La Iasi, facturile la incalzire sint umflate cu cel putin 25%

Subtitlu

vineri, 13 iunie 2008, 21:00
2 MIN
 La Iasi, facturile la incalzire sint umflate cu cel putin 25%

Factura platita de ieseni pentru caldura ar fi "umflata" cu cel putin 25%. Acest lucru este sustinut de Tudor Popescu, presedintele Comitetului pentru Energie de pe linga Primaria Bucuresti. El a vizitat pentru doua zile uzina ieseana de termoficare si sustine ca a identificat mai multe probleme.

In cazul in care acestea ar fi rezolvate, Popescu sustine ca iesenii ar plati mult mai putin la intretinere. "Am facut un fel de audit la ceea ce se poate vedea in doua zile. La prima vedere, facturile sint umflate cu 25%. Daca iei la bani marunti, s-ar putea sa fie chiar mai mult", a afirmat Popescu.

Una din cheltuielile care ar trebui eliminate din costul de productie al unei gigacalorii ar fi redeventa solicitata de municipalitate. "Chiar daca nu reprezinta un procent mare, este vorba de mentalitate. Din cite stiu eu, doar la Iasi se face acest lucru. Municipalitatea ar trebui sa plateasca reparatiile la retele, nu sa ceara bani pentru ca CET le administreaza. Apoi, am vazut ca acum se fac investitii dintr-un credit BERD. Ar trebui sa se foloseasca fonduri structurale nerambursabile", a spus Popescu.

Potrivit acestuia, termocentrala ieseana este un consumator strategic de gaz si ar trebui sa cumpere gazul mai ieftin, de la Transgaz, si nu de la E.ON. "Iasul are parlamentari care ar trebui sa faca un proiect de lege in acest sens. Si la Iasi ar trebui sa existe un Comitet pentru Energie care sa ofere solutii Primariei. Am observat ca se pierde foarte mult din ceea ce se produce. In mod normal trebuie sa fie un procent de 12-14%, dar la Iasi este 20%. Si cheltuielile cu manopera, intretinerea, materialele sint foarte mari", a adaugat Popescu. El sustine ca Ministerul Finantelor ar trebui sa stearga datoriile istorice ale CET, la fel cum a facut cu cele de la Termoelectrica din Bucuresti.

De cealalta parte, sefii CET sustin ca au incercat multe din propunerile specialistului de la Bucuresti. "In cazul redeventei, exista o lege. Normal ca daca se elimina vor scadea si costurile. Primaria ofera subventii care ar trebui sa acopere costurile. In aceasta situatie, avem si bani de reparatii. In plus, nimeni pina acum nu a accesat fondurile structurale. Nu are Bucurestiul cite proiecte avem noi pentru fonduri europene. Noi avem depuse proiecte de peste 100 milioane euro pe fondurile de mediu", a explicat Didi Melinte, directorul CET.

El a mai spus ca CET a incercat inca de acum patru ani sa cumpere gazul direct de la Transgaz, dar ca acest lucru nu este posibil. "Am avut demersuri si la primul ministru, dar nu este voie ca in orase sa existe conducte de inalta presiune la gaz. Asta este legea. Apoi, consumul tehnologic nu este asa mare la noi, de 20%. Iarna este de 13-14%, iar vara de 5-6%", a afirmat Melinte.

Comentarii