Pazea! Vin grecii

Subtitlu

miercuri, 20 august 2008, 00:40
6 MIN
 Pazea! Vin grecii

Cel mai mare contract de lucrari publice acordat vreodata la Iasi va ajunge in miinile unei firme asupra careia planeaza mai multe suspiciuni. Contractul pentru construirea Spitalului Regional de Urgente Iasi, in valoare de 200 milioane euro, pare ca si adjudecat de firma cu capital grecesc Aktor SA, aceasta fiind singura ramasa in cursa, dupa ce ceilalti doi competitori au fost descalificati. 

Firma greceasca se afla insa in vizorul autoritatilor locale si centrale dupa ce a creat mai multe probleme autoritatilor din Suceava. Astfel, la principalul drum care leaga Moldova de Ardeal, DN 17 Suceava – Cluj, firma Aktor lucreaza de ani buni, depasind rind pe rind termenele de executie. Scandalul a ajuns pina la Guvern si Parlament, fiind abordat in sedintele executivului sau in interpelari in Camera Deputatilor.

Totodata, un alt contract de citeva milioane bune de euro cistigat de Aktor SA in Suceava, la Centrul Economic Bucovina, a scos peri albi autoritatilor. De altfel, aici, Serviciul Teritorial al DNA a demarat cercetari dupa ce Departamentul pentru Lupta Antifrauda de pe linga Guvernul Romaniei a descoperit ca aproximativ un milion de euro a fost cheltuit de catre cistigatorul licitatiei – firma greceasca Aktor, fara respectarea conditiilor impuse, in sensul ca grecii au facut subcontractari de lucrari in procent mult mai mare decit maximul acceptat. Ei puteau sa subcontracteze maximum 30% din lucrari, dar au subcontractat mai bine de jumatate dintre acestea.

Doi eliminati

In cursa pentru construirea Spitalului Regional de Urgente s-au inscris initial trei firme: joint-venture-ul austriac Medical Contractor JV PORR-Alpine, consortiul multinational OHL-Global Dominion Acces SA si firma cu capital grecesc Aktor SA, cu sediul in Bucuresti. Primele doua concerne straine au iesit din calculele Ministerului Sanatatii (MS), din cauza ca oferta lor era mai mare decit valoarea estimata a constructiei.

Drept urmare, acum, singura varianta pentru preluarea lucrarii pare a fi firma greceasca Aktor SA, procedura de atribuire nefiind inca incheiata in mod oficial. "In prezent, procedura de achizitie se afla in curs de evaluare a ofertelor, nefiind intocmit de catre comisia de evaluare raportul final al procedurii de achizitie prin care este desemnat ofertantul cistigator", a declarat Oana Grigore, purtatorul de cuvint al MS.

Neoficial insa, reprezentantii Ministerului Sanatatii cred ca firma Aktor SA are toate sansele sa-si adjudece imensul contract, in valoare de nu mai putin de 200 milioane euro.

Grecii s-au inpotmolit in munti

Pe de alta parte, firma Aktor SA a provocat numai neplaceri autoritatilor cu care a lucrat in zona Moldovei in ultimii ani. Un exemplu concludent este de altfel reprezentat de lucrarile la DN 17, Suceava – Cluj. Groaznicul drum este de altfel binecunoscut multor soferi ieseni, acesta fiind principala legatura dintre Moldova si Transilvania sau Occident. Incepute cu surle si trimbite la sfirsitul anului 2004, lucrarile nu s-au terminat nici in ziua de azi, numeroasele acuzatii ale autoritatilor locale indreptindu-se in special spre firma care a cistigat licitatia, Aktor SA, care ulterior a subcontractat bucati din lucrare.

Astfel, una dintre cele mai importante artere de circulatie din nordul tarii arata acum ca un teatru de razboi, in ciuda nenumaratelor atentionari pe care le-au primit constructorii. Aktor SA si-a gasit pentru acest proiect doi parteneri, societatile Mochlos (Grecia) si Colas Grup Iasi. Intirzierile inseamna in acelasi timp si cheltuieli in plus, cheltuieli de care autoritatile locale nu se bucura foarte mult.

"Temerea mea este ca aceasta intirziere cu anii a executiei lucrarilor inseamna costuri in plus. Nu este in regula acest lucru si trebuie ca institutiile abilitate ale statului sa verifice aceste aspecte", a declarat Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava.

Si ceilalti reprezentanti ai autoritatilor locale au fost nemultumiti de prestatia grecilor, acestia facind nenumarate interpelari si interventii la Bucuresti, insa totul fiind fara vreun rezultat, lucrarile la acest drum fiind si in acest moment departe de final.

