O drama la 40.000 de nasteri

miercuri, 11 iunie 2003, 23:00
2 MIN
 O drama la 40.000 de nasteri

Saptamina aceasta, o tinara, in virsta de numai 18 ani, a nascut, prin cezariana, un baietel cu doua capete, cu doua creiere si cu patru ochi. Din informatiile primite de la medicii romascani reiese faptul ca, la ecografia facuta cu citeva zile inainte, se evidentiase faptul ca fatul prezenta malformatii la nivelul capului. „Doctorita Hanganu – cea care a asistat-o la nastere pe tinara mama – mi-a cerut parerea si avizul de a o indruma pe pacienta la o cezariana, existind suspectia ca fatul sa fie malformat”, ne-a declarat medicul primar Dorel Romanescu, seful sectiei Obstetrica.
Desi starea de sanatate a copilului era precara, el a apucat sa respire dupa nastere. Cu toate acestea, malformatiile aparute la nivelul capului au dus la decesul nou-nascutului. Baietelul avea doar 32 de saptamini si, conform spuselor medicului anatomo-patolog Constantin Danciu – doctorul care a efectuat autopsia -, cutia craniana a copilului era mare cit o minge de baschet. „Este vorba de un singur copil, nascut prematur, cu o greutate de 2,5 kilograme si o lungime de 47 de centrimetri. Nou nascutul prezenta, la extremitatea cefalica, doua capete, lipite pe media craniana. Orbita oculara era comuna, avind patru globi oculari. Efectuarea autopsiei a evidentiat o singura coloana vetebrala, un esofag si un ficat”, a declarat doctor Constantin Danciu, medic anatomo-patalog. Acesta a mai precizat faptul ca malformatia a aparut in primele doua-trei saptamini de sarcina.
Specialisti sustin ca malformatiile de asemenea gravitate sint foarte rare si ca nu exista sanse de supravietuire. „Un astfel de caz se intilneste la 20.000-40.000 de sarcini. Eu, personal, nu am mai avut un asemenea caz. Copiii cu astfel de malformatii nu traiesc prea mult. Pe linga malformatii, ei sufera si de defecte de comunicare. De obicei, malformatiile de acest gen pot aparea la mame tinere sau la cele in virsta. Aparitia acestei malformatii este determinata de o cauza naturala”, a mai adaugat doctorul Constantin Danciu.
Singura metoda prin care o gravida poate sa anticipeze riscul aparitiei unei malformatii a fatului este efectuarea unor analize in laboratoare de specialitate. „Cauzele care au determinat aparitia acestor malformatii pot fi de ordin genetic sau iatrogen (cauzata de un medicament). In astfel de cazuri, femeii care a nascut i se recomanda sa faca, la Iasi, impreuna cu sotul, un test care sa evidentieze gradul riscului aparitiei unor malformatii la nivelul fatului”, a afirmat medic primar obstetro-ginecolog Dorel Romanescu.
Tinara de 18 ani care a avut nesansa de a da nastere unui copil cu probleme se afla in continuare internata in spital, starea ei de sanatate fizica fiind buna. (Claudia MATEI)

Comentarii