Spaga si politica in Aula

luni, 01 octombrie 2007, 21:55
7 MIN
 Spaga si politica in Aula

Adomnitei s-a revansat la celelalte universitati, unde a vorbit de realizarile sale si ale guvernului liberal. La Casa Studentilor, desi in sala erau toti rectorii din Iasi, deputatul PNL Relu Fenechiu, nu se stie in ce calitate, a transformat evenimentul intr-o adevarata reuniune de partid. La Agronomie, primarul Nichita si-a prezentat realizarile alaturi de colegul sau de partid, rectorul Gerard Jitareanu, consilier local PSD. 

Universitatile iesene au fost ieri cimpuri ale bataliilor electorale. Studentii ieseni s-au transformat pe loc din destinatari ai educatiei si reprezentanti ai viitorului tarii in simpli alegatori, iar rectorii si profesorii in posibili, pretiosi aliati politici. Cele mai „de seama" partide si-au scos la rampa aprigi reprezentanti si atractive discursuri.

Prima parte a festivitatii de deschidere a anului academic a fost dominata de alianta PD-PLD, reprezentata de insusi presedintele Romaniei, Traian Basescu, invitat de rectorul Dumitru Oprea sa deschida anul universitar la Universitatea „Cuza".

Prezent si el la ceremonie, ministrul liberal Cristian Adomnitei a fost marginalizat vizibil. Si-a luat revansa la finalul manifestarilor de ieri: inaugurarea Casei de Cultura a Studentilor a fost transformata intr-o victorie liberala.

Deputatul Relu Fenechiu, nu se stie in ce calitate, a vorbit despre banii investiti „prin efortul sau" si „despre o forta de care ar trebui sa se tina seama – tineretul liberal". La rindul sau, primarul Gheorghe Nichita s-a simtit in largul lui la Universitatea de Stiinte Agricole, unde rector este colegul sau de partid, Gerard Jitareanu.

Basescu a acuzat mita din universitati

Festivitatea de deschidere a anului universitar a debutat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" la ora 9 cu sosirea celui mai de seama oaspete: presedintele Romaniei. Singurele discursuri permise au fost cele ale rectorului Dumitru Oprea si ale lui Traian Basescu.

Prezent si el in aula festiva, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a fost „pus la colt" de rectorul Oprea si nu a fost lasat  sa imparta prezidiul cu presedintele Basescu. In locul lui au fost preferati doi copii de la Gradinita si Scoala primara „Junior" si un reprezentant al studentilor. „Festivitatea era adresata studentilor. Nu am vrut un festivism exagerat. In plus, domnul ministru si-a anuntat participarea mult prea tirziu, cind protocolul stabilit initial pentru ceremonie nu mai putea fi schimbat", si-a motivat atitudinea rectorul Oprea.

Presedintele Basescu nu l-a menajat nici el pe ministrul Educatiei, discursul sau continind numeroase critici la adresa actualului sistem de educatie. „Acest sistem de educatie ramine victima unei lipse de coerenta la nivelul exigentelor pe care le formuleaza. Universitatea inseamna verticalitate si corectitudine, nu furt si minciuna. Or, din nefericire, scoala romaneasca sufera de aceste tare. Plagiatul facut de unii profesori, cumpararea lucrarilor de licenta, mita pentru promovarea examenelor sint practici curente. Elevul sau studentul invata ca plata, si nu invatatura, este solutia pentru a obtine o diploma", le-a spus Traian Basescu studentilor si profesorilor prezenti, premiat de rectorul Oprea cu un rucsac cu insemnele institutiei pentru cursurile efectuate in vederea reconfirmarii calitatii sale de capitan de nava.

Revansa liberala

Inaugurarea Casei de Cultura a Studentilor (CCS), unde dupa 11 ani au fost finalizate lucrarile de renovare, a fost exploatata la maximum de liberali. Deputatul Relu Fenechiu si directorul CCS, consilierul local PNL Adrian Caliman, au adus omagii partidului pe care amindoi il reprezinta.

„Cind am candidat pentru postul de director aici, am fost intrebat ce vreau sa realizez. Le-am spus atunci ca in doi ani vreau sa termin de renovat Sala «Gaudeamus». Mi-au raspuns ca eu nu stiu ce vorbesc, ca imi trebuie foarte multi bani. Iar eu atunci le-am spus: da, dar eu am un Cristi Adomnitei, un Relu Fenechiu. Nu ii stiti acum, dar ii veti cunoaste", si-a inceputul discursul de inaugurare directorul Adrian Caliman.

Seful sau pe linie politica, Relu Fenechiu, a continuat si el in acelasi stil, transformind festivitatea de inaugurare, la care au venit toti rectorii universitatilor iesene de stat, intr-o adevarata reuniune de partid. „Exista la Iasi o echipa de tineri valorosi, care impreuna sint o forta de care ar trebui sa se tina seama: tineretul liberal", i-a intimpinat pe rectorii si studentii ieseni Relu Fenechiu.

Atmosfera si discursurile PNL-iste nu au fost insa pe placul rectorului Dumitru Oprea, care a refuzat ulterior sa ia cuvintul, fiind singurul rector prezent care a refuzat sa tina un discurs. „Am vrut sa le ofer un moment de aur, concretizat prin tacerea mea", a motivat ironic rectorul Oprea. Deschiderea anului universitar s-a incheiat la Iasi cu un moment artistic, sustinut de studentii de la Casa de Cultura, si cu politicieni multumiti ca au mai atras citiva alegatori de partea lor.

