Sanatatea intra bolnava in noul an

Subtitlu

sâmbătă, 07 ianuarie 2012, 18:16
9 MIN
 Sanatatea intra bolnava in noul an

Anul care tocmai a inceput aduce numeroase schimbari in sistemul sanitar. Noua lege a sanatatii schimba din temelii sistemul medical asa cum a fost el cunoscut pina acum. Spitalele pot deveni fundatii sau societati comerciale, iar casele de asigurari gestionate de stat vor fi inlocuite de unele private. Contributia va ramine neschimbata, respectiv 10,7% din venit pentru salariati si 5,5% pentru pensionari, insa ea va acoperi doar tratamentul afectiunilor incluse in pachetul serviciilor de baza. Pentru alte probleme, pacientul trebuie sa incheie o asigurare privata de sanatate al carei cost difera in functie de numarul de afectiuni acoperite. O astfel de asigurare suplimentara se prevede ca va costa 10-15 euro lunar. Pacientul care are nevoie de ingrijiri medicale si nu are decit asigurarea obligatorie va plati serviciile medicale. De asemenea, Ministerul Sanatatii va negocia cu companiile farmaceutice numarul pacientilor ce pot fi tratati din banii destinati programelor nationale de sanatate.

Nu cresc contributiile, se "diversifica" finantarea

„Sporirea fondurilor publice, fie si prin noi taxe, fie prin cresterea celor actuale este improbabila in contextul socioeconomic actual, pe termen scurt si mediu, cel putin. Optiunea ramasa este cresterea bazei de contributie si diversificarea finantarii care sa atraga resurse suplimentare prin alte mecanisme", se precizeaza in expunerea de motive la Legea Sanatatii. Astfel, cele mai multe dintre prevederile noii legi a sanatatii se refera la noi modalitati de a stringe bani la bugetul de stat sau de a economisi acolo unde se poate. Poate cel mai important aspect mentionat in noua lege se refera la sistemul de asigurari de sanatate. Desi in principiu contributia la sistemul de asigurari nu se modifica, se schimba radical modul in care sint distribuiti banii. Astfel, apare o veriga suplimentara intre pacient si spital, respectiv casa privata de asigurari de sanatate. Conform legii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ramine cu rol de reglementare si ca un fond de distributie si redistributie a veniturilor intre casele private in functie de numarul de asigurati si de structura de virsta, sex si morbiditate. Se incearca astfel prevenirea unor situatii in care unele case ar putea alege sa asigure doar persoane tinere, sanatoase si cu venituri crescute, in dauna persoanelor in virsta, cu multiple afectiuni si venituri reduse. Fiecare casa privata va semna contracte de colaborare cu unitatile medicale, iar pacientii isi vor putea alege casa de asigurari in functie de spitalele la care au nevoie sa se trateze si daca acestea au sau nu contract cu respectiva casa de asigurari. Exista insa posibilitatea ca unele spitale sa nu poata semna contracte cu o casa de asigurari. „Daca se pleaca de la principiul ca concurenta naste calitate, acest sistem ar putea aduce imbunatatiri in spitale. Calitatea serviciilor medicale ar trebui sa creasca pentru ca spitalul sa devina atractiv pentru casele de asigurari. Daca un spital nu ofera ingrijiri de calitate, el poate sa ramina fara contract. Finantarea in cazul unui astfel de spital nu se poate face decit din plata directa de la pacienti", dr. Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Cine plateste asigurari si cine nu

„Pacientii vor putea merge, fara costuri suplimentare, la orice furnizor de servicii care are contract cu compania la care este asigurat. Daca doreste sa se trateze in afara retelei acesteia, o va putea face, dar va trebui sa suporte o contributie suplimentara pentru aceasta, cu exceptia cazurilor de urgenta", se precizeaza in lege. Fiecare pacient va putea sa aleaga sa plateasca si o asigurare suplimentara, pe linga cea de baza, care sa-i permita decontarea mai multor servicii medicale, in afara celor incluse in pachetul de baza.

