Orasul Economat

luni, 20 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Orasul Economat

Afacerea "Piata Mare" a scos la iveala gunoiul pitit, de-a lungul timpului, sub presul Consiliului Local. Toata mascarada de vineri a aratat – cui a avut ochi de vazut si minte de inteles – ca activitatea pe comisii a Consiliului Local este abordata cu indiferenta de catre membri – indiferent ca sint ai Puterii sau ai Opozitiei – si este caracterizata printr-o coplesitoare si dezarmanta ineficienta. In atari conditii, "potentii" locului – asa cum ii place primarului sa-i numeasca si printre care se numara si el – se simt ca pestii in apa in mediul de afaceri romascan si fac legea dupa bunul lor plac. Slaba activitate a comisiilor Consiliului Local si chiar a acestuia insusi, in ansamblu, reprezinta cauza si efectul, in acelasi timp, a autocratiei impuse de un primar cu devieri clare catre autoritarism si egocentrism.
Ce a generat, in timp, aceasta stare de lucruri este o intrebare de genul "Cine a fost mai intii: oul sau gaina?". Cel mai plauzibil raspuns ar fi ca, de la bun inceput, primarul a folosit strategia sa – arhicunoscuta, acum – de dominare si control absolut, sustinuta cu intimidari si amenintari in spectru larg. Raspunsul membrilor Consiliului la acest gen de atac a fost slab si, in timp, primarul si-a intensificat presiunile, ajungind sa aiba controlul cvasi-absolut asupra Consiliului Local. Lipsa de reactie din partea membrilor comisiei implicate in concesionarea pietelor, bazarului si oborului este imaginea fidela a realitatii jalnice cu care ne confruntam: primarul si acolitii sai actioneaza dupa bunul lor plac, nimeni nu face nimic; dupa aproape un an de zile, nimeni nu are nici o responsabilitate, nimeni nu este vinovat.
Declaratiile de vinerea trecuta ale primarului si ale membrilor comisiei au fost jalnice, cu alunecari in penibil si populism de prost-gust. Sa nu uitam ca, la sfirsitul anului trecut, a fost inaugurata Hala Centrala, la care au participat toti membrii Consiliului Local. Nimeni nu si-a amintit ca trebuie facut ceva pentru concesionarea pietei – de intocmit caietul de sarcini pentru licitatia de concesionare, de exemplu. Toti au batut din palme, au facut declaratii de presa, au mincat si au baut. Si ocazii de acest fel au mai fost, cu siguranta, in anul care a trecut. Nu exista scuza pentru niciunul dintre membrii comisiei de concesionare. Lipsa lor de actiune a devenit o obisnuinta.
Evenimentul de vinerea trecuta nu a fost un accident ori o exceptie. Mai grav este faptul ca in mai mult de jumatate din componenta acestei comisii intrau reprezentanti ai partidelor de opozitie sau asa-zisa opozitie: PD, PNL si PRM. Imobilismul acestora vine sa dea apa la moara discursului de acum al primarului, care, oricum, trage sforile in Consiliul Local. De aceea, prima grija a primarului a fost sa se arunce la gitul "Ziarului de Roman", care "si-a permis" sa developeze o fotografie interzisa privirilor romascanilor de rind: cum stau lucrurile in Consiliul Local, cine comanda si cine trage foloasele.
Comertul in regim de economat este o gaselnita cu iz electoral, un anestezic impotriva foamei si a saraciei, dar care inseamna, de fapt, foame si saracie. Inceputul lui 2003 nu este deloc optimist. In locul posibilitatii de a munci, cistiga si trai mai bine, ni se ofera "sansa preturilor mici". Acum, pe termen lung. Se pare ca Romanul ar trebui sa devina un oras de tip economat. Incepind cu magazine de tip economat, continuind cu piete de tip economat si sfirsind cu oameni de tip economat. Asta pentru ca alesii nostri par a fi inzestrati cu un intelect de tip economat, in care nu este prea mare lucru si de la care nu prea ai ce sa ceri. (Gabriel VOLCINSCHI)

Comentarii