Apa din mediul rural nu este potabila

duminică, 02 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 Apa din mediul rural nu este potabila

Testele efectuate de medicii de la Compartimentul Teritorial de Sanatate Publica (CTSP) Roman in fintinile din comunele si satele arondate Romanului au evidentiat faptul ca majoritatea surselor de apa sint necorespunzatoare. In aceste fintini, concentratia de nitriti si nitrati din apa depaseste cu mult limita maxima admisa. Peste 65% din probele recoltate din fintini sint necorespunzatoare din punct de vedere fizico-chimic si bacteriologic. Un factor important care a condus la nepotabilitatea apei este faptul ca, de citiva ani, fintinile nu au fost curatate si dezinfectate.
"Situatia in care se prezinta sursele de apa din mediul rural este alarmanta! Pinza freatica este insalubrizata! Nu exista preocupare din partea administratiilor locale, deoarece nu exista fonduri suficiente. De foarte mult timp s-a neglijat dezinfectia fintinilor. Unitatile importante din mediul rural – cum ar fi scolile si dispensarele – nu au surse de apa proprii. Acestea se aprovizioneaza din fintini publice, care nu sint construite si protejate conform normelor igienico-sanitare", a declarat doctor Emanuel Nazaretian, medic primar in igiena mediului din cadrul CTSP Roman.
Un rol important in prevenirea imbolnavirilor il are educatie sanitara. Este cunoscut faptul ca, in majoritatea comunelor, casele sint foarte apropiate, iar distantele de la fintini la principalele surse de poluare (grajduri, wc-uri) sint foarte mici. "Reziduurile solide se infiltreaza in sol, provocind contaminarea pinzei freatice. Este necesara o organizare a gospodariilor in conformitate cu normele igienico-sanitare in vigoare. Fintinile trebuie sa fie construite si protejate astfel incit sa se elimine, pe cit posibil, poluarea apei", a precizat doctor Emanuel Nazaretian.
In functie de nivelul de poluare al apei cu nitriti si nitrati, fiecare fintina controlata va fi marcata cu vopsea. Culorile folosite vor fi verde – pentru o fintina unde calitatea apei se incadreaza in normele admise, galben – pentru fintinile la care concentratia de nitriti si nitrati depaseste cu putin limita maxima admisa si rosu – pentru fintinile din care consumul de apa reprezinta un pericol. De retinut faptul ca, prin fierbere, nitritii si nitratii isi maresc concentratia, efectul negativ asupra organismului fiind mult mai ridicat.
Specialistii sustin ca solutia cea mai eficenta pentru a preveni imbolnavirea sau chiar izbucnirea unor focare de epidemii este ca fiecare comunitate locala ce are peste 5.000 de locuitori sa aiba o instalatie centrala de aprovizionare cu apa. Deasemenea, este necesara existenta unui sistem de canalizare pentru colectarea reziduurilor solide, astfel incit sursele de apa sa nu fie poluate. Reamintim faptul ca Sagna este una din comunele in care sursele de apa necorespunzatoare au provocat anul acesta numeroase cazuri de hepatita. (Claudia MATEI)

Comentarii