Preotul Pascu a trecut in Lumea Dreptilor

miercuri, 14 august 2002, 23:00
4 MIN
 Preotul Pascu a trecut in Lumea Dreptilor

Ieri, 14 august, preotul Ioan V. Pascu ar fi trebuit sa implineasca 105 ani. Nascut in 1897, in comuna Branistea – Galati, Ioan Pascu si-a luat licenta la Facultatea de Teologie din Cernauti si s-a casatorit cu invatatoarea Ernestina Budescu, cu care a avut trei copii. "A slujit in amvon o viata de om, pina la sfirsitul vietii. Deviza sa era: «Preotul e dator sa slujeasca atita timp cit poate sa tina sfintul potir!». El era patruns de convingerea ca preotia adevarata este chemata a arata credinciosilor ce inseamna dragostea de Dumnezeu si de oameni. A fost un om pentru oameni si un preot pentru preoti", spune despre confratele sau preotul Nicolae Todirici, consilier al Episcopiei Romanului.
Numit la 1 noiembrie 1920 ca preot la parohia Cornatelu-Adjud, a fost transferat patru ani mai tirziu la o parohie din orasul Adjud, unde a slujit sase ani. De la 1 ianuarie 1930 este preot la Biserica Domneasca din Focsani, unde ramine pina in 8 martie 1948, cind a fost transferat la Parohia "Precista", din Bacau. Aici slujeste pina la la 27 aprilie 1948, cind a fost transferat la parohia "Precista Mica" Roman. A fost, din 1942, consilier cultural al Episcopiei. La Roman a slujit impreuna cu preotul Ermil Barbieru la Biserica "Precista Mica".
Preocupari preotesti, necazuri lumesti
Preotul Ioan Pascu a fost recunoscut ca un om de mare cultura, erudit, bun orator, cu preocupari intelectuale materializate in colaborarea, in perioada interbelica, la toate cele sapte publicatii care apareau in Roman, dar si in presa de specialitate.
"Era unul dintre cei mai culti preoti ai timpului, preocupat de lectura si de imbogatirea bibliotecii personale, care continea lucrari de mare valoare. Iubea cartea, motiv pentru care a si fost promovat in calitate de consilier cultural la Episcopia Romanului. A fost un preot de adinca traire a idealului crestin, om al datoriei, condus in toate de duhul spiritualitatii evanghelice, mereu de veghe intru paza Legii lui Hristos si a poruncilor Bisericii. L-am cunoscut ca un preot de adinca vocatie si traire sacerdotala, un adevarat pastor de suflete", a spus preotul Constantin Rotaru, un apropiat al preotului Pascu. Acesta spune ca parintele Pascu a avut de suferit deoarece nu admitea nici un fel de compromisuri. "A intrat pe mina fostei Securitati. Eu insumi am fost chemat la Securitate pentru a-l turna pe parintele Pascu. De altfel, in plina adunare a preotilor din Eparhia Romanului, temutul colonel Polac, de la Securitate, a atentionat preotii ca parintele Pascu asculta «Europa Libera» si «Vocea Americii». De aici i s-a tras, ca a refuzat sa colaboreze cu Securitatea. A venit vremea ca lumea sa stie acest lucru", a declarat parintele Constantin Rotaru.
Preot, poet si compozitor
O latura mai putin cunoscuta a activitatii preotului Pascu a fost aceea de poet si compozitor. Preotul Constantin Rotaru i-a inminat, in 1992, poetului Ioan Alexandru, un manuscris cuprinzind peste o suta de poezii. "Din pacate, lucrurile au evoluat de asa natura incit poeziile parintelui Pascu, desi au fost apreciate de poetul Ioan Alexandru, n-au mai vazut lumina tiparului, pentru ca poetul s-a imbolnavit. Dupa moartea lui Ioan Alexandru, manuscrisul a ramas la familia poetului", e de parere preotul Rotaru.
Parintele Nicolae Todirici isi aminteste si de glasul dumnezeiesc al preotului Pascu: "La vremea cind nu era primit sa slujeasca in nici o parohie din Roman, preotul Pascu a venit la noi, la Sfintu Gheorghe, si a slujit alaturi de mine si de preotul Gheorghe Mihailescu. Cind se ajungea la momentul liturgic al cintarii «Iubi-te-voi, Doamne…» intreaga asistenta era coplesita de trairea momentului divin".
Bucatar desavirsit
O alta calitate lumeasca a preotului era, dupa marturisirile familiei, si inclinatia deosebita a preotului spre gastronomie. "Tatei ii placea foarte mult sa gateasca. Mai ales in ultimii ani, cind noi, ai casei, eram la serviciu, ne facea surpriza de a gati fel de fel de bunatati, de la sarmalutele minuscule, in foi de vita, pina la fel de fel de bucate sofisticate. Putini si-ar putea inchipui un preot intr-o bucatarie sau un preot tinind in mina acul cu care ii placea sa coase pina si ciorapii", spune fiica sa, Fevronia. Preotul Pascu a avut trei copii: Laurentiu – inginer, veteran de razboi, cu grad de colonel; Aglaia, medic pediatru si Fevronia, economista. Preotul Pascu are cinci nepoti si sase stranepoti. De altfel, el se trage dintr-o familie numeroasa, cu opt frati si surori, toti fii de tarani, preotul Ioan Pascu fiind cel mai mic si singurul cu studii superioare.
Preotul Ioan Pascu s-a mutat la Domnul
Plecat catre Vesnicie cu mare modestie, asa cum a trait, preotul Pascu s-a mutat la Domnul, pe care l-a slujit aproape un secol. Parintele Pascu a fost condus pe ultimul drum, luni, 12 august, de membrii familiei si cei apropiati, cu onoruri bisericesti oficiate de un sobor de sase preoti. (Flora ORDEAN)

Comentarii