Romanul nu exista pe Internet

luni, 12 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Romanul nu exista pe Internet

Exista in lume, in tarile cu preocupari majore in domeniul Intrenetului, nenumarate adrese pentru cei interesati sa afle mai multe detalii despre acele locuri. Informatii de natura economica, politica sau culturala pot fi accesate in doar citeva secunde. Exista chiar amplasate camere video in locuri de mare atractie turistica – Empire State Building, Turnul Eiffel sau litoralul insulelor Hawai – care transmit, in direct, pe Internet, imagini din aceste locuri.
Pete de culoare
Daca un american s-ar gindi intr-o zi sa afle de pe Internet ce se gaseste pe harta Romaniei in afara de niste pete de culoare si citeva denumiri de orase care nu ii spun nimic, sansele ca el sa afle cite ceva despre orasul Roman sint aproape nule. Sa zicem ca respectivul cetatean al Statelor Unite s-a hotarit, dintr-o data, sa investeasca in Europa de Est si, mai ales ca a ales Romania. El poate obtine informatii doar despre judetele si orasele care si-au facut "lectiile" in aceasta directie. Cele mai multe dintre acestea se gasesc in Ardeal. Citeva orase din Moldova dispun de pagini proprii. Unii pasionati au construit, pentru orasele proprii, pagini in care a fost creeata o varianta virtuala a orasului.
Prezenta slaba pe Internet
Nici situatia din intregul judet nu este mai buna la acest capitol.
Singura institutie care se poate mindri ca a avut un site pe Internet este Prefectura. In acest moment, insa, site-ul nu mai exista. O incercare de afla mai multe despre acest lucru, prin telefon, se soldeaza cu un esec. De la Prefectura ti se va inchide telefonul in nas.
Multitudinea de informatii utile de care are nevoie cetateanul obisnuit – cum ar fi, de exemplu, la ce birou din Primarie poate plati anumite taxe, orele la care pot fi gasiti anumiti medici in spital sau unde isi poate vaccina catelul sau purcelul – s-ar putea gasi mult mai usor. Fiecare dintre noi s-a vazut pus macar o data in situatia de a completa un anumit dosar pentru una din institutiile romascane, fie ea Primarie, Politie sau Spital, si sa nu stie ce acte trebuie sa cuprinda respectivul dosar. Informatiile de acest gen, de mare utilitate pentru cei interesati, s-ar putea gasi in citeva secunde, de pe Internet.
Exista, totusi in orasul nostru, unele societati care au o pagina pe Internet. Umaro, Petrotub, Romanceram sau Romflorval fac parte dintre acestea. Investitiile facute de aceste societati pentru a avea o pagina pe Internet sint, in medie, de 30 de dolari – in functie de complexitatea paginii – bani care includ constructia paginilor Web si chiria pentru pagina de internet respectiva, asa incit la costuri se mai adauga 10-15 dolari. Cei care sint interesati de produsele societatii Petrotub, le pot comanda completind un formular care se gaseste pe pagina acestei firme.
Ar fi mult mai bine daca aceste pagini ar fi grupate intr-o singura adresa de web, pe o pagina generica destinata macar judetului, daca nu orasului nostru. De aici s-ar putea desprinde mai multe link-uri (legaturi) spre diverse domenii, de unde cel interesat ar putea alege. (C. BARGAOANU)

Comentarii