O noapte la racla Sfintei. Peste 150 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale (GALERIE FOTO)

Subtitlu

vineri, 12 octombrie 2012, 21:22
5 MIN
 O noapte la racla Sfintei. Peste 150 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale  (GALERIE FOTO)

SAMBATA

Peste 40.000 de pelerini stau la o coada de aproximativ patru kilometri, in pofida ploii si a frigului, pentru a ajunge sa se inchine la raclele cu moastele Sf. Cuv. Parascheva si ale Sf. Cuv. Teofil, acestea din urma fiind aduse special de la o manastire din Ucraina, informeaza Agerpres.

Maiorul Marius Taranu, ofiterul de presa al Gruparii Mobile de Jandarmi din Bacau, a declarat, sambata, pentru agentia de presa citata, ca la ora actuala 40.000 de persoane formeaza un rand de circa patru kilometri lungime, iar din cauza frigului si a lipsei de mancare, in cursul noptii 148 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale din partea echipelor de pe Ambulanta, celor de la Crucea Rosie sau SMURD.

Maiorul Marius Taranu a mai precizat pentru Agerpres ca aproape 60.000 de pelerini s-au inchinat pana acum la raclele cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si cele ale Sfantului Cuvios Teofil, depuse intr-un baldachin special amenajat in Curtea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Sambata, in Catedrala mitropolitana din Iasi a avut loc primirea oficiala a Patriarhului Romaniei si a Mitropolitului Cehiei si Slovaciei. De asemenea, sambata are loc inaugurarea noului sediu al Policlinicii Centrului Medical Providenta al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Tot in cursul acestei zile vor fi vizitate Casa Diaconia – Centrul Multifunctional de Asistenta Sociala si Educatie si biserica Sfantul Sava.

Anual, in preajma datei de 14 octombrie, cand crestinii ortodocsi sarbatoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iasiul se transforma in unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din tara. Totodata, in aceasta perioada au loc Sarbatorile Iasului, fiind programate numeroase activitati culturale, concerte si evenimente sportive.

VINERI

Pelerinii veniti sa se roage la moastele Sfintei Parascheva au stat la cozi cate patru-cinci ore. "Cand ai un scop, cand vrei sa ajungi undeva, nu-i greu sau lung drumul", spun ei.

In prima noapte de pelerinaj la moastele Sfintei Parascheva, miile de credinciosi au asteptat linistiti sa ajunga la racla. S-au bucurat de vremea buna, rece, dar fara ploaie, iar dupa ce s-au inchinat la moaste au mai petrecut cateva ore in jurul Catedralei Mitropolitane. Doar o data in an ajung la Iasi, deci nu e chip de dormit sau de plecat repede acasa. Pentru unii a fost drumul sperantei, pentru altii, drumul recunostintei. S-au rugat pentru copii sau parinti, pentru sanatate, dar si pentru bani, pentru noroc si spor in toate. Desi erau doar 7-8 grade afara, niciun pelerin nu s-a plans de frig. Au venit bine imbracati, iar spre seara au scos din rucsacuri sau genti paturi cu care s-au invelit. Batrane doborate de oboseala dupa 4-5 ore de stat la coada au adormit imediat dupa ce au sarutat racla Cuvioasei.

„Facem cu randul"

Pelerinii nu s-au inghesuit pe bancile din corturile amenajate special pentru ei, preferand sa se plimbe prin curtea Catedralei. S-au asezat pe cateva scari de lemn de langa Mitropolie, si-au intins un cearsaf si pret de cateva ore si-au refacut puterile. „Facem cu randul, doarme ea, dorm eu, cat sa ne revenim. Am avea la cine sta, o maicuta din Ramnicu Sarat, de acasa de la noi, ne-a oferit loc de dormit in Iasi. Dar nu-i pacat? Spuneti dumneavoastra, nu mai bine aprindem o lumanare, mai fugim in biserica si ne incalzim? Trebuie sa induram daca vrem sa ne mantuim. O viata intreaga am si pacatuit, am facut si lucruri bune, dar trebuie sa multumesc pentru ce am. Copii sanatosi, nepoti frumosi, gospodarie", spune tanti Maria, venita de la 250 de kilometri departare. Pentru doamnele de la Ramnicu Sarat e al patrulea pelerinaj la Iasi. De cand au iesit la pensie, pastreaza cate doua cupoane de tren pentru drumul dus – intors. Desi nu stiu multe despre viata sfintei, sunt convinse ca le e de ajutor si se simt impacate.

