Legea gemenilor

vineri, 21 septembrie 2001, 23:00
6 MIN
 Legea gemenilor

Inspectorul general al Inspectoratului Scolar al Judetului, Emil Creanga, a atras atentia directorilor de scoli ca profesorii sint obligati sa aplice Legea gemenilor. Potrivit acesteia, daca unul din gemeni obtine o nota mai mica, el va primi nota mai mare a celuilalt.
"Gemenii sint, din punct de vedere biologic si psihic, deosebiti de ceilalti indivizi, de aceea MEC ne cere sa-i tratam de asa maniera incit sa fie stimulati, si nu descurajati", a declarat Emil Creanga.
Gemene doctorite
Doctorita Doina Chelaru, fosta Ionescu, are o sora geamana.
Nascute la 13 iunie 1953, surorile Ionescu au avut o copilarie fericita, la Lalesti (Birlad), unde bunicul dinspre mama era preot. Fetele si-au urmat parintii prin mai multe scoli rurale, unde acestia erau profesori.
"Pornind de la faptul ca materialul genetic e identic, am avut o dezvoltare intelectuala apropiata. Desi aveam o fizionomie identica, parintii ne-au deosebit de la inceput. Eu aveam o alunita, iar Ligia era mai inalta cu vreo doi centimetri. Invatam impreuna, ne jucam impreuna, aveam aceleasi gusturi. La scoala insa, la cererea mamei, nu stateam in aceeasi banca, tocmai pentru ca invatatoarea sau profesorii sa ne poata deosebi. Cu toate acestea, profesorii si colegii ne confundau", isi aminteste Doina Chelaru. Fetele au invatat la Scoala Nr.1, apoi la Liceul "Roman-Voda". Inca din clasa a VI-a, Doina si-a pus in cap sa ajunga medic. Ligiei, insa, ii placeau limbile straine. Cu toate acestea, fetele au dat admitere si au reusit amindoua la Facultatea de Medicina din Iasi. Inca de mici, parintii le imbracau la fel. La facultate stateau in aceeasi camera de camin, invatau in aceeasi grupa. Dupa ce Doina s-a imprietenit, inca din liceu, cu viitorul ei sot, Ioan Chelaru, prietenie care a durat si in anii studentiei, cind acesta a urmat, mai intii, cursurile Facultatii de Filosofie si, apoi, pe cele ale Facultatii de Drept, drumul in viata al celor doua surori s-a despartit.
"Nemaifiind tot timpul impreuna nu ne mai imbracam la fel si, treptat, treptat, si gusturile noastre s-au diferentiat", spune Doina. Ea isi aminteste de o intimplare hazlie din anii de liceu, cind prietenul Ligiei a confundat-o, facindu-i declaratii de dragoste, pina cind aceasta l-a lamurit de situatia inedita.
Gemenii nu trebuie uniformizati
La Scoala Nr.5 sint inregistrate cele mai multe cupluri de gemeni din Roman. In clasa I sint doua perechi de gemeni. Andreea si Ioana Dumitriu s-au nascut pe 18 august 1993. Invatatoarea lor, Luminita Mera, a spus ca e prematur ca, dupa citeva zile de scoala, sa se pronunte asupra comportamentului lor. "E prea devreme sa pot spune multe lucruri despre fetite. Ele par foarte receptive si se completeaza una pe alta, se ajuta, par unite afectiv. Le-am asezat in aceeasi banca. Am avut, si in seriile anterioare, gemeni. Din punct de vedere psihologic trebuie ajutat mai mult copilul mai slab dotat ca intelect. Dar notarea trebuie sa reflecte gradul in care copilul si-a insusit cunostintele predate. Copiii acestia sint totusi indivizi deosebiti, ei difera si din punct de vedere motric. Se misca altfel, respira altfel. O nota trebuie sa reflecte munca fiecaruia. Daca le dam aceeasi nota ajungem la o uniformizare a individului, ceea ce, in opinia mea, nu e normal", spune Luminita Mera.
Fetitele se joaca impreuna, desi Andreea vrea sa preia "sefia" cuplului, pentru ca, spune ea, este mai mare. "Ne jucam impreuna de-a farmacia si asistentele. Ioana e mai poznasa. Ne mai certam noi de la jucarii, dar supararea nu tine prea mult, ne impacam repede", spun fetitele. Amindoua poarta ochelari si il adora pe Pufi, catelusul lor. Andreea vrea sa se faca invatatoare, iar Ioana – stomatolog.
