Risc de epidemie

luni, 11 iunie 2001, 23:00
5 MIN
 Risc de epidemie

Zona Romanului este cunoscuta ca una din regiunile cu o rata a morbiditatii destul de ridicata. Somajul ridicat, starea de sanatate precara a populatiei si lipsa alimentarii cu apa curenta ar trebui sa fie urgentele din agenda de lucru a alesilor.
In imposibilitatea de a recupera cele peste 40 de miliarde de lei de la romascanii beneficiar ai serviciilor furnizate, Goscom a dispus sistarea alimentarii cu apa la blocurile in care locatarii au cumulat mari datorii. Pedepsirea celor care nu si-au platit intretinerea s-a rasfrins si asupra locatarilor care erau cu plata la zi. Astfel, lipsa apei a devenit o problema pentru mii de romascani.
Paduchii si riia au "intrat" in mileniul al III-lea
Locatarii care au ramas fara apa au ajuns in pragul isteriei. Bidoanele, butoaiele si tot felul de vase au devenit principalele obiecte in jurul carora romascanii isi desfasoara viata. Cosmarul este amplificat de mirosuri, insuportabile la peste 30 de grade Celsius, dar mai ales de pericolul imbolnavirilor.
Acesta este si motivul pentru care medicii au devenit din ce in ce mai ingrijorati de faptul ca lipsa apei poate provoca izbucnirea unor epidemii in masa. "Nu sint de acord cu intreruperea apei catre populatie! Riscul este foarte mare, intrucit pot aparea boli epidemice ca: dizenterie, febra tifoida si chiar holera. In plus, apa este unul din factorii elementari si esentiali in mentinerea starii de igiena, atit individuala, cit si colectiva!", a declarat doctor Ana Andrici, medic primar epidemiolog, sef Compartiment Teritorial de Sanatate Publica Roman.
Copii sint cei mai afectati de lipsa apei, cu atit mai mult cu cit statisticile Serviciului de Supraveghere a Starii de Sanatate arata ca paduchii si riia au "intrat", alaturi de noi, in mileniul al III-lea.
"Din rezultatele triajelor epidemiologice desfasurate in scoli si din constatarile noastre facute cu ocazia controalelor efectuate in colectivitati reiese mentinerea si chiar tendinta de crestere a pediculozei (paduchi), scabiei si a altor boli", a subliniat doctor Ana Andrici, medic primar epidemiolog.
Este suficient ca o singura persoana sa fie afectata de o boala contagioasa si, in numai citeva saptamini, numarul celor bolnavi se va dubla si chiar tripla. Medicii specialisti sint ingrijorati de riscurile imbolnavirilor, motiv pentru care incearca sa sugereze solutii viabile forurilor specializate."Am redactat o adresa catre Goscom, evocind toate normativele in vigoare, pentru a relua imediat furnizarea apei potabile catre populatie. Prin acest memoriu am aratat ca masurile luate vor avea consecinte foarte grave, iar Goscom va fi principalul vinovat, in calitate de persoana juridica ce exploateaza instalatia centrala de aprovizionare cu apa potabila a municipiului Roman. De asemenea, am luat legatura telefonic cu domnul primar Dan Ioan Carpusor, care a inteles si ne-a dat dreptate, in mare parte, promitindu-ne sprijinul sau", a incheiat doctor Ana Andrici, medic primar epidemiolog.
"Trebuie sa alegem raul cu impactul cel mai mic"
Avind in vedere riscul ridicat de izbucnire a unei epidemii in rindul romascanilor prin sistarea alimentarii cu apa, inginerul Dan Ioan Carpusor, primarul Romanului, ne-a declarat: "Exista aceasta posibilitate. Situatia in care ne aflam este extrem de complicata. Trebuie sa alegem intre un rau extraordinar de mare, care inseamna inchiderea totala a alimentarii cu apa a municipiului nostru, si intreruperea partiala a apei, doar la unele blocuri, cu datorii de peste sase luni de zile. Trebuie sa alegem raul cu impactul cel mai mic. Am ales aceasta solutie, cu riscurile pe care trebuie sa ni le asumam cu totii: administratia locala, societatea civila, pentru ca analizele facute de Consiliul Local demonstreaza ca intreruperea totala a furnizarii apei in municipiul Roman ar fi o catastrofa extraordinar de mare. Atunci ar aparea, cu siguranta, tot felul de boli si de epidemii. Toata lumea trebuie sa inteleaga ca traim intr-o economie de piata si ca apa este o marfa si, ca orice marfa, trebuie platita. Cind ajungem intr-o situatie in care nu mai putem sa platim apa de peste sase luni de zile, situatia trebuie analizata cu foarte mare atentie. Atunci, trebuie, cu totii, sa luam o decizie. Deocamdata, aceasta este singura solutie pentru a mai incasa niste bani".
"Cetatenii nu sint capabili sa se organizeze si asteapta ajutor de la cineva"
Primarul are solutii si pe termen lung, urgenta fiind incasarea banilor de la populatie intr-un cadru legislativ adecvat. "Felul in care asociatiile de locatari si proprietari sint organizate este total ineficient. Mentalitatea oamenilor este invechita. Cetatenii nu sint capabili sa se organizeze si asteapta, in continuare, ajutor de la cineva. Institutia Primariei, a Prefecturii sau a Consiliului Judetean se pot implica extrem de putin in functionarea asociatiilor", sustine primarul.
Pina la identificarea unei solutii eficiente de incasare a datoriilor la intretinere, Goscom este constrins sa aplice o masura nepopulara, cu riscuri mari.
"Intreruperea apei reci la asociatiile cu mari datorii s-a facut pentru ca oamenii sa inteleaga ca trebuie sa isi plateasca datoriile pentru a nu ramine cu totii fara apa. Speram ca locatarii sa faca eforturi sa plateasca, incit masura sa nu ne afecteze pe termen lung", a precizat Iulia Tomsa Havrici, director economic al Goscom.
Sistarea apei potabile catre populatie poate avea doar doua consecinte: ori lumea va face imposibilul pentru a-si plati datoriile, ori paturile spitalelor vor fi neincapatoare in raport cu numarul bolnavilor.
Goscom va incasa intretinerea prin factorii postali
Datorita faptului ca plata costurilor intretinerii catre asociatiile de proprietari si locatari s-a dovedit a fi ineficienta prin metoda de pina acum, Goscom intentioneaza ca, in viitorul apropiat, banii pentru intretinere sa fie incasati de catre factorii postali.
Primaria si Goscom analizeaza posibilitatea ca acest lucru sa fie pus in practica cit de curind. "Intr-o perioada foarte scurta de timp, o luna sau doua, vom incerca sa facem aceste incasari prin Posta Romana. Posta Romana are un astfel de contract cu Conel, care a ajuns la un nivel al incasarilor de 90-95%. Speram ca aceasta varianta sa imbunatateasca ritmul incasarilor de la populatie", a declarat primarul Dan Ioan Carpusor.(Claudia MATEI, Catalin BARGAOANU)

Comentarii