Deturnare de fonduri la Primarie

miercuri, 29 august 2001, 23:00
4 MIN
 Deturnare de fonduri la Primarie

Presedintele Consiliului Judetean – Raul Constantin Bobeanu, prefectul judetului Neamt – Vasile Pruteanu, inspectorul general al Inspectoratului Scolar al Judetului Neamt – Emil Creanga, au participat miercuri, 29 august, la Snagov, in prezenta membrilor Guvernului, la o sedinta de analiza a modului in care este pregatita deschiderea noului an scolar.
"Am raportat Guvernului modul in care a fost pregatit noul an de invatamint in judetul Neamt. Stam destul de bine, toate comunitatile locale implicindu-se in igienizarea scolilor", a precizat Emil Creanga.
Presedintele Consiliului Judetean, Raul Constantin Bobeanu, acuza insa primariile de deturnare de fonduri.
"Primarii stiu ca nu trebuie sa se amestece in banii invatamintului, pentru ca, la fiecare inceput de an, avem probleme cu scolile. Exista comune in care primariile nu au platit la timp salariile cadrelor didactice pentru trimestrul al III-lea. A fost necesara interventia noastra ferma ca acestia sa duca banii de salarii la loc, in conturile din care ii luasera. Asta se cheama, dupa parerea mea, deturnare de fonduri! Le-am atras atentia primarilor ca nu pot sa foloseasca banii de la buget cum vor ei! Scolile nu sint ale primarilor, nu sint ale directorilor, ci ale comunitatii locale! La sedintele de consiliu local de aprobare a bugetelor trebuie chemati toti directorii de scoli, sa vada cum sint impartiti banii de la buget. E dreptul oricarui cetatean sa participe la sedintele de consiliu local!", a precizat Raul Constantin Bobeanu.
Acesta spune ca primariile au cheltuit bani pentru procurare de faxuri, pentru amenajari luxoase, in conditiile in care scolile se prabusesc. Un astfel de exemplu este Primaria Horia, unde se modernizeaza fatada, s-au facut plafoane false si s-a cumparat mobilier ultramodern.
"Faceti ca scolile sa arate ca primariile si abia apoi ocupati-va de modul cum arata primariile!", a spus Raul Constantin Bobeanu.
Cladiri care se darima
Una din comunele cu mari probleme de finantare a invatamintului este si Horia, pe raza careia functioneaza Liceul Agricol "Ion Ionescu de la Brad". Miercuri, 29 august, conducerea CJ Neamt si a ISJ planificase o analiza a modului in care a fost finantat Liceul Agricol "Ion Ionescu de la Brad" – cel mai vechi grup scolar agricol din Moldova, a carui patrimoniu risca sa se darime peste elevi. Instalatiile electrice pun in in pericol siguranta copiilor si a cladirilor, alimentarea cu apa si canalizarea sint uzate moral si fizic, acoperisul cladirii centrale este spart, grajdurile de la ferma zootehnica se darima. "In conditiile in care li s-au aprobat 2,5 miliarde de lei in sedinta Consiliului Local, ei au dat pentru cheltuieli de invatamint doar 1,150 miliarde de lei. Aceasta este situatia pe care au raportat-o la sedinta de analiza", a precizat Viorica Gheorghe, director al Directiei Buget-Finante din CJ Neamt.
An de an, in functie de fondurile alocate, conducerea liceului s-a straduit sa "tina in picioare" cele peste 30 de cladiri.
"Problemele scolii noastre dateaza de 20 de ani. Cea mai veche scoala agricola din Moldova, infiintata de ilustrul agronom Ion Ionescu de la Brad se confrunta cu greutati insurmontabile in ceea ce priveste baza materiala. Multe cladiri necesita reparatii capitale. Refacerea structurii de rezistenta ar avea nevoie, acum, de peste 15-20 de miliarde de lei. Pentru refacerea a 3.000 de metri patrati din acoperisul cladirii principale ne trebuie un miliard de lei, iar Consiliul Local ne-a promis 540 de milioane de lei. Incalzirea necesita 70 de tone de motorina", a precizat inginer Doru Lozinca, director adjunct al Liceului "Ion Ionescu de la Brad".
Primaria se justifica
Conducerea Primariei Horia sustine ca s-a straduit sa imparta veniturile de la buget in mod echitabil catre toate sectoarele, in conditiile in care Primaria n-a rezolvat alte mari probleme ale comunei: drumuri, finantarea cheltuilelor administratiei publice locale si iluminatul stradal.
"La nivelul Primariei Horia nu se pune problema deturnarii de fonduri! Consiliul Local a aprobat cheltuirea sumelor conform Legii bugetului pe 2001!", a precizat Coca Levarda, contabil sef al Primariei Horia.
Pentru cheltuieli de invatamint, Primariei Horia i-au fost alocate 2,1 miliarde de lei, dintr-un necesar de 8 miliarde de lei.
In sedinta din 29 mai, consilierii locali au impartit acest buget dupa nevoile reale ale comunei, care are in subordine, pe linga liceu, alte doua scoli, doua gradinite si administratia publica locala.
"Daca s-ar fi facut mentiunea ca acesti bani sint pentru invatamint si, in mod expres, pentru liceu, nimeni nu s-ar fi atins de ei. Ca orice buni gospodari, ne-am facut socoteala ca este bine sa terminam ce am inceput, decit sa impartim saracia la toate scolile si sa nu facem o treaba gospodareste. Pina acum citiva ani, cind existau bani pentru investitii si ei veneau prin Inspectoratul Scolar, nimeni nu a cerut socoteala unde si cum au fost ei impartiti", spune primarul Vasile Baciu.
In Consiliul Local au fost repartizate, pentru invatamint, 1,135 miliarde de lei, dupa cum urmeaza:
– gradinite – 120 milioane de lei;
– scoli – 417, 7 milioane de lei;
– 598 de milioane de lei pentru liceu.
Conducerea Primariei Horia spune ca, in cazul in care se face o analiza a cheltuielilor, ele au fost asigurate in conformitate cu prevederile Legii bugetului.
Contabila sefa spune ca igienizarea Primariei se impunea, intrucit aceasta se afla la E-85 si orice delegatie romana sau straina se opreste aici. Tavanurile false pentru Primarie au fost facute – dupa cum afirma conducerea Primariei – in legislatura anterioara de primarul taranist, Dumitru Rusu.
Speranta conducerii primariei de a primi mai multi bani la rectificarea de buget nu se va materializa in prea multi bani, tinind cont ca pentru toate cele 74 de localitati ale judetului au fost aprobate doar 3,477 miliarde de lei. (Flora ORDEAN)

Comentarii