Saracii si bogatii pling dupa hainele vechi

joi, 01 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Saracii si bogatii pling dupa hainele vechi

De la cei cu venituri mici si foarte mici – obligati sa devina clientii fideli ai magazinelor second-hand – si pina la administratorii sau patronii respectivelor magazine, toata lumea a fost bulversata de intentiile Guvernului, de a interzice importul produselor second-hand.
In Roman sint citeva zeci de astfel de magazine , care sint vizitate si scotocite de oameni de cele mai diferite pozitii sociale: de la someri si saraci, pina la medici si profesori.
Patronilor de magazine li s-a cerut sa comercializeze marfa in regim de consignatie si sa respecte normele privind igiena. "Ce sa facem? Daca se da legea, vom fi nevoiti sa inchidem magazinele, sa returnam marfa, si sa incercam sa facem altceva. Daca respect toate normele care mi-au fost impuse, desi nu am avut nici o reclamatie in legatura cu produsele – daca hainele sint curate si in regula, nu vad de ce ar trebui sa imi inchid magazinul?!", spune proprietarul unui asemenea magazin din oras.
Oamenii considera ca aberanta aceasta hotarire, pentru ca, in afara de cei citeva mii de angajati ai magazinelor din tara, aceasta masura loveste, in principal, in oamenii saraci care, din cauza veniturilor scazute, nu isi permit decit foarte rar sa isi cumpere un lucru nou. "Nu mai stiu guvernantii nostri cu ce sa-si bata capul! Tara merge prost din cauza ca noi ne luam haine de la magazinele astea? Atitea afaceri murdare se fac peste tot si ei se gindesc ca o sa le rezolve daca inchid niste magazine? Nu se gindesc ca, pina la urma, tot in capul celor nevoiasi se sparge totul, ca, oricum, n-avem bani sa ne luam ceva nou?", se plinge unul din clientii unui magazin de haine la mina a doua.
Daca prin aceasta masura se urmareste intrucitva relansarea productiei de imbracaminte autohtona, oamenii sint de parere ca, pina acum, marea majoritate a produselor nu sint nici pe departe suficient de competitive, in comparatie cu cele de provenienta straina. "Decit sa-mi iau ceva facut in tara, prefer sa merg in bazar, pentru ca, desi sint facute la turci sau in China, sint si mai ieftine si ceva mai bune ca ale noastre", marturiseste o femeie.
Va fi interesant de vazut ce se va intimpla cu marfa din magazine si din depozite, avind in vedere numarul relativ mare al acestora. In ceea ce priveste pericolul reprezentat de bolile care se pot transmite pe aceasta cale, este de precizat ca, in tara, inca nu a fost remarcat un caz de contactare a vreunei astfel de boli. Desi pericolul exista, medici sint de parere ca, pe linga faptul ca hainele sint dezinfectate, intii de furnizor si, apoi, de comerciant, cumparatorul unui astfel de produs il mai spala odata, dupa ce l-a achizitionat.
Soarta acestor magazine va fi stabilita in momentul in care vor apare legile anuntate, in legatura cu acest domeniu. Pina atunci, daca patronii vor respecta normele care li s-au impus, nimeni nu ii poate priva de dreptul comercializarii hainelor la mina a doua. (C. BARGAOANU)

Comentarii