Reteta de ingropat turismul

vineri, 10 octombrie 2008, 23:36
4 MIN
 Reteta de ingropat turismul

Iasul risca sa piarda o felie din tortul de peste jumatate de miliard de euro al fondurile europene alocate pentru dezvoltarea turismului din zonele rurale. Desi este considerat marea sansa a Iasului, nimeni nu misca un deget pentru a obtine fonduri destinate imbunatatirii infrastrucuturii turistice. Din sutele de milioane de euro, directionate prin Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Iasul s-ar putea sa nu beneficieze nici macar de citeva firimituri.

Deja startul pentru accesarea banilor europeni pare pierdut si asta pentru ca unul dintre criteriile de atribuire a fondurilor comunitare este in defavoarea potentialilor beneficiari. Practic, in baza unor criterii stabilite la Bucuresti, fiecare comuna a primit un punctaj care va conta in selectia proiectelor.

Cel mai mare punctaj inregistrat de o comuna din judet a fost obtinut de Voinesti, sase puncte. Aceasta in timp ce comuna Mogosesti, cunoscuta pentru manastirea Hadimbu, a obtinut doar doua puncte, iar Mironeasa, pe teritoriul careia se afla Schitul Hadimbu, a primit nota 4. La rindul lor, localitatile Cucuteni sau Cotnari au cite patru sau cinci puncte, ceea ce reprezinta un handicap serios in selectarea proiectelor.

Concret, viitoarele proiecte depuse spre aprobare vor primi un maxim de 100 de puncte. Dintre acestea, 20 de puncte sint acordate in baza notelor primite. Mironeasa va primi doar 10 puncte din 20 posibile, aferente notei 4 primite in urma evaluarii potentialului turistic.

Voinesti, comuna cu cel mai mare potential turistic

Fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea activitatilor turistice pina in 2013 prin Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) se ridica la peste 540 de milioane de euro. In medie, fiecare judet va beneficia de 13 milioane euro alocati prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), masura 313 "Incurajarea activitatilor turistice". Insa in cursa pentru obtinerea acestor bani, autoritatile locale au pornit cu stingul.

Astfel, in baza unor fise completate de primarii, s-a intocmit la nivel national o lista a localitatilor cu potential turistic. Numeroase comune din tara au obtinut punctaj maxim, in timp ce Iasul abia daca a luat cinci "note" de trecere. Surprinzator, cel mai mare punctaj a fost inregistrat de comuna Voinesti (6 puncte), cunoscuta mai nou drept centru pentru scandalurile politice decit pentru atractiile turistice.

Alte patru comune au obtinut cinci puncte: Birnova, Cotnari, Dobrovat si Strunga. Practic, acest punctaj reprezinta, potrivit ghidului solicitantului, unul dintre criteriile prin care se pot obtine bani europeni destinati imbunatatirii infrastructurii turistice.

"Noi nu am fost consultati in elaborarea acestei liste a comunelor cu potential turistic, ne-am trezit cu ghidul solicitantului. Nimeni nu stie inca cum va influenta acel punctaj", a precizat Eugen Ticau, directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP).

"Daca nu ai o structura de cazare, nu existi"

Astfel, din septembrie si pina la sfirsitul acestei luni primariile, organizatiile neguvernamentale, persoanele fizice sau microintreprinderile pot depune proiecte pentru investitii in domeniul turistic. Cea mai mare suma care ar putea fi accesata este de 200.000 de euro pe proiect. Astfel, s-ar putea depune proiecte pentru investitii in structurile de primire turistica, cabane, campinguri, pensiuni, vile sau bungalow-uri, dar si in spatii de campare.

Printre proiectele pe care ar putea sa le depuna autoritatile locale s-ar numara construirea sau modernizarea centrelor locale de informare, amenajarea de parcaje turistice, dar si investitii legate de infiintarea si amenajarea de trasee tematice, de tipul: "drumul vinului" sau "al olaritului".

"Pentru a dezvolta turistic o zona, in primul rind trebuie identificat potentialul turistic al acesteia. Pentru a atrage un turist trebuie sa existe trei componente: partea istorica, muzee, obiective, resursele naturale, dar, in principal, ar trebui identificate structurile de cazare, cum ar fi pensiunile. Atit timp cit nu ai o structura de cazare, nu existi ca zona turistica, iar asta lipseste mediului rural", a precizat Constantin Albut, inspector superior in cadrul Ministerului Intreprinderilor mici si mijlocii, comertului, turismului si profesiilor liberale. Acesta a mentionat ca, din punctul sau de vedere, cel mai mare potential turistic l-ar avea comuna Birnova, urmata de Cotnari, Dobrovat sau Strunga. "Mie Voinestiul nu-mi spune nimic din punct de vedere turistic, vorbesc de ceva viabil azi", a afirmat Albut.

"Proiectele de modernizare a infrastructurii sint mai importante"

Potrivit listei prezentate de Ministerul Culturii si Cultelor, Iasul este, dupa Bucuresti, judetul cu cele mai multe monumente istorice, peste 1.600. Desicriteriile de selectie a proiectelor dezavantajeaza autoritatile locale, nici primarii nu se grabesc cu proiecte pentru a atrage fondurile disponibile si a imbunatati situatia. "Nu a fost primit nici un proiect pina in prezent pentru turism. Avind in vedere ca termenul limita pentru aceasta sesiune este sfirsitul lunii octombrie, sigur dupa 20 octombrie vor incepe sa apara proiectele", a afirmat seful CRPDRP.

Se pare ca autoritatile locale nu se grabesc sa intocmeasca proiecte pentru a accesa banii europeni disponibili, considerind ca turismul nu constituie o prioritate. "Punctajul pe care comuna Dobrovat l-a obtinut este raportat la nivelul pe care il detinem in momentul de fata. Comuna are perspectiva de dezvoltare in domeniul turistic. Proiectele privind modernizarea infrastructurii sint mai importante pentru cetateni, iar noi le luam in ordinea prioritatilor", a afirmat primarul comunei Dobrovat, Catalin Martinus. Acesta a precizat ca nu are pregatit nici un proiect privind atragerea de fonduri pentru incurajarea activitatilor turistice.

Aceeasi situatie este inregistrata si la nivelul comunei Mogosesti, care a obtinut doar doua puncte in urma evaluarii potentialului turistic. "Cred ca ne-ar trebui locuri de cazare, dar si drumuri bune. E pacat ca locurile astea sint asa frumoase si oamenii nu se pot bucura de ele. Pentru dezvoltarea turismului am inceput un proiect pentru zona Hadimbu, dar nu am nimic finalizat", a afirmat Stefan Maftei, primarul comunei Mogosesti.

Insa autoritatile lcoale mai au timp pina in 2013 sa-si regindeasca prioritatile, asta in cazul in care fondurile nu vor fi accesate de alti beneficiari cu proiecte eligibile depuse mult mai repede.

Comentarii