100 de milioane de lei pentru gunoi

duminică, 23 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 100 de milioane de lei pentru gunoi

Recent, a fost publicata in "Monitorul Oficial" Ordonanta de Guvern nr.87, privind serviciile publice de salubrizare, care stabileste codul pentru organizarea, gestionarea, reglementarea si monitorizarea acestor activitati. Salubrizarea este condusa si controlata de autoritatile administratiei publice locale. Acest serviciu cuprinde, printre altele, colectarea, transportul si depozitarea reziduurilor solide, cu exceptia deseurilor toxice si cu regim special; incinerarea reziduurilor si producerea, prin aceasta metoda, a energiei termice; spalatul cailor publice, intretinerea spatiilor verzi si a parcurilor; curatirea si transportul zapezii de pe caile publice si mentinerea in functiune a acestora pe timp de ploaie sau de inghet; dezinsectia si deparazitarea.
Autoritatile locale au la dispozitie doua modalitati de gestionare a serviciilor de salubrizare: prin gestiune directa – prin compartimente ale consiliului local – sau prin gestiune indirecta ori delegata – prin apelarea la operatorii de servicii publice, carora le incredinteaza, printr-un contract de delegare sau de concesionare, serviciul propriu zis.
Poate fi operator de servicii de salubrizare orice societate comerciala autorizata sa furnizeze/presteze servicii publice, in conditiile stabilite de autoritatile locale. Operatorii beneficiaza de acelasi regim juridic, indiferent de forma de organizare sau de proprietate.
Delegarea gestiunii si concesionarea serviciilor de salubrizare catre operatorii atestati se face prin prin licitatie publica.
Toti utilizatorii, persoane fizice sau juridice, trebuie sa aiba garantat dreptul de a benficia de serviciul public de salubrizare, prin regulamnetul ce va fi elaborat de consiliile locale sau judetene.
Utilizatorii vor avea dreptul de acces, fara discriminare, la informatiile publice cu privire la serviciile publice de salubrizare, atit prestatorul, cit si autoritatea locala avind obligatia de a comunica informatii cu privire la indicatori de calitate a serviciului, la structura tarifara si la clauzele contractuale.
Agentii economici prestatori vor fi atestati de o comisie din cadrul Ministerului Administratiei Publice, in termen de un an de la intrarea in vigoare a ordonantei, numai astfel putind participa la licitatiile pentru obtinerea contractelor de delegare a serviciului de salubrizare. Societatile operatoare trebuie sa faca dovada competentei tehnice si a dotarii tehnico-materiale corespunzatoare. Trebuie subliniat ca autoritatile publice locale au obligatia de a asigura un tratament egal pentru toti operatorii de servicii publice de salubrizare si un mediu de afaceri transparent.
Pentru nerespectarea prevederilor acestei ordonante se aplica sanctiuni severe. Pentru prestarea de servicii fara atestat sau fara contract de concesiune amenda este de la 50 la 100 de milioane de lei. Aceeasi amenda se aplica si in cazul in care autoritatea locala acorda un contract de delegare a gestiunii sau de concesionare fara licitatie, sau unui operator neatestat.
Ordonanta 87/2001 va intra in vigoare incepind din data de 1 noiembrie. Precizam faptul ca salubrizarea in Roman este asigurata de firmele Romval si Goscom, costul mediu anual fiind de 4 miliarde de lei. (Catalin BARGAOANU)

Comentarii