Noua sarpante din zece sint construite ilegal

marți, 24 iunie 2008, 21:58
3 MIN
 Noua sarpante din zece sint construite ilegal

La fiecare trei scari de bloc din municipiu exista o sarpanta sau o mansarda construita fara autorizatie. Constructiile nu respecta nici o norma de siguranta si se pot transforma foarte usor in pericole pentru viata iesenilor. Un astfel de exemplu este o sarpanta construita pe un bloc din cartierul Dacia, linga intersectia Zimbru. Constructia fara autorizatie a fost luata de vint si aruncata de pe blocul de zece etaje pe carosabil. Acoperisul a cazut peste mai multe autoturisme. Din fericire, nimeni nu a fost ranit, pentru simplul motiv ca nimeni nu era in acel moment pe strada. Nu se poate sti insa ce s-ar putea intimpla in celelalte aproape 1.000 de cazuri de constructii ilegale facute pe blocurile din municipiu. Cert este ca daca vintul bate mai tare, sarpantele incep sa cada, iar autoritatile sustin ca au miinile legate.

1.000 de acoperisuri si mansarde ilegale

Evidenta sarpantelor de pe blocuri a fost facuta inca de anul trecut. Echipe ale Primariei si ale Inspectoratului in Constructii au verificat fiecare bloc din Iasi. Rezultatul a fost unul dezastruos. Pe cele 3.000 de scari de bloc exista aproape 1.100 de mansarde si sarpante. Dintre acestea, in evidentele Primariei figurau ca autorizate doar 146 de astfel de constructii. "Situatia este cam aceeasi. Noi am trimis somatii catre toti cei care nu au autorizatie. Au doua posibilitati. Una ar fi sa faca demersurile pentru a obtine autorizatia, iar alta este dezafectarea. In majoritatea cazurilor nu s-a raspuns la somatii", a declarat Daniel Todirica, seful Serviciului Control Urbanism, din cadrul Primariei. El a mai spus ca pentru a dezafecta o sarpanta sau o mansarda este nevoie de o hotarire judecatoreasca. "Vom analiza situatia cu cei de la Inspectoratul in Constructii. Sa vedem ce masuri pot fi luate. Noi am dat amenzi, dar nu putem dezafecta pentru ca este proprietate privata. Este nevoie de hotarire judecatoreasca. Speram ca dupa situatiile de acum, in care sarpantele au fost luate de vint, oamenii sa inteleaga si sa le dezafecteze", a adaugat Todirica. Cei care construiesc fara autorizatie risca amenzi cuprinse intre 1.000 lei si 100.000 lei. Astfel de sanctiuni va primi si persoana care a construit ilegal sarpanta de pe blocul D 1-1 de pe bulevardul Dacia, dar si presedintele asociatiei de proprietari care a permis realizarea constructiei. "Foarte multe sarpante s-au construit la inceputul anilor ’90. Nu au autorizatii. Cert este ca multe prezinta pericol pentru cei de jos. Acest lucru nu trebuie neglijat. Si noi am mai dat amenzi. Situatia nu este simpla. Daca omul nu se conformeaza somatiei, trebuie hotarire judecatoreasca, apoi trebuie sa vii cu executorul. Toata aceasta procedura dureaza cel putin un an", a completat Radu Lupasteanu, seful Inspectoratului Judetean in Constructii.

Scandal de la desfiintarea unei mansarde

Chiar ieri, municipalitatea a decis sa stopeze lucrarile la o mansarda. Sistarea lucrarilor la constructia fara autorizatie a creat insa un adevarat scandal intre locatari, reprezentantii Primariei si cei ai firmei de constructii. Incidentul a avut loc la blocul Z, de pe strada Vasile Lupu nr. 88. Locatarii, mai ales cei de la ultimul etaj sint nemultumiti de aceasta hotarire. Oamenii sustin ca prin oprirea lucrarilor, risca sa le fie afectate apartamentele. "De o luna de zile m-am apucat sa-mi fac curat in apartament. Au fost incepute lucrarile la terasa si apa imi intra in casa. Eu ce sa fac in situatia asta ", s-a plins Sebastian B. care locuieste la etajul 4. Reprezentantii municipalitatii sustin insa ca firma care executa lucrarile nu avea autorizatie de constructie. "Am decis sistarea lucrarilor pina la intrarea in legalitate. De asemenea, firma va fi sanctionata cu o suma cuprinsa intre 1.000 la 100.000 lei. Inca nu am luat o decizie cu privire la cuantum", a declarat Daniel Todirica. Adrian Burlacu, inginer in cadrul firmei Grup 5 Instalatii a refuzat sa comenteze situatia, insa a recunoscut ca nu are autorizatie de constructie. "Nu am ce sa va spun. S-a hotarit sistarea lucrarilor, asa ca am trimis muncitorii acasa", a mentionat Burlacu. Locatarii blocului Z au afirmat ca toate problemele au pornit de la un alt vecin, care la inceput a fost de acord cu lucrarile de mansardare, dar s-a razgindit intre timp. "Toti am fost de acord, mai putin un vecin de la 3 care pentru orice a fost impotriva. In schimbul mansardarii, blocul a fost termoizolat. Ne facea un bine, dar asa sint unii", a comentat un alt locatar. (F. GUZGA, C. ALBU)

Comentarii