Pacaleala „ANL pentru medici”

sâmbătă, 08 noiembrie 2008, 00:59
4 MIN
 Pacaleala „ANL pentru medici”

"Marea teapa". Asa a fost numita de medicii rezidenti initiativa Autoritatii de Sanatate Publica Iasi de a inmina cheile de la apartamentele ANL din Bucium. Dupa aproximativ sapte ani de tergiversari, cele mai multe apartamente au fost repartizate. Culmea coincidentei, chiar la inceputul campaniei electorale, medicii rezidenti si tinerii specialisti din sistemul sanitar iesean au primit cheile de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP), al carei director, dr.Mihnea Hurmuzache, se afla pe liste pentru un post de senator. Desigur, chiriasii au crezut ca se vor putea muta repede in noile case. S-au inselat insa: nu exista utilitati, iar unele dintre blocuri deja s-au degradat si au nevoie de reparatii.

Galbenul cu care au fost vopsite blocurile ANL s-a transformat in portocaliu la unele dintre ele. In ciuda faptului ca nu au fost locuite niciodata, blocurile arata deja vechi si uzate. "In multe apartamente parchetul s-a umflat. Gresia e sparta in multe locuri, iar geamurile sau usile nu se inchid bine. De altfel, un coleg de-al meu a gasit si un geam lipsa", a declarat un medic rezident care abia si-a primit cheile.

Incercind sa verificam daca nemultumirile rezidentilor sint reale am intrat intr-un bloc la intimplare, dintre cele finalizate in urma cu citiva ani. La etajul II, intr-unul din apartamente parchetul era atit de umflat, incit se auzeau scirtiituri la orice pas. Usa de la balcon nici nu se putea deschide din aceasta cauza. La unul dintre geamuri, lemnul era crapat incit inauntru batea usor vintul. Varul de pe pereti care cindva a fost alb, acum e mai mult galben. Nici usa nu arata mai bine, la o apucare de clanta mai "zdravana" riscai sa te trezesti cu ea in brate. Toaleta, desi nefolosita, este deja sparta, iar pragurile de la usi sint puse parca special sa te impiedici de ele.

Daca vrei sa urci la aparatamentele de la mansarda atunci trebuie sa fii pregatit de o adevarata aventura. Scarile care aici sint facute din lemn se misca din toate incheieturile si utilizarea lor nu pare a fi deloc o idee buna, mai ales ca nu exista o balustrada de care sa te agati in caz de pierdere a echilibrului. In cea mai mare parte, problemele se gasesc in cele sase blocuri terminate in 2004-2005, din totalul celor 11 ANL-uri pentru rezidenti.

"Nu se poate sta aici"

Daca in primul bloc am gasit bezna completa, singura sursa de lumina fiind reprezentata de geamurile mai mult sau mai putin curate, in cel de-al doilea bloc vizitat am gasit un maistru si un muncitor de la E-on care montau contoarele pentru utilitatile comune.

"O parte dintre acestea au fost montate in urma cu trei ani. Totusi, unele instalatii sint amplasate incorect. Noi trebuie acum sa mai taiem cite ceva, sa mai retusam pentru a aranja lucrurile. Contoarele individuale vor fi montate in functie de cum se muta locatarii. Deocamdata nu se poate sta aici", a declarat Constantin Mardare, seful echipei.

In alt bloc, un rezident venise sa-si inspecteze viitoarea locuinta. Din fericire pentru el, apartamentul lui nu a apucat inca sa se strice. Utilitatile lipseau insa si aici. "Apartamentul arata bine, insa va fi mult de munca pentru a-l aranja. Am inteles ca in zece zile s-ar putea sa avem lumina si ca se lucreaza la legarea tevilor de aici la magistrala de gaz. Probabil aici va dura mai mult", a spus dr. Razvan Luca, medic rezident in anul III la Psihiatrie.

Dr. Luca locuieste in prezent cu sotia sa, care asteapta un copil, in caminul UMF din cartierul Alexandru. Dosarul pentru o locuinta ANL l-a depus in 2007 si spera ca pina la sfirsitul acestui an sa se poata muta in noul apartament.

Chiriasii platesc chirie, desi inca nu locuiesc in blocuri

Cu toate ca rezidentii nu se pot muta, ei platesc chirie din momentul in care semneaza contractul. "Ne obliga sa platim chirie chiar daca nu stam acolo. Este aberant, pentru ca oricum nu ne putem muta, nu exista utilitati. Cum sa stai acolo fara curent, apa si gaz?! Pe linga aceste lucruri am descoperit ca exista chei care se potrivesc la mai multe usi, deci trebuie sa schimbam si broastele de la usi", a spus un rezident nemultumit.

Pe de alta parte administratoarea blocurilor, numita de ASP, nu pare ingrijorata de situatie. "Blocurile arata bine. Nu stiu care e treaba cu utilitatile. Nu am eu calitatea sa va raspund la aceste intrebari", a declarat Gabriela Calistru.

Directorul ASP s-a aratat iritat de nemultumirile rezidentilor. "Cel mai important lucru este, dupa parerea mea, faptul ca in sfirsit se pot muta acolo. De lipsa utilitatilor stiau, asa cum stiau ca trebuie sa-si faca singuri contractele. Peste tot in oras dureaza mult sa tragi utilitatile, nu sint conditii speciale pentru medici", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache.

Epopeea "ANL pentru medici" a inceput acum opt ani

Costructia blocurilor ANL pentru medicii rezidenti a inceput in luna octombrie a anului 2001. In 2004 au fost receptionate 75 de apartamente, iar un an mai tirziu alte 15, adica sase blocuri din 11. De-a lungul timpului, blocurile ANL au fost "blocate" in birocratie. Cea mai mare problema a fost reprezentata de numirea unui administrator al acestor imobile.

Hotarirea de guvern prin care ASP a luat in administrare blocurile a aparut abia la sfirsitul lunii martie 2008, adica la doi ani de la terminarea ultimelor patru blocuri. O noua aminare a fost provocata de schimbarea criteriilor de acces la aceste locuinte.

O inaugurare oficiala si pompoasa a avut loc pe 27 mai in acest an, cind rezidentii au primit repartitiile in prezenta ministrului Eugen Nicolaescu. Cheile au fost insa date chiriasilor abia in aceasta toamna.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii