Sefii de servicii secrete spun ca n-au vazut, n-au auzit

Subtitlu

joi, 22 octombrie 2009, 11:35
3 MIN
 Sefii de servicii secrete spun ca n-au vazut, n-au auzit

Unul dintre cei trei judecatori ieseni ale caror telefoane au fost ascultate a incercat ieri sa vada dosarul aflat pe mesele procurorilor de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Magistratul iesean spune ca a vazut doar o parte din dosar, fara a-si da seama cine a facut sesizarea catre procurorii bucuresteni. Mai mult, judecatorul insinueaza ca intregul dosar a avut o tenta politica. "Nu am putut vedea mai mult decit ce am vazut in rezolutia de neincepere a urmaririi penale primita in urma cu citeva zile. Totusi, situatia este mult mai complicata decit credeam eu. Este posibil sa aiba si o alta tenta. Ma voi documenta serios referitor la Legea sigurantei nationale si nu exclud posibilitatea inaintarii in viitorul apropiat a unui memoriu catre Consiliul Superior al Magistraturii", a declarat judecatorul iesean.

"Nu cunosc nimic"

Fostii sefi ai serviciilor secrete din Iasi, care au parasit sistemul recent, dar care ar fi putut avea cunostinta de sesizarile trimise procurorilor, nu sufla o vorba despre acest caz si sustin ca habar n-au despre ce e vorba. Catalin Blanaru, fostul sef al Serviciului Independent de Informatii si Protectie Interna (SIIPI) Iasi, din cadrul MAI, declara ca nu stie nimic de astfel de informari si se intreaba de ce nu s-a facut sesizarea in urma cu 6-7 ani, de cind dateaza presupusele fapte incriminate in dosar. "Nu stiu ce sa va spun. Eu am incheiat conturile cu Ministerul de Interne, am iesit la pensie. Nu stiu de ce s-a facut sesizarea dupa sapte ani si nu am date despre aceasta problema. Din informatiile mele, SIIPI nu avea atributii in astfel de situatii, cind se dau mandate pentru judecatori sau procurori", ne-a declarat ieri fostul sef al serviciului "Doi s-un sfert". Si Tiberiu Simion, fostul sef al SRI Iasi, sustine ca nu stie de ce s-a formulat aceasta sesizare dupa o perioada atit de indelungata. "Nu stiu de ce s-a facut aceasta sesizare acum. Eu nu am avut nici o legatura si nici nu am date referitoare la toata aceasta poveste. Cei de acolo (Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – n.r.) spun ca faptele au avut loc in perioada in care domnul Dan Anton era vicepresedintele Tribunalului Judetean, dar cine stie ce fapte au fost, daca au fost si cind anume s-au petrecut?", a precizat Tiberiu Simion. Fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie (DGA) Iasi, Florin Ungureanu, da impresia ca habar n-are despre ce e vorba in acest dosar cu nume sonore. "Nu cunosc absolut nimic despre acest caz. Eu nu mai sint in sistem de mult timp", a spus scurt Ungureanu.

Ieseni notorii, ascultati timp de doua luni de DNA

Telefoanele a trei judecatori, patru avocati, doi functionari publici, doi ofiteri de Politie si mai multor oameni de afaceri din Iasi au fost ascultate. Acest lucru a avut loc la cererea procurorilor din DNA – Sectia de combatere a coruptiei. Anchetatorii au afirmat ca totul a plecat de la informatii oferite de "servicii specializate", fara a mentiona despre care serviciu este vorba.

Procurorii bucuresteni spun ca informarile ar fi indicat ca judecatorul Dan Anton, acum in cadrul Curtii de Apel Iasi, s-ar fi facut vinovat de luare de mita in perioada 2002-2004, cind magistratul ocupa functia de vicepresedinte al Tribunalului. Anchetatorii anticoruptie afirma ca existau suspiciuni ca judecatorul ar fi pretins si primit foloase materiale necuvenite de la mai multi oameni de afaceri, pentru a le facilita incheierea de contracte cu Tribunalul si a repartiza preferential dosare de insolventa.

Pe baza informatiilor detinute, DNA s-a sesizat din oficiu si a dispus ascultarea telefoanelor unor inalti functionari publici, judecatori, avocati, oameni de afaceri, angajati ai Ministerului de Interne sau ai SRI.

Potrivit procurorilor, printre persoanele ale caror convorbiri telefonice au fost interceptate in perioada 6 februarie – 14 aprilie 2009 se numara Victorel Lupu, prefectul de Iasi la acea data, Victor Chirila, vicepresedinte al CJ, mai multi oameni de afaceri si patru avocati.

Comentarii