Nichita, in corzi?

Subtitlu

vineri, 22 iunie 2007, 21:35
6 MIN
 Nichita, in corzi?

Cel mai mare proiect de investitii al Iasului a ajuns cuiul lui Pepelea in Primarie. Asocierea dintre Iulius Grup si Consiliu Local pentru realizarea ansamblului Palas a intrat de ieri si in vizorul procurorilor anticoruptie, care au formulat o acuzatie oficiala. Reprezentantii DNA Bucuresti au confirmat inceperea urmaririi penale in cazul a noua persoane implicate in negocierea primei variante de contract. Printre persoanele anchetate se numara primarul Gheorghe Nichita, viceprimarul Constantin Neculau, actuali sau fosti functionari din Primarie si consilieri locali. "Va pot confirma ca a inceput urmarirea penala. Pina acum au fost acte premergatoare. Ancheta va continua si va fi condusa de procurori de la DNA", a declarat ieri Livia Saplacan, purtatorul de cuvint al DNA Bucuresti. La putin timp de la anuntul DNA, sase din cele noua persoane cercetate de DNA au organizat o conferinta de presa in cadrul careia au respins orice tip de acuzatie posibila la adresa contractului cu Iulius Grup. "Proiectul Palas este un proiect legal si oportun. Ne surprinde aceasta decizie a DNA, cu atit mai mult cu cit instantele de judecata ne-au dat cistig de cauza. E o cercetare abuziva, o fantezie juridica. Toti sintem acuzati de o tentativa de abuz in serviciu deosebit de grava cu referire la primul contract, desi nu au fost identificate prejudicii", a precizat Nichita. Inceperea urmaririi penale a fost anuntata chiar in ziua in care alesii locali au aprobat varianta finala a contractului de asociere cu Iulius Grup.

Toata comisia este cercetata

Pe linga primarul Nichita si viceprimarul Neculau, pe lista procurorilor DNA se mai afla directorul tehnic al Primariei, Mihai Chirica, secretarul municipiului, Lacramioara Vernica, consilierii locali Camelia Gavrila, de la PNL, Ionel Oancea, de la PC, Antimir Dasu si Vasile Munteanu, ambii de la PSD, si fostul arhitect-sef al municipiului, Iulian Vagner. Reprezentantii DNA au refuzat insa sa dezvaluie acuzatiile ce se aduc iesenilor. "Din motive care tin de confidentialitatea anchetei, nu se pot da detalii privind infractiunile pentru care s-a demarat urmarirea penala. Din aceasta clipa, cei cercetati au dreptul de a a-si configura apararea", a explicat ieri Saplacan. Toti cei pentru care s-a inceput urmarirea penala s-au declarat surprinsi de actiunea DNA. "Nu s-a facut nimic ilegal. Instantele de judecata au respins toate actiunile intreprinse impotriva proiectului. Avem procese cistigate definitiv si irevocabil cu Zaharia Schrotter, cu Asociatia Propact, doua cu Instalatii Grup si inca unul cu o persoana fizica. Mai sint si altele pe rol, dar toate au fost cistigate la prima instanta. Toate aceste procese demonstreaza ca este un contract legal", a adaugat Nichita. El a mai spus ca procurorii DNA l-au informat anul trecut ca aceste cercetari au pornit de la doua denunturi facute de oamenii de afaceri Zaharia Schrotter si Sorin Ionescu. Contactat telefonic, Schrotter a confirmat plingerea facuta la DNA. "Sint multe aspecte din contractul pentru Palas pe care eu le consider ilegale, de la faptul ca nu s-a facut o licitatie la evaluarea terenului sau lipsa dezbaterilor publice. Si actul aditional este la fel, doar ca e mai frumos redactat. Este un contract fara obligatii, fara garantii. Consiliul Local da un patrimoniu pentru niste promisiuni", a afirmat Schrotter.

Sefii Primariei vorbesc de coincidente ciudate

Afirmatiile omului de afaceri sint negate de toti cei cercetati. Primarul Nichita a acuzat existenta unor interese politice si ale mediului de afaceri pentru Proiectul Palas. "Sint suspiciuni pe care le avem. Imediat dupa ce comisia a anuntat finalizarea negocierilor pentru actul aditional, am fost chemati la DNA. Apoi, atacurile PD sint din ce in ce mai insistente si mai incisive, mai ales asupra mea, si vin in aceeasi perioada. Nu stiu daca e intimplator ca, chiar azi, dupa ce s-a aprobat actul aditional, la Bucuresti sa se anunte inceperea urmaririi penale", a explicat Nichita. El a mai spus ca avocatii care il reprezinta, de la "Bostina si Asociatii", vor contesta procesul verbal de incepere a urmaririi penale. "Cauta de anul trecut. Pe 26 iunie, parca, e raportul de tara. Aveau nevoie de exemple. Mai stiu ca CSM este acum in control la DNA pentru a verifica dosarele nesolutionate. Probabil ca au zis ca a stat destul de mult acest dosar. Este o pata nemeritata pentru orasul Iasi. Sper si cred ca adevarul va iesi la iveala, dar murdaria nu o va sterge nimeni", a continuat Nichita. Edilul a spus ca reprezentantii Iulius Grup nu au fost chemati la audieri la DNA, invinuirile fiind aduse doar celor care au reprezentat Consiliul Local. "Am incercat sa ii explic procurorului de la DNA ca acel prim contract nu a produs efecte, ca am asteptat planurile urbanistice pentru a vedea exact ce se face acolo sau ca am cerut inca din decembrie 2005 renegocierea contractului. El a spus ca am avut intentia de a defavoriza Consiliul Local in favoarea privatului. Schrotter m-a amenintat ca ma da la DNA si ca o sa dau declaratii de o sa-mi iasa singele pe nas la o emisiune TV. Nu mor caii cind vor ciinii", a declarat viceprimarul Neculau.

