O mama care a nascut la Iasi foloseste celulele stem pentru celalalt copil. Primul caz de compatibilitate

miercuri, 28 octombrie 2009, 12:48
2 MIN
 O mama care a nascut la Iasi foloseste celulele stem pentru celalalt copil. Primul caz de compatibilitate

"Pana acum, am avut trei solicitari, dar au fost cazuri incompatibile. Avem in derulare o a patra solicitare, unde se pare ca este o compatibilitate perfecta intre frati. Este vorba despre o mamica din Republica Moldova, care a nascut la Iasi special pentru a i se putea face recoltarea de celule stem si care are nevoie de proba pentru celalalt copil", a declarat Sergiu Habago, director general Cord Blood Center (CBC), una dintre companiile care activeaza pe acest segment.

Piata locala de celule stem ar putea ajunge in acest an la 12.000-15.000 de prelevari, dupa ce anul trecut s-au realizat in jur de 8.000 de prelevari.

Din ce in ce mai multi parinti, mergand pana la 8% din nasteri, aleg sa pastreze un esantion din sangele din cordonul ombilical al nou-nascutului, pentru a fi siguri ca in viitor acesta sau un membru al familiei se va putea trata de o afectiune a sangelui sau de un limfom malign. Costul prelevarii probei este de 800-900 de euro, iar ulterior se plateste o taxa anuala pentru pastrarea probei, care oscileaza in jurul a 50-70 de euro anual.

"Tratamentul cu produse biologice proprii e ultima frontiera in medicina. Exista circa 70 de afectiuni care pot fi tratate cu celulele stem. Ca exemplu, in Romania sunt 1.700 de bolnavi de leucemie anual, una dintre cele mai inalte ratele din Europa, in timp ce in Spania, unde recoltarea se face la nastere pe scara larga, in cadrul unui program platit de Casa Nationala de Asigurari, leucemia a fost scoasa de pe lista bolilor letale", explica Bogdan Ivanescu, director general Stem Sure Solutions. Pe piata locala activeaza deja sase companii care se ocupa de recoltarea si pastrarea celulelor stem, cea mai mare parte a acestora facand procesarea si depozitarea probelor in strainatate. (NewsIasi)

Comentarii