Paradisul organizatiilor nonguvernamentale

sâmbătă, 31 august 2002, 23:00
5 MIN
 Paradisul organizatiilor nonguvernamentale

Lectura listei cu cele 450 de ONG-uri, asociatii si PAS-uri e la fel de interesanta precum a unui roman. Numele unora stirneste zimbetul, dar "increngatura" de interese este mult mai captivanta. Aceste ONG-uri pot fi catalogate in doua categorii: cele care lucreaza la vedere, in interesul comunitatii, si cele a caror ctivitate se reduce la perimetrul apartamentului in care acestea fiinteaza. "In Roman sint inregistrate 450 de fundatii, asociatii sportive si PAS-uri. Dintre acestea, 167 au obligatia de a depune dari de seama si declaratii. Doar 70% dintre ele si-au indeplinit aceste indatoriri", a precizat economist Rodica Giurgi, director al Administratiei Financiare Roman.
Fundatii de protectie a copilului
Cel mai sensibil sector e cel al protectiei copilului. Toate fundatiile are lucreaza in acest domeniu trebuie sa fie inregistrate la Directia pentru Protectia Copilului, iar in cazul in care nu sint autorizate, activitatea lor este considerata ilegala. Mihaela Ignatovici, director al Directiei pentru Protectia Copilului (DPC) Neamt, sustine ca DPC colaboreaza doar cu citeva ONG-uri romascane, printre care a nominalizat Asociatia de Sprijin a Copiilor Handicapati Fizic Roman, a carei presedinta e inginera Cristiana Munteanu. Aceasta asociatie deruleaza, in colaborare cu organizatii internationale, o serie de programe de recuperare prin terapie a acestor copii.
Infiintata in urma cu 5 ani, asociatia are 57 de membri, parinti ai tinerilor cu virste cuprinse intre 15 si 20 de ani, cu handicap psiho- motor. "Am derulat mai multe proiecte de asistenta sociala cu finantare din Suedia, cu un grant anual de 1.000 de dolari. Ne-am axat in special pe servicii de kinetoterapie. Am mai accesat un alt proiect, finantat de o fundatie suedeza si de Fundatia pentru o Societate Deschisa, in valoare de 2.000 dolari pe an. Incepind de anul acesta, am dezvoltat aceste servicii, la care se adauga componenta educationala", a declarat inginer Cristiana Munteanu, presedinta asociatiei. In prezent, asociatia lucreaza la un proiect pentru centru de recuperare si reabilitare a copiilor si tinerilor cu handicap. De la 1 august a inceput derularea proiectului, finantat cu 18 mii de dolari pentru un an, cu posibilitate de prelungire. Primaria Roman a asigurat un spatiu in Gradinita cu Program Prelungit din strada Ion Creanga, care se afla in faza de igienizare si dotare. "Speram ca la 1 octombrie sa inauguram sala. Vom angaja psihologi tineri, pe care-i vom selecta in functie de performantele scolare", a adaugat Cristiana Munteanu.
Asociatii filantropice
O serie de asociatii functioneaza pe linga biserici. Asociatia "Teodora Campostrini", al carei presedinte e Anna Luzi, are sediul in Tamaseni si a organizat un centru familial in care sint ingrijiti 15 copii incredintati de DPC. Preotul Claudiu Istoc e presedintele Asociatiei "Caritas", care a depus un proiect la Fundatia "Principesa Margareta" , in care-si propune scaderea cu 20% a numarului cazurilor de abandon familial. Asociatia, cu sediul in Roman, a organizat si la Dumbrava un centru maternal pentru sase cupluri mama-copil.
Asociatia de binefacere "Precista Mare", al carei presedinte e preotul Mihaita Popovici, s-a infiintat in 1992, are scop filantropic si numara 600 de membri cotizanti si 50 de membri activi. "Asociatia ingrijeste 150 persoane, dintre care 50 sint copii, cu probleme sociale grave. Asociatia dispune de o biblioteca cu 1500 de volume, la care are acces orice romascan", declara Anca Popovici, coordonator al activitatii cu elevii si bibliotecar al asociatiei. Asociatia mai dispune de o cantina sociala si de un punct farmaceutic. De sarbatori, se realizeaza colecte de alimente, bani si imbracaminte, care se distribuie persoanelor asistate.
Organizatii cu caracter social