„Trebuie sa ne rugam continuu"

Reprezentantii autoritatilor locale au vrut sa fie de folos, asa ca au impartit mii de pahare de ceai cald. Cateva tinere rome, cu salbe zgomotoase si imbujorate, s-au declarat totusi nemultumite de primirea organizatorilor. „Cu asta veniti la noi? Cu ceai? Un sandvis nu ne-ati fi dat. E 50 de mii (n.r. – 5 lei) unul", a spus suparata fata. In sprijinul pelerinilor a venit si o familie din Pascani, care detine un restaurant. Eugenia Bocovan, alaturi de sotul ei, a impartit celor infrigurati sarmale, paine si placinte, in semn de smerenie fata de Cuvioasa Parascheva, pe care o considera ocrotitoarea iesenilor. In drumul spre moaste, multi credinciosi nu s-au lasat distrasi de nimic din atmosfera. Si-au adus carti de rugaciuni, din care au citit zeci de pagini. „Nu vad cum altfel as putea sa vin la un pelerinaj. Trebuie sa ne rugam continuu, sa ne adunam gandurile, nu sa ne facem cumparaturi de la tarabe. Suvenirurile se iau mai tarziu, iar credinta trebuie sa ne intareasca", afirma o profesoara ieseana.

„Nu-i greu sau lung drumul"

De la coada pelerinilor nu au lipsit nici fete bisericesti, venite din intreaga tara, alaturi de enoriasi din propria parohie. „Sunt de aproape. Aproape de Craiova. Sunt mahnit ca nu reusesc sa vin in fiecare an. Cand ai un scop, cand vrei sa ajungi undeva, nu-i greu sau lung drumul. Aici imi petrec noaptea, in rugaciune", puncteaza un preot oltean. Iesenii nu au venit singuri pe drumul credintei, ci li s-au alaturat rude si prieteni din toate colturile tarii. „Mi-au venit nepoatele de la Botosani, Constanta. Merge bine randul, nu e foarte frig, ne-au dat ceai caldut, cafea. In alti ani a plouat cu galeata, si tot nu ne-am urnit din rand. Vai ce ne-a mai udat atunci, curgeau puhoaie la vale. A dat Dumnezeu ploaie, dar anul asta nu-i pic de apa. Poate o sa ne dea acum, dupa rugaciunile la Sfanta. O sa ne rugam pentru ploaie", povesteste doamna Aurica, incalzindu-si mainile cu paharul de ceai fierbinte.

„Ma ocroteste. Simt asta"

Alaturi, o alta pelerina spune cu lacrimi in ochi ca doar Cuvioasa Parascheva o mai apara de boli. „Am fost operata de cancer la san in 2000. Doctorii m-au speriat, mi-au spus ca poate sa recidiveze, sa ma ingrijesc. Traiam cu frica. Dar tot de atunci vin la Sfanta in fiecare an si ma ocroteste. Simt asta", spune femeia din Husi. Parintii si-au adus copiii mici sa ii inchine la racla, chiar daca unii abia implinisera un an. A doua zi de pelerinaj i-a adus la Iasi pe studentii din alte centre universitare, intampinati la gara de voluntarii ASCOR. Acestia vor fi cazati in incinta Facultatii de Teologie Ortodoxa, in sali special amenajate. In timpul sederii, studentii pelerini vor vizita, sub indrumarea unei echipe-gazda, bisericile si manastirile din Iasi. „Ne rugam ca Sfanta Cuvioasa Parascheva sa binecuvanteze aceasta slujire a aproapelui, sa umple inime studentilor de bucurie sfanta, unindu-i in comuniune", au transmis reprezentantii ASCOR. Astazi si maine, pelerinii se vor bucura de prezenta patriarhului Daniel si a parintelui KVrystof, arhiepiscop de Praga si mitropolit al tinuturilor Cehiei si Slovaciei.

Comentarii