Feriti-va de gripa aviara!

vineri, 19 mai 2006, 22:38
2 MIN
 Feriti-va de gripa aviara!

Prin intermediul Directiei de Sanatate Publica si Compartimentului Teritorial de Sanatate Publica (CTSP) Roman, romascanilor le sint puse la dispozitie o serie de sfaturi privind combaterea riscului de imbolnavire cu gripa aviara. Boala a fost descoperita in urma cu mai mult de 100 de ani in Italia si s-a raspindit in intreaga lume. Toate pasarile sint predispuse la infectia cu gripa aviara, desi unele specii sint mai rezistente la infectie. Pasarile migratoare, in special ratele salbatice, sint sursa naturala de gripa aviara, ele fiind si cele mai rezistente la infectie. Pasarile domestice, inclusiv gainile si ratele, sint deosebit de predispuse la epidemii de gripa fatala. In absenta masurilor prompte de control, sustinute o buna supraveghere, epidemiile pot dura ani de zile.
In mod normal, virusul gripei aviare produce imbolvaviri in rindul pasarilor, dar infectia se poate transmite si la porci. Cazurile de imbolnavire la om au fost evidentiate in special la lucratorii din fermele avicole, in urma contactului direct cu pasarile bolnave. Pentru a reduce riscurile imbolnavirii publice, este necesara oprirea raspindirii epidemiilor la pasari domestice, reducindu-se, astfel, posibilitatea expunerii omului la virus. In plus, romascanii trebuie sa ia urmatoarele masuri de igiena: spalarea cu apa si sapun sau stergerea cu alcool sanitar a miinilor, mai ales dupa contactul cu pasari; solicitarea autoritatilor sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de pasari; interzicerea consumului de pasari care au fost in contact direct cu altele infectate sau moarte, precum si a consumului oualelor de la pasari infectate; interzicerea consumului de produse din carne de pasare neprelucrata termic sau incomplet prelucrata termic, inclusiv mincaruri care contin singe provenit de la acestea; evitarea zonelor in care s-au identificat pasari infectate.
La prepararea hranii, carnea cruda trebuie separata de cea prelucrata termic sau de alimentele care sint gata de consumat. Nu se foloseste acelasi cutit pentru pregatirea carnii crude si pentru taierea alimentelor gata de consumat. Romascanii trebuie sa se spele pe miini intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic. Carnea prelucrata termic nu se pune pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care s-a aflat inainte de prelucrarea termica. Toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv ouale, trebuie prelucrate termic cu atentie. Galbenusurile oualelor nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga. Virusul este distrus prin prelucrare termica (prin caldura), daca temperatura la care se prelucreaza carnea de pasare este mai mare de 70 de grade Celsius. Inainte de a manipula si prelucra termic ouale, acestea trebuie spalate cu apa si sapun. Este intezisa folosirea oualelor fierte moi sau crude in alimente ce nu vor fi prelucrate termic. Semnele gripei aviare sint: febra, durerile de git, tusea, respiratia dificila, durerile musculare si starea generala alterata. Persoanele care cred ca au fost expuse virusului trebuie, obligatoriu, sa solicite asistenta medicala.

Comentarii