Infiintata in septembrie 2000, Asociatia "Femina" si-a structurat activitatea pe trei directii: consiliere, training si plasare a fortei de munca, servicii sociale de urgenta si dezvoltare institutionala."Oferim servicii de asitenta femeilor somere, cu virsta de peste 35 de ani, cu risc major de marginalizare, aflate in nevoi materiale deosebite", a precizat economist Petronela Suba, responsabil cu ocuparea profesionala. In parteneriat cu Primaria Roman, asociatia a organizat un adapost de urgenta, care ofera protectie femeilor care sint victime ale violentei in familie. Asociatia a desfasurat si activitati de binefacere pentru un grup de 11 batrine singure si pentru copii proveniti din familii numeroase.
Asociatia "Pigmalion", infiintata in noiembrie 2000 de catre SC "Petrotub", Sindicatul Liber Petrotub si Federatia Metarom a reusit sa implementeze un program de mediere a fortei de munca, finantat de Guvernul Elvetiei. Asociatia a oferit servicii de consiliere, de reconversie profesionala si de mediere a unui loc de munca pentru somerii din Roman. "Anul trecut am gasit loc de munca pentru 700 de persoane, iar anul acesta – pentru alte 80. Un alt proiect al nostru a primit finantare de la Banca Mondiala prin Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca", a declarat inginer Constantin Iancu, director executiv al Asociatiei "Pigmalion". Primaria Roman a fondat "Asociatia Roman 2000", al carei presedinte e directorul Goscom, Eduard Corduneanu. Scopul asociatiei este protectia sociala, protectia mediului si implementarea de proiecte comunitare. "Am depus peste 10 proiecte, din care avem deja finantate doua. E vorba de proiectul prin care s-a infiintat biroul de consiliere juridica, cu o finantare de 26.000 de euro. Un al doilea proiect, cu un grant mai substantial, e cel de infiintare a unui Centru de reintegrare, indrumare si plasare profesionala pentru tinerii proveniti din familii disponibilizate, finantat cu 69.000 de euro si realizat prin programul Ricop", a precizat Sorina Monac, vicepresedinta asociatiei.
Asociatii culturale, sportive si profesionale
In lista asociatiilor non-profit mai pot fi gasite o serie de asociatii culturale. Cele mai cunoscute sint: Asociatia francofona, Asociatia "Roman Musat", Asociatia culturala a rromilor "Anton Pann", Asociatia "Miron Costin". Sint considerate ca fiind asociatii culturale "Hyperion Romania-Selbitz", Fundatia "Dupa datina strabuna", "Romger: societatea cultural-crestina", "Hanu Ancutei", "Club 21- Clubul Liberei Initiative". Printre asociatiile sportive romascane se afla: Asociatia Dumaco Sport Tiger Club, Fotbal Club Laminorul, Asociatia Vinatorilor si Pescarilor Sportivi, Auto-Total-Clubul Automobilistilor, Asociatia Sportiva Roman ’97 si Asociatia Anania. In lista figureaza si Asociatia Producatorilor de andive – "Andivia", cu sediul in Gheraesti.
Asociatii fantoma
Lista ONG-urilor cuprinde o serie de asociatii despre care se poate spune nu numai ca au nume ciudate, dar pot fi inscrise la capitolul "ONG fantoma", pentru ca despre activitatea lor n-a auzit nimeni sau pentru ca aceasta nu se face la vedere. Iata numele acestor fundatii si asociatii: Asociatia "Aleea Tudor Vladimirescu", Alexandru cel Bun, Astra. Anca, Anton Pann, Alma, Almat, Athos, Biandra, Birkendorf, Bomido, Bruderscaft, Carpati, Cart, Cati, Certo, Clio, Diadra, Dochia, Domini, Donars, Eden, Eco, Edera, Elmoil, Elta, Emanuel, Emicod, Emily, Endora, Sperance, Familia, Fortuna, Dorca, Marta, Gabi, Gabif, Geea, Help, Hermina, Luxon, M.A.R.I.A, Marian, Macarios, Magna, Mayer, Miky, Milenium SOS, Modern, Mony, Norbi, O mina de ajutor, Omenia, Pacea, Paradis, Philantropia, Pieta, Prima, Pur si simplu, Remember, Rodica, Romel, SOS, Samy, Sara, Sarpedon, Scopus, "Sfintu Vasile", Soriram, Speranta, Tavita, Tibi, Trei MMM, Troita, Umanarol, Umanitatea, Urania, Wesfalia Hilfe, Zenit, Zimbru. Toate aceste fundatii functioneaza in Roman. Nici localitatile din zona Roman nu duc lipsa de asemenea fundatii. La Sabaoani functioneaza fundatiile Cobzaru, Orizont, "Sabaoani -Lessay". Nici Cordunul nu se lasa mai prejos. Aici functioneaza Asociatia "Fiii comunei Cordun", Fundatia Iohan, Fundatia Roxana, la Doljesti "Fiicele milostivirii si ale crucii", la Faurei – Fundatia Hilfe, la Horia Fundatia "Realitatea si tineretul" si Camelia, la Bozieni – Fundatia I.C.Mihoc. (Flora ORDEAN)

Comentarii