Trichineloza a pus la pat 15 persoane

vineri, 21 ianuarie 2005, 00:00
2 MIN
 Trichineloza a pus la pat 15 persoane

Traditia la romani cere ca, in prejma Craciunui, de Ignat, fiecare gospodar sa sacrifice rimatorul din cotet pentru a avea parte de o masa imbelsugata de sarbatori. Asa a facut si familia Antochi, din
comuna Tamaseni. A cumparat un porc de la un om din sat si l-a mai crescut ceva vreme in gospodaria sa. Pe 20 decembrie, familia Antochi a sacrificat porcul, din carnea lui infruptindu-se mai multe rude, din sase familii: Antochi, Chihalau, Andrici, Iosub, Mihaluca si Ghiuzan. Insa, de la inceputul acestei saptamini, la Sectia Contagioase a Spitalului Municipal Roman au inceput sa se prezinte, in serii, toti cei care au mincat din carnea infestata a porcului. In total, 15 pacienti, din care trei copii, au ajuns, in decurs de trei zile, pe patul de spital, plus alte noua persoane care sint suspectate de imbolnavuire, dar starea lor de sanatate nu a necesat spitalizarea.
„Primii pacienti s-au prezentat la Sectia Contagioase incepind de luni seara, dupa care, in zilele urmatoare, au mai venit si alte persoane care au consumat din acelasi porc, in total numarul pacientilor
internati ridicindu-se la 15. La internare, acestia prezentau febra, dureri de cap, mialgii, eruptii cutanate, diagnosticul pus fiind cel de treichineloza. Li s-a administrat tratamentul si starea lor in acest
moment este relativ buna, insa asteptam urmatoarele doua saptamini pentru a vedea care va fi evolutia bolii”, a declarat medicul Niculina Bostina, sefa Sectiei Contagioase.
In scurt timp au fost alertati si medicii de la Directia de Sanatate Publica (Neamt), precum si doctorii veterinari de la Directia Veterinara pentru Siguranta Alimentelor, care au declansat o ancheta privind circumstantele producerii acsetui incident. Acestia s-au deplasat la Tamaseni, unde au prelevat probe din carnea consumata de aceste persoane, analizele iesind puternic pozitive cu Trichinella Spiralis. „Pacientii au resimtit simptomele dupa aproape trei saptamini de cind au inceput consumarea carnii, pentru ca perioada de incubatie a bolii este de circa 22 de zile. Au consumat carnea de
porc fara a solicita veterinarilor efectuarea unei analize trichineloscopice. Pe linga cele 15 persoane internate, am mai identificat alte noua persoane, din aceleasi familii, care s-au imbolnavit, dar nu asa de grav, existind posibilitatea ca numarul consumatorilor sa fie mai mare”, a declarat doctor Ana Andrici, sefa Compartimentului Teritorial de Sanatate Publica (CTSP) Roman. (Adrian CRAINET)

Comentarii