Chirica: "Nu am nici un motiv sa fiu stresat"

Un alt ales local cercetat de DNA sustine ca s-a incercat intimidarea consilierilor. "E o chestiune clara. Cu doua zile inainte de sedinta de CL esti chemat la DNA. Au zis ca au gasit nu stiu ce intentie, fara insa nici o dovada. Parca a fost la comanda. Procurorul si-a insusit toate datele din denuntul lui Schrotter", a afirmat Oancea. Si directorul tehnic al Primariei sustine ca proiectul nu a creat nici un prejudiciu CL. "Proiectul este in beneficiul intregului oras. Sper sa fie obiectivi si sa nu tina cont de reclamatii facute de persoane direct interesate. Nu am nici un motiv sa fiu stresat pentru ca stiu ca totul este facut legal", a spus Chirica.
Aceeasi acuzatie de tentativa de abuz in serviciu a fost facuta si la adresa consilierului liberal Camelia Gavrila. Consilierul liberal sustine ca timpul trecut de la initierea proiectului si pina la finalizarea actelor ar trebui sa fie o dovada ca nu s-a facut nimic pripit. "Am inteles ca vor continua audierile, dar nu stiam de inceperea urmaririi penale. Eu consider ca mi-am facut datoria cu buna-credinta si ca Palas este un proiect valoros din punct de vedere educational si cultural, domeniul pe care m-am axat eu. Au trecut trei ani de la initierea proiectului. Ei vorbesc de o intentie pe un contract care nu are efect. Renegocierile au inceput inaintea plingerilor penale", a explicat Gavrila.

CL a aprobat ieri noua forma a contractului Palas

La sedinta de ieri a Consiliului Local, a fost aprobata ultima forma de contract pentru Proiectul Palas. Contractul de asociere a fost aprobat cu voturile a 22 de consilieri locali. Doar liberalul Radu Botez si democratul Tiberiu Brailean s-au abtinut, alti trei alesi locali fiind absenti. Ultimele modificari la contract au fost facute chiar in timpul sedintei. Astfel, Iulius Grup ar urma sa vireze anual 21% din profitul rezultat din asociere, dar nu mai putin de 430.000 euro. "Estimez ca in aproximativ o luna vom putea trece la organizarea santierului. Acum, investitia este estimata la minimum 170 milioane euro. Avem un contract incheiat cu Academia Romana si o echipa de arhitecti si ingineri care vor lucra la punerea in valoare a tuturor vestigiilor gasite. Cota decisa este una maximala, avind in vedere ca 56 milioane euro vor fi investiti in lucrari publice", a declarat Iulian Dascalu, patronul Iulius Grup. Proiectul Palas urmeaza sa fie construit pe o suprafata de aproximativ 12 ha, situate in spatele Palatului Culturii. Aici ar urma sa fie amenajate spatii verzi, un patinoar artificial, locuinte, hoteluri, spatii comerciale sau de agrement. Proiectul prevede si realizarea de parcari cu o capacitate de 2.500 locuri.

Ce inseamna urmarirea penala

Juristii sustin ca "inceperea urmaririi penale" este o etapa intermediara in cercetarile procurorilor. "Pentru inceput, se fac acte premergatoare, se cauta indicii. Urmarirea penala inseamna ca s-au gasit anumite indicii pentru fapta cercetata si se trece la urmatoarea etapa. Acum, persoana respectiva are calitatea de invinuit", a afirmat un expert judiciar. El a mai spus ca inceperea urmarii penale presupune, conform noului cod de procedura penala, aducerea invinuirilor la cunostinta celor cercetati. "La finalul urmaririi penale pot fi mai multe solutii. Se poate face un rechizitoriu pentru trimiterea in judecata. O alta varianta ar fi scoaterea de sub urmarire penala. Mai exista si solutia unei amenzi administrative, daca faptele nu sint foarte grave. Alesii locali nu sint afectati de inceperea urmaririi penale. Doar in cazul in care exista o hotarire definitiva si irevocabila defavorabila", a continuat expertul.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii