Protestul urgentistilor

marți, 14 iulie 2009, 01:34
3 MIN
 Protestul urgentistilor

Cadrele medicale din Unitatea de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Spiridon" au abandonat ieri pentru jumatate de ora munca pentru a protesta impotriva faptului ca nu si-au primit drepturile salariale. Desi este un drept cistigat si trecut in contractul colectiv de munca, prima de stabilitate nu a ajuns inca la personalul medical din unitatile de primire urgente. Pe de alta parte, cei care lucreaza in alte clinici si sint platiti prin Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate au primit deja a doua transa din prima de stabilitate din acest an. Personalul medical din UPU este platit de la Bugetul de Stat prin Ministerul Sanatatii.

"Domnul ministru nu-si respecta propria semnatura atit timp cit si-a luat angajamentul ca aceste prime de stabilitate vor fi platite la timp, iar acest lucru nu se intimpla. De ce pentru unii sint bani si pentru altii nu?! S-a facut o mare nedreptate", a declarat revoltata Carmen Enache, asistenta medicala in UPU de la Spitalul "Sf. Spiridon" si lidera Sanitas de aici.

Putin dupa ora 10 dimineata, angajatii din UPU au iesit ieri din spital in semn de protest. Au venit sa protesteze medicii, asistentii medicali, infirmierii si brancardierii care erau de garda in acel moment, cit si cei care tocmai terminasera tura si trebuiau sa plece acasa, aproximativ 20-30 de persoane.

Personalul din UPU este nemultumit mai ales din cauza faptului ca ideea primelor de stabilitate a aparut tocmai pentru a impiedica plecarea oamenilor din sistemul medical de urgenta. "E o ironie faptul ca tocmai noi nu primim aceasta prima de stabilitate, cind este cunoscut ca in UPU exista o instabilitate a fortei de munca. Am inteles cind s-au taiat orele suplimentare, nu exista bani si sintem in situatie de criza, insa cind e de taiat se taie la toti, dar cind e ceva de dat se da doar la unii?! Macar sa ne fi lasat orele suplimentare. Avind in vedere faptul ca aici ajung cele mai grave cazuri, cred ca meritam sa ne luam macar salariile prevazute in contractul colectiv de munca", a mai spus Carmen Enache.

"Toti brancardierii nostri fac munca in UPU si in spital pentru 700 lei si toti au operatii de hernie de disc"

Prima de stabilitate variaza in functie de angajat si reprezinta salariul de baza al acestuia din ultima luna inainte de a se acorda prima. Astfel, un brancardier ar trebui sa ia aproximativ 700 – 1.000 de lei, un asistent medical cam 1.300-1400 de lei, iar un medic ar putea lua intre 1.500 si 2.000 de lei.

"Toti brancardierii nostri fac atit munca in UPU, cit si in restul spitalului pentru 700 de lei si toti au fost operati de hernie de disc. Avem in medie cite 150 de pacienti zilnic. Vom ajunge in ritmul acesta sa nu vedem decit urgentele de grad zero, iar ceilalti sa se descurce cum pot", a declarat dr. Anda Paulet, medic primar in UPU.

Reprezentantii celor din UPU au inaintat un memoriu in acest sens atit conducerii spitalului, cit si Directiei de Sanatate Publica si Ministerului Sanatatii. Problema a ajuns si in atentia parlamentarilor ieseni cu ocazia protestului, chiar daca intirzieri la salarii sint de la inceputul acestui an, in fiecare luna.

"Am incercat sa vorbesc cu ministrul Ion Bazac astazi, insa era in sedinta de Guvern si sefa de cabinet mi-a spus ca ma suna mai tirziu. Nu am putut face interpelare la MS pentru ca este vacanta parlamentara. Saptamina trecuta s-a vorbit cu directorii de la DSP si CJAS care au spus ca problema se va rezolva in scurt timp. Astept si eu un raspuns", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, deputat PSD si membru in comisia de sanatate a Camerei Deputatilor. 

Comentarii