Opt ieseni trimisi la judecata pentru spolierea a zece banci

Subtitlu

marți, 28 octombrie 2008, 22:34
4 MIN
 Opt ieseni trimisi la judecata pentru spolierea a zece banci

Opt persoane care faceau parte dintr-o retea de inselaciuni prin credite obtinute cu acte false au fost puse sub acuzare de procurorii de la Crima Organizata. In total, anchetatorii au identificat peste zece banci, societati de creditare sau reprezentanti ai operatorilor de telefonie mobila care au fost inselati de reteaua coordonata de Daniel Dragnea (41 de ani). Membrii gruparii achizitionau orice bunuri care ulterior puteau fi repede valorificate. Prejudiciul estimat de anchetatori se ridica la 2,5 miliarde de lei vechi.

Anchetatorii sustin in actul de acuzare ca in luna aprilie a acestui an, in preajma sarbatorilor de Pasti, Daniel Dragnea i-a propus lui Stefan Badii (23 de ani) sa falsifice mai multe documente si carti de identitate pe care sa le foloseasca mai apoi la achizitia de bunuri in rate de la mai multe magazine, bunuri pe care mai apoi sa le vinda. Potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), cei doi se cunosteau inca din anul 2006, iar anul acesta s-au intilnit intimplator, dupa ce Badii executase mai multe zile de inchisoare, fiind arestat intr-un alt dosar al DIICOT in care era acuzat tot de inselaciune. Anchetatorii sustin ca tinarul a acceptat sa falsifice documentele si astfel reteaua si-a inceput activitatea.

Potrivit DIICOT, Dragnea era cel care coordona fiecare actiune a organizatiei si modalitatile in care urmau sa fie luate creditele. Tot el hotara pentru fiecare membru al gruparii organizate rolul pe care il avea de indeplinit si supraveghea fiecare achizitie ce urma sa fie facuta, stabilind cine se prezenta la magazin si ce bunuri urmau sa fie cumparate. Anchetatorii spun ca Badii era cel care se ocupa de falsificarea documentelor si a cartilor de identitate necesare pentru obtinerea creditelor.

Costel Chirascu (30 de ani), de asemenea membru de baza al gruparii, avea sarcina de a solicita efectiv creditul de la societatile comercile si, de asemenea, supraveghea activitatea membrilor mai noi ai retelei.

Procurorii mentioneaza in actul de acuzare ca reteaua a cumparat de la telefoane mobile si abonamente la furnizorii serviciilor de telefonie mobila pina la computere sau sisteme audio, care mai apoi erau vindute, iar fiecare membru al gruparii primea diverse sume de bani. Reteaua a fost destructurata la jumatatea lunii iulie a acestui an.

La perchezitii s-au descoperit zeci de carti de identitate falsificate, adeverinte de salariu in alb si aproape 15 stampile cu numele unor societati comerciale din Iasi, care erau aplicate pe documente. In timpul perchezitiilor s-a descoperit si aparatura performanta (computer, imprimanta, folii de laminat) care erau folosite la falsificare cartilor de identitate. Procurorii au descoperit chiar si o carte de identitate cu numele actorului Robert de Niro, cu poza acestuia pe document si cu domiciliul pe Eternitate.

Cercetati si in alte dosare, tot pentru inselaciune

Anchetatorii mentioneaza ca unul dintre cei implicati in retea, Nicolae Trusca (53 de ani), era in atentia procurorilor din toamna anului trecut. Barbatul, cu mai multi indivizi, printre care si Costel Chirascu, au indus in eroare peste 20 de persoane carora le-au promis intermedierea unor locuri de munca in Anglia si Irlanda in agricultura sau menaj. Dupa ce erau contactati de victime, acestia le cereau copii dupa documente si sa achite un avans in jur de 1.700 de lei. Apoi le spuneau acestora ca plecarile se amina.

Anchetatorii mentioneaza ca in acest caz Trusca s-a folosit de numele Asociatiei Adoramus, in numele careia a intocmit in fals mai multe chitante si procese verbale de predare a sumelor primite de la victime. Politia a fost sesizata de catre unul dintre clienti care, dupa ce a fost aminat de mai multe ori cu plecarea in strainatate, a cautat informatii despre Asociatie pe internet si a vazut ca de fapt obiectul de activitate al acesteia este "promovarea atitudinii antitotalitare, a valorilor crestine, dezvoltarea cantitativa si calitativa a muzicii contemporane crestine".

Procurorii i-au trimis in judecata pe Daniel Dragnea, Stefan Badii, Costel Chirascu, Nicolae Trusca, Daniel Pipirig (28 de ani), Adrian Crismaru (26 de ani), Bogdan Amancei (23 de ani) si Ovidiu Toma (41 de ani), acestia fiind acuzati de constituirea unui grup de criminalitate organizata, inselaciune, instigare si tentativa la inselaciune, fals in inscrisuri oficiale, fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Grup desprins din "Reteaua coloneilor din canale"

Cei mai multi membri ai retelei au mai fost implicati in trecut in astfel de cazuri. Stefan Badii a actionat, spun procurorii, intr-o retea interjudeteana care se ocupa cu racolarea de persoane din mediul rural, pe care apoi le punea sa contracteze credite de la banci cu acte false. Unii dintre acestia se prezentau la banca cu adeverinte de colonei din MAN sau MAI.

In numai patru luni, gruparea a reusit sa adune peste 43.000 de euro si 193.000 de lei. Nicolae Trusca a facut parte dintr-o retea de escroci coordonata de un fost politist din Braila si care a fost destructurata in 2005. Ei achizitionau marfa de la diverse societati comerciale si achitau cu file cec false. Prejudiciul cauzat s-a ridicat la peste 30.000 de lei.

In urma cu aproape patru ani, Daniel Dragnea a racolat aproape 70 de persoane prin anunturi la mica publicitate carora le-a promis ca le va intermedia contracte de munca in Italia. Ca totul sa para legal, cei doi au falsificat mai multe chitante si facturi pe care le dadeau victimelor in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 100 si 300 de euro.

Comentarii