In septembrie 2006, prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a izbucnit din cauza intirzierilor la lucrarile de pe DN17 pe portiunea Iacobeni – Poiana Stampei, lucrari efectuate de firmele grecesti Aktor si Mochlos, afirmind ca acestea "lucreaza impotriva oricarei legi si in bataie de joc. Ei nu respecta nici o legislatie si nici termenele. Ar trebui ca zilnic sa verificam cum se executa lucrarile, si macar de rusine vor grabi modernizarea".

Prefectul a ridicat de asemenea si un semn de intrebare in ceea ce priveste acordarea de lucrari de anvergura unor firme straine. "Noua ni se cere sa lucram dupa standarde europene. Or de ce nu ar fi valabil si ca firmele straine care lucreaza in Romania sa respecte aceleasi standarde care ni se cer si noua?", a mai spus Onofrei. 

"Imi exprim nemultumirea totala fata de firma greceasca Aktor"

Problemele pe care le are firma greceasca Aktor SA de la DN 17 nu sint totusi singulare. Aceeasi firma greceasca este acuzata si de intirzierea lucrarilor de la Centrul Economic "Bucovina", o investitie de circa 5 milioane de euro. Conform presei locale, termenul pentru finalizarea lucrarii stabilit initial era 2005, firma prelungindu-l cu inca un an, pina la sfirsitul lui 2006. In tot acest timp, au aparut mai multe scandaluri legate de numele firmei Aktor.

"Imi exprim nemultumirea totala fata de firma greceasca Aktor, si fata de modul in care aceasta respecta termenele de executie pentru Centrul Economic Bucovina care se construieste in apropierea aeroportului", declara, in urma cu doi ani, Gavril Mirza, fostul presedinte al CJ Suceava. Valoarea totala a investitiei in construirea Centrului Economic „Bucovina" a fost de aproape 5 milioane de euro, din care 3,128 milioane de euro reprezinta finanzare de la Uniunea Europeana.

Epopeea spitalului de la Iasi

Spitalul Regional de Urgente Iasi, care reprezinta una dintre cele mai mari investitii care s-au facut vreodata la Iasi, are deja o mica epopee, chiar daca lucrarile inca nu au inceput. La inceputul lunii aprilie a acestui an, dr. Mihnea Hurmuzache, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Iasi, anunta ca licitatia se va incheia cel mai probabil in iunie, si "din cite inteleg eu, vara aceasta vor incepe lucrarile". Aceste declaratii nu s-au confirmat pina in momentul de fata, iar vara este pe sfirsite.

Costurile pentru predarea la cheie a spitalului se ridica la aproximativ 200 milioane euro, fonduri de la MS si din imprumuturi externe. Ministrul Eugen Nicolaescu a dat ca termen de finalizare a constructiei 48 de luni de la semnarea contractului. Totusi, avind in vedere problemele cu care se confrunta in prezent firma care e favorita la cistigarea acestei lucrari, este foarte putin probabil ca SRU va fi functional in patru ani. La inceputul lunii mai, Nicolaescu preciza ca in contract vor exista si clauze ce vor permite aplicarea de penalizari in cazul depasirii anumitor termene in constructie.

Reprezentantii firmei Aktor au fost contactati telefonic, insa reporterul a fost trimis de la un departament la altul pentru ca "nu sint eu in masura sa dau aceste informatii". Intr-un final, s-a obtinut un numar de telefon de la un director economic care insa nu a raspuns.

Spitalul din Dancu va avea o arie desfasurata de 10 hectare

Spitalul Regional de Urgente va avea o suprafata construita la sol de nu mai putin patru hectare, alte 4,5 fiind pentru spatii verzi, parcari, heliport si alte utilitati. In aceesi zona va fi construit si Institutul de Cardiologie, pe o suprafata de 3,5 hectare. Spitalul care va fi construit in zona Dancu, pe strada Aurel Vlaicu, va avea doua subsoluri, parter si patru etaje. In total, aria desfasurata trebuie sa fie, conform caietului de sarcini de 108.000 mp, iar aria utila de 57.000 mp. Capacitatea medie prevazuta este de 786 de paturi.

O alta controvesta legata de Spitalul Regional de Urgente, care i-a prins pe politicienii ieseni, a fost amplasamentul acestuia. Chiar daca unii politicieni locali sustineau ca amplasament zona de la intrare in oras din Pacurari, pe motiv ca ar fi mai accesibil pacientilor din Moldova, pina la urma acesta va fi ridicat in Dancu. Explicatia autoritatilor locale a fost ca aici racordarea la utilitati va fi mult mai ieftina.

Comentarii