„Nu avea valoare istorica. Comunitatea are dreptul sa schimbe monumentele”

Subtitlu

luni, 28 mai 2007, 22:40
2 MIN
 „Nu avea valoare istorica. Comunitatea are dreptul sa schimbe monumentele”

Sefii Primariei nu au aflat inca unde este statuia soldatului sovietic. Ei nici macar nu stiu daca statuia mai exista sau a fost distrusa. "Avind in vedere ca a trecut mult timp de cind nu se mai stie nimic de aceasta statuie, vom cauta si noi informatii in arhive sau la cei care conduceau institutia atunci", a declarat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei. Nici fostul primar Constantin Simirad nu isi aminteste ce s-a intimplat cu monumentul. "Habar nu am. Foarte putine statui erau pe inventarul Primariei. Este regretabil, dar dupa 1990 au disparut multe statui. Un timp, nici paza nu era la cimitire. Probabil a luat-o cineva pentru bronz. Sint sigur ca nu am dat nici o dispozitie privind statuia soldatului sovietic. Daca as fi dat, acum era totul clar. Tin minte ca statuia a fost mutata din Copou, dar mai multe nu", a precizat Simirad, care a fost primar al Iasului in perioada 1992 – 2003. Si fostul arhitect-sef al municipiului, Ionel Oancea, isi aminteste ca statuia a fost mutata, fara a avea idee ce s-a intimplat ulterior cu aceasta. "Dupa revolutie a fost data jos de pe soclul din Copou. Ori a fost topita, ori sta ascunsa pe undeva. O sa ma interesez", a afirmat Oancea.
Disparitia statuii soldatului sovietic a stirnit protestul Ambasadei Federatiei Ruse. Reprezentantii ambasadei au trimis o adresa in acest sens Presedintiei Romaniei. "Aceasta statuie nu avea valoare istorica, deci nu era in evidentele noastre. Era un monument de for public amplasat initial la intrarea in Parcul Expozitiei. Statuia glorifica faptele armatei ruse, nu era un monument comemorativ pentru soldatii cazuti la datorie. Comunitatea are dreptul sa schimbe astfel de monumente. La fel au fost scoase statuile lui Gheorghiu Dej sau Petru Groza", a completat Vasile Munteanu, seful Directiei de Cultura.
Disparitia statuii a fost verificata si de Politie, fara insa prea mare succes. "S-au facut doar verificari pentru ca nu s-a inregistrat nici o reclamatie de furt. Nu este nici o infractiune pe care noi sa o investigam. Statuia era in administrarea Primariei. In 1947, statuia a fost amplasata in Parcul Expozitiei, apoi a fost mutata prin dispozitia Primariei. A fost la Casa Pogor, apoi la cimitirul "Eternitatea", de unde a fost mutata si inlocuita cu o cruce. La noi nu exista nici o sesizare cu privire la furtul statuii", a explicat agent-sef Virginia Pralea, purtator de cuvint al Inspectoratului de Politie Judetean.

Comentarii