Minuni povestite de oameni care dorm pe iarba

Subtitlu

luni, 13 octombrie 2008, 23:39
6 MIN
 Minuni povestite de oameni care dorm pe iarba

Ca sa ajungi la capatul cozii la Sfinta ai de mers de la catedrala minute bune pe stradutele care o iau la vale. Cam 10 minute. Ieri dupa-amiaza, pe strada Uzinei numarul 5 se asezau la coada cei din urma pelerini. Nici nu treceau doua-trei minute si alti 10 le veneau in spate. Nu mai erau ultimii. Batrinici girbovite, multe femei, citiva tineri, si copii, si poate mai ceva mai putini barbati. Iar oamenii se rulau cu repeziciune. "Organizarea este mult mai buna in acest an. Stau aici de la 11 dimineata si deja am ajuns pe strada Mitropoliei. Mai am de stat cel mult doua ore", mi-a povestit matusa Paula, obisnuita sa stea si 24 de ore la coada, prin frig si ploaie. Acum era doar ora 15, si era soare, statea la rind de 6 ore si aproape ca ajunsese. Cordonul de mii de oameni care asteptau sa se inchine la Sfinta Parascheva era dublat de tot atita busuioc. In dreptul parcelei 7 a strazii simteai deja ca te apropii. Pe zidul vechi din caramida, oamenii au aprins luminari, iar slujba se auzea dumnezeieste. Am vazut in curtea Mitropoliei si un chinez angajat in constructii la Iasi. M-a salutat scurt si a continuat sa admire mataniile si obiectele de cult. La rind, le-am gasit pe tanti Catinca, matusa Ani, doamna Ortansa si badea Ilean. Acestia sint doar citiva dintre miile de pelerini care cred in minunile Sfintei si spun ca deja minunea a lucrat in viata lor."Este un drum al credintei si rabdarii", mi-a spus o femeie din Tecuci, care vine la Sfinta de 18 ani.

 

"Sotul meu a murit, baiatul meu s-a spinzurat, fata ma da afara. Ma rog la Sfinta sa m-ajute"

Pe doamna Catinca, din Bacau, am gasit-o pe o treapta la poarta Mitropoliei. Imbracata in straie foarte saracacioase, ea isi astepta consatenii sa treaca prin marea de multime pentru a merge impreuna sa se inchine la Sfintele Moaste. "Am mai stat si eu la rind dar foarte putin, pentru ca ma dor foarte tare picioarele. Uite cum s-au umflat", spune coborind privirea.

La virsta de 75 de ani a venit sa se roage nu pentru bucuriile pe care i le-a daruit viata, ci mai curind pentru a mai uita de necazuri. "Sint foarte necajita, maica, n-are cine sa-mi aduca nici macar o caldare cu apa. Sotul meu a murit de doi ani, mi-au mai ramas atunci cei trei copii, un baiat si o fata. Baiatul, Iordache s-a spinzurat in ianuarie. Nu stiu exact motivul, dar banuiesc ca a trait rau cu un cumnat de-al lui. A facut si puscarie, a avut mai multe necazuri", marturiseste femeia, cu lacrimi in ochi. Ea locuieste acum singura, cu o pensie de un milion sapte sute de lei, si cu o mare durere in suflet. "Fetele nu se inteleg si nu ma viziteaza nici pe mine. Am cumparat o casa si i-am dat-o la fata cea mica. E maritata, dar barbatul o bate, e mai tot timpul beat. Nici macar nu vrea sa dea ochii cu mine. Ba chiar mi-a zis cind am mers la ea: «Ai venit aici ca sa te ingrop eu?» Fata cea mare e si ea maritata, are 8 copii. E curata, e harnica, e frumoasa, dar o duce tare greu. Si barbatul ei e un betiv. Numai prin slujbe reuseste sa traiasca cu el. Baiatul ei mi-a zis ca daca mai merg la ei ma omoara taica-su", spune femeia amarita.

Traieste intr-o cocioaba, dupa cum ne-a povestit, fara fintina in curte. "Acum stau in casa baiatului. Are geamurile sparte de acum doi ani, de cind i-au spart lui casa si i-au furat toata mobila. Si iaca asa stau, daca n-am bani sa pun altele. Dar ma intreb ce-oi face eu la iarna? O caruta de lemne costa 3 milioane jumate si-apoi daca le cumpar n-are cine sa le taie, ca eu nu mai pot. Ma rog la Sfinta Cuvioasa macar sa ma ajute sa ma simt mai bine, ca apoi le-oi face eu", incheie femeia cu obrajii incarcati de lacrimi.