Pe de alta parte, persoanele care nu au o asigurare de sanatate nu vor putea primi ingrijiri medicale decit in caz de urgenta medico-chirurgicala sau in caz de boala cu potential endemo-epidemic. In acelasi timp insa, exista mai multe categorii de persoane care sint considerate asigurate, plata contributiei venind fie de la bugetul de stat, angajatori sau fondul de somaj. Aceste persoane sint sotul, sotia sau parintii fara venituri proprii, dar care se afla in intretinerea unei persoane asigurate, cei care se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, acordat in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale. De asemenea, beneficiaza de asigurare cei care se afla in concediu de crestere a copilului pina la virsta de doi ani, sau trei ani in cazul copilului cu handicap, sau cei care au indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu virsta cuprinsa intre trei si sapte ani. Persoana care are in intretinere o astfel de persoana are obligatia platii contributiei de 5,5% calculata la jumatate din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata. In aceeasi categorie vor intra si pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei, cei care beneficiaza de indemnizatie de somaj si cei care executa o pedeapsa privativa de libertate si nu au venituri.

Vor fi scutiti de la plata asigurarii de sanatate copiii sub 18 ani, studentii pina in 26 de ani care nu realizeaza venituri si care au macar un parinte asigurat, persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, bolnavii inclusi in programele nationale si femeile insarcinate.

Apar echipele de asistenta medicala primara

Schimbari vor avea loc si in cadrul sistemului programelor nationale de sanatate, care consuma anual aproximativ o treime din bugetul pe medicamente. Noua lege prevede faptul ca Ministerul Sanatatii va stabili prin negociere cu companiile farmaceutice numarul total de pacienti care vor fi tratati cu suma disponibila. Depasirea numarului de pacienti se va putea face insa cu suportarea costurilor de catre producator, urmind ca numarul suplimentar de pacienti sa intre in calcul la urmatoarea negociere.

Pentru prima data se vorbeste in lege de o echipa de asistenta medicala comunitara, echipa care va fi formata din asistent medical comunitar, mediator sanitar, moasa, asistent social, fizioterapeut si alte profesii, in raport de necesitatile oamenilor din comunitate. De asemenea, aceasta echipa impreuna cu cabinetul de medicina de familie formeaza echipa de asistenta medicala primara multidisciplinara. Echipa multidisciplinara va avea drept rol principal efectuarea activitatilor de preventie. „Pe linga medicul de familie, va mai exista un medic angajat direct de catre autoritatea locala. Acesta va fi sprijinit de o echipa multidisciplinara al carei nucleu de baza va fi format din asistenti comunitari si mediatori sanitari. Medicii care vor avea contract cu primaria vor fi angajati in zone izolate, greu accesibile, acolo unde sint dificultati in acordarea de asistenta medicala", a declarat Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii.

Spitalele devin fundatii

Noua lege da posibilitatea spitalelor sa se organizeze atit ca institutii publice, cit si ca asociatii, fundatii sau societati comerciale. Statutul organizatoric al spitalului poate fi schimbat de catre administratorul acestuia doar cu avizul Ministerului Sanatatii. Pe de alta parte insa, spitalele de interes national, nominalizate ca atare prin hotarire de guvern, nu pot fi decit institutii publice sau fundatii de utilitate publica. Noile forme de organizare a spitalelor vor permite insa managerilor sa atraga si altfel de fonduri decit cele de la bugetul de stat. Spitalele vor avea posibilitatea sa incheie contracte cu mai multe case de asigurari de sanatate si vor putea sa formeze asociatii cu alte spitale. O veste buna pentru personalul medical este reprezentata de faptul ca spitalele care vor fi fundatii sau societati comerciale vor putea face angajari fara sa mai tina cont de blocarea posturilor. „Personalul medical din acele spitale nu mai este bugetar, astfel ca se pot face angajari in functie de necesitati. Spitalele vor avea o mai mare libertate manageriala, insa si o mai mare responsabilitate, pentru ca trebuie sa atraga contracte cu casele de asigurari. De asemenea, pot obtine fonduri organizind orice activitate medicala, indiferent de specificul ei", a declarat dr. Cepoi.

O consecinta a acestei legi va fi si infiintarea unui Registru national, care va centraliza datele personalului de specialitate medical si nemedical incadrat in unitatile medicale. „Legea aduce o clasificare mai riguroasa a personalului incadrat in unitatile medicale, personal care are obligatia sa asigure asistenta medicala acordata populatiei. In prezent ne confruntam cu o mobilitate crescuta a profesionistilor din sistemul de sanatate, fapt care afecteaza masurile de acordare a asistentei medicale", se precizeaza in expunerea de motive. In acelasi timp, medicul va fi obligat sa acorde ingrijiri medicale unei persoane doar daca a primit-o ca pacient. Totusi, nu va avea posibilitatea sa refuze un pacient care are o urgenta de natura sa-i puna viata in pericol.

