Micul Banel de la Scoala „P. Poni” nu are nici minge si nici ghete

duminică, 24 iunie 2012, 22:54
4 MIN
 Micul Banel de la Scoala „P. Poni” nu are nici minge si nici ghete
Fabian Nita, echipa de copii si antrenorul

  Un pusti de aproape 12 ani din Crucea, care a absolvit clasa a V-a la Scoala „P. Poni" din Pacurari, isi doreste sa ajunga fotbalist, avand un model in fratele mai mare si in Banel Nicolita. Pentru a calca cel putin pe urmele fostului stelist, in prezent jucator la Clubul Saint-Étienne din Franta, Fabian Nita s-a inscris anul trecut in clasa de fotbal de la „P. Poni" si la CSMS Iasi, in grupa de juniori nascuti in 2000. Familia lui de etnie roma (nedeclarata insa, n.r.) a facut eforturi mari ca sa-i asigure banii de care a avut nevoie pentru gazda si pentru naveta. O parte din timp a stat impreuna cu fratele lui de 15 ani, de asemenea jucator la CSMS Iasi, dar a facut si naveta cu trenul, fiind nevoit sa se trezeasca si la 3 noaptea ca sa ajunga la scoala. „In fiecare dimineata faceam opt kilometri pe jos pana la Sarca, de unde luam trenul spre Iasi, iar pentru a ma intoarce acasa plecam cu trenul de 19. Ma mai lua tata cu caruta de la gara, dar veneam si singur, fiindca nu-mi era frica. Cateodata, plecam la Iasi si cu trenul de 5 dimineata si trebuia sa ma trezesc la 3 noaptea. A fost obositor, dar m-am obisnuit", a spus Fabian, dupa festivitatea de premiere de la scoala.

Premiat de Asociatia Parintilor

El a fost recompensat cu premiul I, oferit de Asociatia Parintilor cu sprijinul lui Ciprian Paraschiv, in cadrul proiectului „Fii number one!", dar si cu o diploma de merit pentru „activitate sportiva de exceptie". Pustiul e pasionat de fotbal de la 6 ani, varsta la care colegii lui de clasa au inceput deja sa se antreneze, pentru a-si forma abilitatile de joc. El a batut mingea „pe-o zgura", impreuna cu fratele lui, cum face si acum duminica. Mingea o imprumuta insa de la un amic. „Am o minge, dar e dezumflata de mai mult timp. Tata n-are bani sa-mi cumpere alta, asa ca cer de la un prieten ca sa joc", a spus Fabian. Nici ghete de fotbal pe marimea lui nu are, macar pentru antrenamentele de la Iasi, iar deplasari poarta un singur trening. Tatal lui, de asemenea pasionat de fotbal, a reusit sa-i cumpere din salariul de 600 de lei numai tricou si sort, pentru trei schimburi. „Daca stam sa ne gandim la ce salariu are el, lucrand ca paznic, este incredibil de greu. Stam si ne crucim cum reuseste sa-si sustina copiii. Tatal este extraordinar de pasionat de jocul de fotbal si a avut ambitia ca doi dintre copiii lui (patru, n.r.) sa joace fotbal", a subliniat Danut Cananau, dirigintele si antrenorul lui Fabian. Cu toate ca este in urma fata de colegi, Fabian munceste mult ca sa recupereze si a participat deja la cateva turnee. „Are o vointa extraordinar de mare sa recupereze ce n-a facut. Ceilalti de la 6 ani lucreaza cu mine. El are doar un an. Fiind foarte receptiv, e unul dintre jucatorii pe care ma bazez. Primul turneu la care a participat a fost anul trecut in august, cand avea putin peste o luna de pregatire", a precizat Danut Cananau. Pustiul isi doreste foarte mult sa devina un jucator valoros si se roaga ca Dumnezeu sa-i ajute ca sa reuseasca, cum s-a intamplat cu Banel Nicolita. „Imi place de el, pentru ca e un baiat modest, n-are fite, isi vede de treaba lui si Dumnezeu ii ajuta, il rasplateste pentru ca munceste. Nu prea e talentat, dar alearga foarte mult. Visul meu de acum e sa-mi ajute Dumnezeu sa ajung fotbalist, iar daca mi se indeplineste dorinta asta, am sa-i multumesc", a spus Fabian.

Este in avantaj

Si Danut Cananau, care il antreneaza pentru pozitia de mijlocas dreapta si mijlocas central, considera ca poate fi un „Banel Nicolita de Iasi", insa cu tehnica mai buna. „Are aceeasi atitudine fata de sport ca Banel Nicolita, aceeasi capacitate fizica, aceeasi austeritate financiara, dar Banel a inceput fotbalul la 14 ani, iar Fabian la 11, deci o sa aiba un avantaj. Banel Nicolita are niste sechele tehnice in ceea ce priveste centrarea, pe care trebuia sa o invete la 7 sau la 10 ani. Or, perioada aia n-o are, iar Fabian poate sa profite de faptul ca a inceput mai devreme si sa fie inaintea lui", a adaugat Danut Cananau. Pentru a se ridica la nivelul colegilor cei mai buni, Fabian nu are nevoie numai de ambitie si de timp, ci si de o sustinere financiara mai buna. De exemplu, pe langa faptul ca nu are un echipament complet pentru antrenamente, nici nu isi permite sa mearga in cantonamentele organizate in afara orasului. Doar din salariul tatalui, – mama fiind casnica -, Fabian nu poate sa stranga 450 de lei pentru a merge in august intr-un cantonament de o saptamana la Targu Neamt.

Fabian vrea sa fie un coechipier de nadejde, insa nu neglijeaza nici cartea. In anul scolar care s-a incheiat, nu a avut niciun absent nemotivat, iar media cu care a absolvit este 7,92. Este un rezultat bun, in conditiile in care fratele care l-a facut sa iubeasca fotbalul este delasator in privinta invataturii, iar mama nu stie sa scrie si sa citeasca. Totodata, in ciuda greutatilor financiare, Fabian este un pusti zambitor si increzator ca-i va fi mai bine.

Comentarii