Andrei Alexandru si Madalina Andreea Papara s-au nascut la 27 noiembrie 1993. Le place la scoala. Doamna i-a asezat in aceeasi banca. Madalina are o colectie de papusi, iar Andrei de masinute, vreo 20 la numar, toate "de marca". Madalina spune ca Andrei ii mai supara pe parinti cind pleaca fara sa spuna unde. Madalina recunoaste ca Andrei e mai istet, dar, in acelasi timp, spune ca e mai lenes. "Eu i-am luat-o inainte la citit. Stim sa facem adunari, scaderi, sa citim literele mari", spun cei doi frati. Copiii au fost la camin impreuna. Andrei riposteaza: "Nu e adevarat! Madalina se lauda ca citeste mai bine! De aceea ma roaga s-o ajut?!", se apara Andrei. Cei doi spun ca se iubesc mult si ca, uneori, sint "tovarasi" la pozne, mai ales cind merg la tara, la bunici.
Gemenii pictori
Razvan Ionut si Codrin Valentin Graur s-au nascut la 25 ianuarie 1986, la ora 23. Baietii au urmat cursurile Scolii Nr.11, in clasa invatatoarei Tura, iar la gimnaziu au avut-o ca diriginta pe profesoara Elena Agafitei.
Baietii sint identici la infatisare. Parintii au simtit la nasterea lor o bucurie imensa. Stateau ore intregi sa le urmareasca fiecare miscare, fiecare zimbet, fiecare gingurit. Desi nu le-a fost usor sa-i creasca, sint fericiti. Baietii au reusit la Liceul de Arta din Iasi, dar la clase diferite, unul la arhitectura, altul la grafica, desi pasiunea baietilor ramine pictura.
"Sint niste copii foarte buni, hazlii. Ei ne-au umplut casa! Acum, de cind au plecat la internat, casa parca e goala, desi acasa a ramas sora lor. Imi amintesc si de momente in care chiar eu, ca mama, i-am confundat. Intr-o noapte, unul facuse febra. I-am dat seara antibiotice, iar la ora 24, cind trebuia sa-i dau doza a doua, am dat-o celuilalt, sanatos. Am aflat abia a doua zi. Putini ii deosebesc, mai ales la clasa. Au dat admitere la sectii diferite, tocmai din dorinta de a fi ei insisi. Dupa abia o saptamina vor sa se mute la aceeasi clasa", declara Maria Graur. Ea spune ca baietii sint deosebit de talentati: picteaza, danseaza break-dance, vor sa-si faca propria lor formatie.
Cei mai buni prieteni ai lor sint tot gemeni, fratii Loghin. Rezultatele lor la invatatura au fost apropiate, iar la examenul de capacitate au avut medii diferentiate prin citeva sutimi. "Speram ca sa reuseasca in viata si sa se gaseasca un sponsor care sa-i ajute sa deschida o expozitie cu lucrarile lor. Desi astazi, cind cultura nu mai e apreciata, e greu sa se intimple asa ceva", spune Maria Graur. Ea crede ca ordinul MEC vine tocmai ca o confirmare a faptului ca gemenii se completeaza reciproc si se dezvolta intelectual aproape la fel.
Gemeni monozigoti si bizigoti
Gemenii sint de doua tipuri: monozigoti – rezultati din fecundarea aceluiasi ovul, gemeni care sint identici ca infatisare si la care nu exista diferente intelectuale – si gemenii bizigoti. "Gemenii monozigoti au aceeasi zestre genetica si un potential pentru o dezvoltare psihica asemanatoare. Cel de al doilea al doilea tip de gemeni este cel provenit din ovule diferite, din care rezulta copii ce nu mai seamana, dar diferentele lor comportamentale nu sint majore. In dezvoltarea gemenilor intervin si probleme de mediu. Se poate ca unul dintre gemeni sa fie investit de catre parinti cu un statut aparte, ceea ce-l face sa fie mai descurcaret. Diferentele de comportament ale gemenilor vin si din modul in care fiecare individ al cuplului gindeste, traieste in plan afectiv, se relationeaza cu cei din jur", a precizat psiholog Mircea Hotea.
Referitor la ordinul MEC, de notare identica a ambilor gemeni, cu nota cea mai mare obtinuta de unul din ei, psihologul Hotea Mircea spune ca specialistii ar trebui sa-si spuna cuvintul.
"Este nefiresc un asemenea ordin. Firesc ar fi fost sa se tina cont de parerea specialistilor, care nu pot recomanda o asemenea atitudine. Si in cazul gemenilor, notarea trebuie facuta tot in baza principiilor docimologice stabilite de stiinta pedagogica", a spus Mircea Hotea. (Flora ORDEAN)

Comentarii