23 August – sarbatoarea umilintei

joi, 22 august 2002, 23:00
3 MIN
 23 August – sarbatoarea umilintei

La doar 12 ani de la Revolutie, putini romani isi mai amintesc despre umilintele pe care le indurau la cozi. "Inainte de 1 Mai, 23 August si Anul Nou primeam din partea Directiei Comerciale din cadrul Consiliului Popular o cota mai mare de alimente decit cea a unei luni de virf. In ultimii ani ai regimului comunist, cetatenii erau arondati pe alimentare de cartier, unde primeau o cota din alimentele de baza. Era criza de carne si preparate din carne. Era dureros sa vezi oameni batrini si femei cu copii in brate stind la cozi interminabile, si plecind cu plasa goala", isi aminteste economist Gheorghe Popa, ex- director la Intreprinderea Comerciala de Stat pentru Marfuri Alimentare si Alimentatie Publica Roman.
O profesoara, care se apropie de anii pensiei, isi aminteste ca, in ultimii ani dinainte de Revolutie, a trait cele mai mari umilinte pentru a asigura familiei hrana zilnica: "Era intr-o zi de 22 august. Mi-am trimis copiii, fetita abia trecuta de 6 ani si baiatul de 14 ani sa stea la coada la care batrinii se adunasera inca de la 4 dimineata pentru a nu scapa cota de unt, oua si carne de pasare din luna respectiva. Cind s-a dat drumul in magazin grupului de 20-30 de persoane, in care trebuia sa intram si noi, i-am inlocuit la coada. Lumea a inceput sa se agite cind a aflat ca tocmai s-a terminat carnea de pui. Cu cele 15 oua care se cuveneau familiei, jumatate de pachet de unt si o punga de tacimuri, eram fericita. Am incercat sa ies din rind. Oamenii s-au imbrincit sa mai prinda macar un tacim si oua, rasturnind vitrina frigorifica goala. Atunci mi-au spart ouale din punga si am iesit plingind".
Pregatiri istovitoare pentru defilare Ioan Vega – profesor de educatie fizica, rememoreaza calvarul pregatirilor pentru spectacole si parazi: "Eram profesor de educatie fizica la Grupul Scolar de Industrie Alimentara. Inainte de 23 august, toate scolile trebuiau sa prezinte un program in fata tribunei oficiale. Copiii erau adusi cu forta din vacanta. Am fost obligat sa dau nota explicativa secretarului cu probleme de propaganda, pentru ca am refuzat sa plimb copiii de pe un stadion pe altul, la repetitii". Se organizau intreceri sportive, dotate cu diplome si "Cupa 23 August" sau manifestari numite "Trec detasamentele cintind", in cadrul unor formatiuni paramilitare de pregatire a tineretului pentru apararea patriei (cunoscutul PTAP). La fel de epuizante erau si pregatirile pentru spectacolele filmate din "Cintarea Romaniei", in care soimii patriei, pionierii si UTC-istii erau chinuiti saptamini in sir, sa scrie cu trupurile lor, pe caldarim, lozinci inchinate acestei zile sau "conducatorului iubit".
Ofiterii de Securitate raspundeau cu capul Senatorul PRM Dumitru Badea, colonel (r), fost sef al Securitatii din judetul Neamt, spune ca ofiterii de Securitate erau extrem de stresati in preajma acestor zile, pentru ca raspundeau de securitatea obiectivelor economice: "Ofiterii nostri constatau starea de nemultumire a oamenilor, care, in ultimii ani ai regimului, era din ce in ce mai accentuata. Impreuna cu presedintii Comitetelor de partid si de sindicat din intreprinderi raportau secretarilor de partid starea de spirit a populatiei. Se «cosmetiza» situatia, pentru a menaja cuplul Ceausescu. Aveam obligatia ca in coloanele de manifestanti sa nu patrunda agitatori, care ar fi putut deturna defilarea". Colonelul (r) Iuliu Oprea, fost comandant al Garzilor patriotice, spune ca formatiunii pe care o conducea ii reveneau atributii de pregatire pentru defilare. "Oamenii asteptau cu nerabdare defilarea. Era un prilej de destindere si iesire la iarba verde. Oamenii asistau la spectacolele de la Casa de Cultura si totul li se parea frumos". Parerea unora. (Flora ORDEAN)

Comentarii