Gestul lui Oprea, blamat cu duritate de liberali

Deputatul liberal Relu Fenechiu s-a aratat indignat atunci cind a auzit ca rectorul Dumitru Oprea nu l-a invitat in prezidiu pe ministrul Cristian Adomnitei. „Gestul este sub demnitatea unui rector, care vrea sa mai devina si parlamentar european. Nu denota altceva decit frustrarea lui Oprea, care de cinci ani vrea sa devina ministru", a declarat Fenechiu.

Ministrul Cristian Adomnitei a incercat sa trateze cu diplomatie gestul rectorului Oprea. „Prin prezenta presedintelui Traian Basescu si a mea la Iasi, este confirmata inca o data importanta centrului universitar iesean. Cu toate acestea, organizatorii de la „Cuza" au mentionat ca doar presedintele va tine un discurs si s-a respectat acest lucru", a precizat Cristian Adomnitei.

Aflind ca rectorul Dumitru Oprea a afirmat ca i-ar fi dat cuvintul daca ar fi ramas pina la sfirsit, ministrul a replicat: „Eu am anuntat de pe 17 septembrie ca voi participa si la deschiderea anului universitar tot la Iasi, spre deosebire de presedintele Basescu care la deschiderea anului scolar nu a mers nicaieri, probabil pentru ca elevii nu voteaza. Am considerat ca este corect ca ministrul sa-si modifice programul ca sa existe cel putin un moment in care sa se intilneasca si cu presedintele. Asa am considerat ca este corect si spre binele scolii. Altminteri, mesajul adresat scolii nu ar fi fost cel mai fericit", a mai spus Adomnitei.

Adomnitei, primit ca un print la UTI

Tinut in multime la „Cuza", ministrul Adomnitei s-a razbunat la celelalte universitati iesene pe care le-a vizitat. Ca si la deschiderea anului scolar, ministrul a facut un adevarat tur de forta, reusind sa cuprinda in programul sau toate institutiile de invatamint superior de stat.

La Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi", Cristian Adomnitei a fost primit ca un print: a fost primul semnatar al Cartii de onoare si a primit diploma de excelenta pentru „contributia deosebita la progresul general al universitatii, atit in studentie, cit si ca ministru", dupa cum a afirmat rectorul Nicolae Badea.

Prezent la Iasi, Adomnitei nu a ratat posibilitatea de a se intilni cu fostii sai profesori de la Facultatea de Constructii si Instalatii. Indrumatorul de doctorat al ministrului, social-democratul Anghel Stanciu, presedinte timp de 10 ani al Comisiei de Invatamint din Camera Deputatilor, a remarcat frecventa personalitatilor din Guvern care au studiat la aceasta facultate: „Sintem cea mai atractiva facultate. Voi sinteti viitorii rectori si decani daca invatati foarte bine, ministri, daca invatati bine, parlamentari, daca veti invata mai putin bine".

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa", studentii si profesorii s-ar fi asteptat la raspunsuri din partea ministrului privind conducerea institutiei de invatamint superior. „Cunosc bine situatia de la UMF. Instanta este insa cea care ne va spune pasii de urmat, pentru ca sint lucruri asupra carora nu s-a pronuntat", a declarat Adomnitei.

La Universitatea de Arte „George Enescu", ministrul si-a cucerit auditoriul prin promisiunile privind o posibila cedare catre universitate a Filarmonicii. „Eu am sustinut ca Filarmonica sa intre la Ministerul Educatiei, dar in patrimoniul Universitatii de Arte, si imi doresc ca in acest mandat sa realizez acest lucru", i-a anuntat pe studenti ministrul Adomnitei, premiat si el de conducerea institutiei cu Diploma de onoare si medalia aniversara.

La Universitatea de Stiinte Agricole, promisiunile au fost inlocuite cu laudele aduse propriei guvernari. „Anul acesta au fost date 5.137 de miliarde lei vechi pentru caminele studentesti. Vreau sa stiti acest lucru pentru ca pina acum nu s-au mai cheltuit asa de multi bani pentru binele educatiei", si-a informat auditoriul ministrul Adomnitei.

Discursul electoral al ministrului a avut de aceasta data si un contracandidat. Prezent si el la deschiderea anului la Universitatea Agronomica, primarul Gheorghe Nichita a folosit realizarile rectorului Jitareanu, coleg de partid, pentru a evidentia propriile sale calitati de „gospodar". „Ati reusit sa aveti una dintre cele mai bogate universitati din Iasi. Iar eu am reusit sa dublez bugetul pentru Iasi pentru prima oara in istoria postdecembrista", s-a laudat primarul Nichita, asigurindu-i in final pe studenti ca vor gasi intotdeauna un prieten adevarat in primarul Iasului.

Premierea studentilor, umbrita de show-ul politic

Printre sicane si discursuri politice, studentii, cei care ar fi trebuit de fapt sa fie adevaratul subiect al deschiderii anului universitar, au fost si ei recompensati pentru rezultatele academice exceptionale.

Universitatea „Cuza" a oferit bobocilor cu cele mai mari medii rucsacuri, sepci si materiale promotionale cu sigla universitatii si carti, iar BRD le-a oferit cite 2.000 RON lui Cosmin Ilie, studentul premiat de Microsoft la concursul Imagine Cup, si lui Valy Greavu, ales in juriul aceluiasi concurs.

Universitatea de Arte a premiat si ea excelenta academica a studentilor sai cu cite 300 RON, in timp ce Universitatea Agronomica si-a recompensat studentii de elita cu o excursie de o saptamina in Grecia.

Comentarii