Mai putine extemporale si reducerea numarului de ore in scoli, de la toamna

marți, 12 august 2008, 22:04
2 MIN
 Mai putine extemporale si reducerea numarului de ore in scoli, de la toamna

Elevii ar putea avea un orar mult mai relaxant in viitor. Astfel, ei ar trebui sa stea cel mult sase ore pe zi la scoala, nu vor sustine lucrari de control lunea si vinerea, iar educatia fizica nu va mai fi programata ultima ora. Acestea sint doar citeva dintre propunerile pe care Ministerul Sanatatii le-a facut publice la inceputul saptaminii si care se vor afla in dezbatere pina pe 10 septembrie.

"Ordinul pentru aprobarea normelor de igiena privind unitatile pentru protectia, educarea si instruirea copiilor si tinerilor" prevede ca scolarii mici sa nu stea la cursuri mai mult de patru ore, cei de gimnaziu mai mult de 5-6 ore, iar cei de liceu cel mult 6 ore.

Propunerile vizeaza, de asemenea, programul elevilor. Astfel, ei nu vor mai avea doua ore consecutiv la aceeasi materie, nu vor avea mai mult de doua teze pe saptamina si nici lucrari de control in doua zile consecutive. La orele de desen, elevii vor trebui sa beneficieze de lumina naturala, iar elevii din primele doua clase din ciclul primar nu vor mai avea scriere la prima ora. Mai mult decit atit, ghiozdanul unui copil trebuie sa cintareasca cel mult 10% din greutatea copilului.

Acelasi ordin intareste o serie din reglementarile deja stiute, dar care oricum nu pot fi respectate. De exemplu, pentru binele copiilor si pentru un act educational de calitate, actul normativ stabileste ca numarul de copii intr-o grupa de gradinita sa fie de cel mult 20, in timp ce intr-o clasa de ciclu primar trebuie sa fie cel mult 25 de elevi, chiar daca la gimnaziu si liceu pot fi si cite 30 de scolari intr-o clasa. "Unitatile pentru educarea si instruirea copiilor trebuie amplasate in zone ferite de poluare si zgomote, in afara arterelor de mare circulatie", se mai arata in ordin.

Fara E-uri

Proiectul de act normativ contine prevederi si in ceea ce priveste alimentatia copiilor, care sa fie una cu cit mai putine componente nesanatoase. Aceasta trebuie sa fie adaptata la virsta, anotimp, stare de sanatate si specificul activitatii copilului.

"Nu am fost consultat personal de Ministerul Sanatatii inainte de propunerea acestui ordin, dar el tine de sanatatea si de binele copiilor. Daca va fi aprobat, voi face eforturi sa il pun in aplicare, desi unele prevederi duc la reducerea programei de studii, ceea ce nu e usor si nici nu se poate schimba de azi pe miine", a declarat ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei.

Comentarii