Si aici sinteti primar, dle Nichita!

Subtitlu

luni, 29 decembrie 2008, 21:53
4 MIN
 Si aici sinteti primar, dle Nichita!

Citeva locuri din municipiu ramin neschimbate de ani buni, in ciuda alegerilor sau promisiunilor facute de edili. Talciocul, Bazarul, Tirgul de masini sau cel de cherestea, precum si Oborul de vite au ramas aceleasi focare de mizerie si zgomot, indiferent de cine a condus municipiul. In fiecare an s-au facut promisiuni, s-au emis termene pentru ca iesenii sa aiba parte de un comert civilizat. De fiecare data, s-a vorbit de termene de citeva luni, pina la maxim un an.

Pina acum, insa, nu s-a intimplat nimic. Exista inca un rind de promisiuni: anul viitor se va face un proiect. Dar, cu o conditie: dupa ce se va stabili un amplasament. Intre timp insa, mare parte din ieseni, si in special cei care locuiesc in zona acestor amplasamente, in special linga Bazar sau Talcioc, se roaga ca Primaria sa rezolve o problema uitata printre zecile de promisiuni electorale.

"Ramin in urma munti de gunoaie"

Talciocul este amenajat sub pasarela Nicolina, vizavi de Bazar. Duminica in special, intreaga zona devine un furnicar de nedescris. Nici ploaia si ninsoarea nu tin departe comerciantii si clientii. Iti dai seama imediat daca este deschis Talciocul. Toata zona de la Bazar, bretelele pasarelei si chiar dincolo de calea ferata, pe strada Libertatii, sint zeci, daca nu sute de masini parcate. Autoritatile s-au obisnuit cu situatia. Si, daca tot nu fac nimic in privinta Talciocului, macar sa se circule cum trebuie. Duminica dimineata in special, un politist sta si dirijeaza circulatia din zona Bazarului.

"Este foarte urit. De mult timp au inceput sa vinda si in afara Talciocului amenajat. Cind se termina, ramin in urma munti de gunoaie. Eu nu stau in zona, dar este deranjant pentru oricine", ni se plinge un pensionar. In interior este insa o alta lume.

Oameni saraci, fara nici un ajutor, ajung sa isi vinda din ce au agonisit de-a lungul timpului pentru a mai cumpara o piine, medicamente sau chiar o cinzeaca.

La Talcioc gasesti orice. De fapt, multi din cei care vin acolo o fac pentru chilipiruri. Pretul este stabilit pe loc si se poate negocia. Si se gaseste orice, de la unitati de calculator pina la bibelouri, patine, echipamente de scafandru, telefoane cu sau fara incarcatoare, masini de cusut, rulmenti si piese pentru orice aparat. "Daca ai lucruri mai vechi, aici trebuie sa vii. Nu mai gasesti pe la magazine", a spus in fuga un barbat.

La o masa, aproape de intrare, sta si o batrinica. Masa ei este aproape goala. Are doar citeva bibelouri si citeva haine. "Am mai multe. Cinci lei costa unul mai mare. Cele mai mici sint de la trei la cinci lei. La magazin este mai scump. Am ajuns sa vind de prin casa. Imi trebuie medicamente. Dau multi bani pe medicamente. Nu am pensie, pentru ca am fost casnica si am crescut copiii. Cei de la Primarie nu vor sa imi dea ajutor social, dar eu am platit tot la ei", a povestit ieseanca Ileana Ceparu, de 67 de ani.

Declaratii reluate o data la trei ani

Si Bazarul este plin de posibili clienti. De pe pasarela, intregul complex pare insa desprins dintr-o epoca trecuta, medievala. "Este adevarat. Arata jalnic, nu urit. Nu am gasit insa amplasamente pentru a le muta. Acest tip de comert are inca multi clienti, are cautare. De aceea trebuie gasit un loc care sa nu omoare activitatea. Au fost discutate mai multe variante. La fostul Hipodrom din zona CUG nu s-a putut amenaja nimic, pentru ca sint revendicari. Asteptam sa se termine, sa vedem cu ce suprafata raminem. A mai fost o varianta in zona Centrului Expozitional, dar nu poti pune Bazarul acolo. S-a propus si analizam inca si in zona fostului Poligon din Bucium. Este de vazut, pentru ca pe acolo va trece si soseaua de centura", a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. El a mai spus ca in bugetul pentru anul viitor va fi prinsa realizarea unui proiect pentru viitorul Bazar si Talcioc.

"Anul viitor vom stabili amplasamentul si vom avea proiect. Apoi vom trece la executie. Tocmai pentru ca am zis ca il mutam, nici nu au mai fost facute investitii. Am cerut o situatie de la cadastru cu posibile amplasamente. Ar fi nevoie de circa doua hectare pentru Bazar si Talcioc", a completat Chirica.

O declaratie asemanatoare a facut si Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei, dar in aprilie 2005. Atunci reprezentantul municipalitatii a raspuns unui iesean care a criticat mizeriile de la Talcioc si Bazar. Si primarul Gheorghe Nichita a anuntat de mai multe ori ca vrea sa mute atit Talciocul, dar si Bazarul.

Un alt loc extrem de cautat de ieseni este Tirgul de masini, situat in zona CUG, linga Tirgul de cherestea. Duminica, strada de acces spre tirg este plina de masini expuse spre vinzare. Multi ieseni prefera sa nu intre in spatiul amenajat de municipalitate, pentru a nu plati o taxa de 10 lei. Strada este distrusa in mare parte, mai ales spre fostul Obor de animale.

"Se repara, dar sint multe camioane care trec pe acolo si se distruge tot. Sint statii de betoane acolo, spre Hlincea. Am incercat sa extindem Tirgul de masini spre cel de cherestea, iar pe acesta sa il ducem la Oborul de animale, care nu mai functioneaza. Nu este posibil din mai multe motive. Este si o zona mlastinoasa acolo. Incercam sa gasim solutii pentru a extinde in special Tirgul de masini", a afirmat Chirica.

Comentarii