Vinzarea de organe se pedepseste cu inchisoarea

Conform noii legi, cei care vor sa devina donatori de organe in caz de moarte cerebrala isi pot exprima aceasta dorinta din timpul vietii. Astfel, posibilul donator trebuie sa-si exprime optiunea in favoarea donarii printr-un act notarial de consimtamint pentru prelevare, inregistrat in registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule. In lipsa acestui acord, prelevarea de organe se poate realiza doar cu acordul scris al cel putin unuia dintre membrii majori ai familiei. Prelevarea si transplantul de organe, tesuturi sau celule de origine umana, singe sau componente sanguine umane, fara consimtamint, se pedepseste cu inchisoare de la cinci la sapte ani. Cu inchisoare de la trei la cinci ani e pedepsita si persoana care doneaza organe cu scopul de a obtine foloase materiale.

Coplata

Legea Sanatatii prevede si introducerea coplatii in sistemul sanitar. Conform proiectului legislativ, coplata reprezinta plata contributiei banesti a asiguratului pentru a putea beneficia de serviciile medicale din pachetul de servicii de baza. Coplata va functiona prin intermediul tichetului moderator pentru sanatate. „Pacientul poate sa aleaga sa acopere coplata printr-o asigurare voluntara de sanatate. Suma perceputa drept coplata pe parcursul unui an nu poate depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate. Astfel, coplata difera in functie de salariul fiecaruia: cel cu un venit mare va plati mai mult, cel cu un venit mic va avea o coplata mai mica. Legea prevede ca bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate sint scutiti de coplata. Ei vor plati totusi pentru servicii medicale care nu au legatura cu boala cu care sint in program de sanatate. Problema este ca deocamdata nu stim la care an se refera atunci cind se vorbeste despre venituri, pentru ca in foarte multe cazuri veniturile difera de la un an la altul", a adaugat dr. Cepoi. Vor mai fi scutiti de coplata copiii cu virste pina la 18 ani, tinerii pina in 26 de ani daca sint elevi, studenti, ucenici si nu realizeaza venituri din munca. De asemenea, de scutire vor beneficia si pensionarii cu venituri numai din pensii de pina la 740 de lei pe luna.

Se introduce cardul national de sanatate

Conflictele dintre pacientii si furnizorii de servicii medicale vor putea fi rezolvate in prima faza de catre o comisie de mediere. In cadrul medierii, furnizorul de servicii medicale poate transmite victimei prejudiciului o oferta pentru despagubire, pe care victima o poate primi, fara a se mai ajunge astfel in instanta. De asemenea, legea prevede ca actele de malpraxis in cadrul activitatii medicale de preventie, diagnostic si tratament se prescriu in termen de un an de la producerea prejudiciului, cu exceptia faptelor ce reprezinta infractiuni. Oricum, lipsa asigurarii de malpraxis in cazul personalului medical este considerata abatere disciplinara si se sanctioneaza cu suspendarea dreptului de practica sau, dupa caz, suspendarea autorizatiei de functionare.

Cardul national de asigurari sociale de sanatate va fi emis pentru ca toti asiguratii sa-si poata dovedi aceasta calitate. Acest card va putea fi utilizat doar pe teritoriul Romaniei, spre deosebire de cardul european care ii da dreptul asiguratului sa beneficieze de asistenta medicala necesara in timpul unei vizite intr-un stat membru al Uniunii Europene. Daca toate costurile pentru cardul european vor fi suportate din Fondul national unic de asigurari de sanatate, pentru cardul national se vor folosi fonduri atit de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cit si de la asigurat. Toate detaliile despre modul de utilizare a cardului national vor fi stabilite prin hotarire de guvern si ordine ale presedintelui CNAS. Noua lege a fost publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii si va fi in dezbatere publica pina la sfirsitul lunii ianuarie, dupa care legea ar urma sa intre in vigoare, la o data neprecizata deocamdata.

Comentarii