1292 de analfabeti in judetul Suceava

marți, 18 aprilie 2000, 23:00
2 MIN
 1292 de analfabeti in judetul Suceava

Potrivit situatiilor existente la Inspectoratul Scolar Judetean Suceava, actualmente pe raza judetului Suceava sint 976 de analfabeti care au depasit virsta de 14 ani si 316 sub aceasta virsta. Numai 21 dintre cei 976 analfabeti si 13 din cei 316 provin din mediul urban. Pe primul loc in "topul" analfabetilor trecuti de 14 ani se situeaza comuna Volovat cu 112 persoane, pe locul al doilea este comuna Dolhasca, cu 102 persoane, pozitia a treia este detinuta de comuna Moldova Sulita cu 62 persoane, iar pe al patrulea loc se afla comuna Scheia, in cadrul careia sint 55 de analfabeti cu virste ce depasesc 14 ani.
In ceea ce priveste copiii sub 14 ani care nu au fost alfabetizati, cei mai multi sint din comuna Valea Moldovei, si anume 42. Pe pozitiile imediat urmatoare se afla comunele Salcea, cu 27 de persoane, si Dumbraveni, care figureaza in evidentele I.S.J. Suceava cu un numar de 22 de copii analfabeti care nu au depasit pragul virstei de 14 ani.
Cel mai mare procent din rindul populatiei analfabete din judetul Suceava este reprezentat de etnicii rromi, care sint majoritari in satul Mironu, din comuna Valea Moldovei. Pe un loc fruntas intre motivele care stau la baza analfabetismului in judetul Suceava este abandonul scolar, dupa care urmeaza apartenenta la etnia rroma si prezenta unor handicapuri fizice sau psihice. Alte cauze care au generat analfabetismul in judetul Suceava sint refuzul inscrierii la scoala, lipsa unor conditii materiale decente, repetentia, provenienta din familii dezorganizate, decesul parintilor, adoptarea unui comportament deviant, migratia, vagabondajul, diferite boli ale elevilor sau ale parintilor acestora, printre care un procent important este detinut de tuberculoza, precum si casatoria inainte de terminarea scolii.
Inspectoratul Scolar Suceava a recomandat unitatilor scolare care au transmis aceste evidente sa intreprinda o serie de masuri in sensul alfabetizarii acestor persoane, sugerind ca principal remediu organizarea unor cursuri la fara frecventa.
Nicolae Ciocan, inspector general adjunct la I.S.J. Suceava, ne-a informat ca, in scopul eradicarii analfabetismului, au fost lansate deja o serie de masuri, precum organizarea unor cursuri fara frecventa la Ostra si demararea programului "A doua sansa", in care sint cuprinsi circa 30 de tineri de etnie rroma din satul Gulea, comuna Dolhasca, cu virste intre 14 si 24 de ani. Ei invata la scoala din localitate, fiind impartiti in doua grupe mixte a cite 15 elevi. Fetele, concomitent cu urmarea ciclului gimnazial, se vor califica pentru meseria de croitor, iar baietii pentru cea de timplar. In urma cu circa o luna, ei au primit cite 40 de dolari din partea Fundatiei pentru o Societate Deschisa, patronata de Soros, pentru achizitionarea de rechizite si de bunuri de stricta necesitate. "Speram ca acesti tineri care sint scolarizati prin programul "A doua sansa" sa mai primeasca ajutoare similare, cu conditia ca ei sa frecventeze scoala si sa promoveze la toate materiile. Dorim sa extindem acest program si in alte comune populate in majoritate de etnici rromi", a spus Nicolae Ciocan. (Diana CIOBANU)

Comentarii