"Eu nu pot sta foarte mult in picioare, dar Sfinta m-a ajutat sa vin la ea"

Ilean Grigore, din comuna Belcesti, este veteran de razboi, dar stie multe si despre Sfinta Parascheva. "Batrinii din sat spuneau ca dupa 44′, cind au venit comunistii si crestinii erau persecutati, au venit s-o ia pe Sfinta din biserica, sa nu se mai inchine lumea la ea. Au scos-o din biserica, au pus-o in masina dar, ca sa vezi, masina nu mai pornea. Au incercat de mai multe ori, dar nimic, nu voia si pace. Au dus-o inapoi in biserica. Au pus apoi un proiectil in pamint, dar nici proiectilul n-a explodat", spune barbatul cu inflacarare in glas.

Cit priveste originea Sfintei, domnul Grigore isi aminteste de asemenea citeva povestiri: "Din cite stiu, au descoperit-o undeva in Turcia. I-a aparut in vis unui marinar, intr-o noapte, iar a doua zi a mers si a mers si a sapat in acel loc. Asa a descoperit-o", spune el .

Sfinta Cuvioasa l-a ajutat pe badea Ilean daruindu-i sanatate: "Sint bolnav cu picioarele, sotia are si ea deja doua operatii de stomac, dar avem incredere, Dumnezeu ne ajuta mereu. De exemplu, eu nu pot sta foarte mult in picioare, obosesc imediat, dar uitati, Sfinta m-a ajutat sa vin aici si anul asta. De-acu e aproape sfirsitul. Mai am un capat".

De un sfert de secol, an de an la Sfinta

Tanti Anica, din Botosani, este o femeie evlavioasa, care de 24 de ani ii inchina Sfintei Paraschiva durerile si necazurile sale si nu rateaza niciodata hramul de la Iasi. "Am 24 de ani de cind vin la Sfinta. Sint vaduva de 26 de ani. Sotul meu m-a lasat atunci cu trei fete. Numai credinta si Sfinta Cuvioasa m-au ajutat. In fiecare seara si dimineata ma rugam la Sfintul Dumnezeu sa ma ajute. Nu se uita nimeni la o vadana, nu te intreaba nici daca ai ce pune pe masa. Pensie n-aveam atunci. Prin credinta si munca le-am rezolvat pe toate", spune femeia cu lacrimi in ochi.

Tot credinta a invrednicit-o sa stea la rind in jur de 20 de ore pentru a atinge moastele Sfintei. "Vreau sa ma ajute Sfinta Parascheva in toate greutatile. Stau pina miercuri, dorm pe patura uite aici, pe pamint, dar nimic nu mi se pare zadarnic. Sfinta merita toata osteneala", spune femeia.

"Eu si sotul meu sintem operati, dar multumita ei sintem bine"

Pe doamna Ortansa, din Dorohoi, am gasit-o in fata catedralei, cintind la unison cu vocile din biserica: "Sfinta Cuvioasa Parascheva, miluieste-ne pe noi…".

La 50 de ani, marea sa implinire o constituie familia: cei doi baieti si cei doi nepoti. "Cea mai mare realizare a fost sa-mi vad copiii mari. Pe Sfinta Parascheva am numit-o ocrotitoarea familiei noastre. Intotodeuna ne-a ajutat. Cel mai mare impas l-am avut cind am fost nevoita sa ma operez de fibrom uterin. Si sotul meu e operat, de stomac, dar acum, multumita ei sintem bine amindoi", marturiseste doamna Ortansa.

Experienta acumulata in cei 20 de ani consecutivi de cind este prezenta la Iasi, la sarbatoarea Sfintei a mai invatat-o un secret: "Miine stiu ca Sfinta indeplineste toate dorintele, sint convinsa de asta", sopteste ea, cu zimbetul pe buze.

"Puteam sa am cancer. Am stat o zi si o noapte si simteam cum imi revin"

Pe treptele ce conduc din fata catedralei spre curtea interioara am intinit-o pe Felicia, o doamna de 42 de ani, din Pocreaca, ce-l tinea alaturi pe Florin, baietelul sau. Incarcata su sacose, dar impacata sufleteste, se odihnea, multumita ca a reusit sa sarute sfinta racla.

Este casatorita, are in total cinci copii si este din nou gravida. "E a treia oara cind vin aici. N-avem asa multi bani, sintem necajiti, dar ne-a ajutat Dumnezeu. Anul trecut cind am venit aici aveam rana pe uter, putea sa fie cancer. Am stat o zi si o noapte aici si simteam cum imi revin apoi", isi aminteste ea.

Tanti Felicia este o femeie simpla, nu vrea decit sa primeasca mintuirea vesnica: "Am rugat-o pe Sfinta sa ne dea cele de trebuinta, pentru mintuirea noastra. Nu trebuie sa cerem multe, pentru ca nu ne da decit atit cit ne trebuie", mai spune ea.

Comentarii