Alarma ecologica pe riul Siret

vineri, 19 ianuarie 2001, 00:00
7 MIN
 Alarma ecologica pe riul Siret

Un foarte grav accident ecologic s-a petrecut miercuri, 17 ianuarie a.c., prin poluarea cu cianuri a apelor riurilor Somuzul Mare si Siret, sursa poluarii fiind rezervoarele cu acetoncianhidrina de la SC METADET SA. La ora 19.30, pe riul Siret, in sectiunea Lespezi au fost observate cantitati mari de pesti morti plutind la suprafata apei, apele riului fiind otravite in amonte, pe unul dintre afluentii Siretului, Somuzul Mare.
Cercetarile intreprinse in cursul zilei de ieri de inspectorii Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava si angajatii Sistemului de Gospodarire a Apelor Suceava au confirmat ca fauna acvatica a fost distrusa in urma unui accident ecologic. Prin analizele de laborator efectuate asupra probelor recoltate din riul Siret si cursul de apa Somuzul Mare au iesit in evidenta depasiri ale concentratiei maxime admise in cazul concentratiei de cianuri de 130 de ori, iar cea de amoniu de 6 ori.
Rezultatele au condus la concluzia ca poluarea s-a produs in urma deversarii de cianuri si amoniu in Somuzul Mare de la cele 7 rezervoare apartinind societatii METADET Falticeni, la numai o luna dupa ce o alta incercare de dezmembrare a rezervoarelor a provocat poluarea unei pasuni din apropiere, soldata cu moartea a 10 oi. Atunci, APM Suceava a intocmit dosar penal societatii care se ocupa cu dezafectarea rezervoarelor de la METADET, SC DALEX din Iasi, dosar care se afla in curs de cercetare la Parchet.
Prospat numit de o saptamina, prefectul Ioan Cusnir ne-a declarat ca monitorizeaza evenimentele de la Falticeni si a luat toate masurile care se impun. "In momentul in care am aflat despre producerea accidentului am convocat un comandament de urgenta compus din reprezentanti ai Inspectoratului de Protectie Civila, Agentia de Protectia Mediului, Sistemului de Gospodarire a Apelor care s-au deplasat la fata locului si au prelevat probe din diferite puncte pe traseul Siretului si afluenti pentru a stabili sursa de poluare. Pina in prezent, datele converg catre METADET ca sursa poluatoare. Am semnalizat la toate primariile din aval accidentul produs si masurile care trebuie luate pentru a evita consecinte nefaste. SGA si APM iau probe periodice din apele acestor doua riuri pentru a se stabili gravitatea poluarii si a se determina momentul in care va fi depasita unda de poluare. Pina atunci, reprezentanti ai Protectiei Civile, SGA si APM sub coordonarea subprefectului Paul Lesanu impreuna cu directori din Prefectura vor analiza non-stop evenimentele si masurile care se impun a fi luate pentru a fi evitata amplificarea poluarii. Am cerut Primariei Falticeni sa trimita gardieni publici care sa asigure paza rezervoarelor de la METADET Falticeni pina vom reusi sa gasim o solutie pentru neutralizarea cianurilor".
SC DALEX SRL Iasi a primit o amenda contraventionala cu 21,2 milioane de lei, maximul prevazut de lege in aceasta situatie.
Mai multi locuitori din localitatile Lespezi si Pascani au consumat peste mort din riul Siret
In citeva ore, apele otravite au trecut din judetul Suceava in judetul Iasi. Ieri, la ora prinzului, doua tinere din Lespezi, au fost internate in Spitalul Pascani dupa ce au consumat peste otravit cu cianuri. Medicii sint pregatiti sa mai primeasca si alte cazuri, deoarece mai multe persoane din localitatile iesene Lespezi si Pascani au declarat ca au consumat peste mort din riul Siret.
Localnicii au spus ca au recoltat pestele miercuri seara, cind au observat ca zeci de pesti plutesc deasupra apei si au consumat o parte din acestia, impreuna cu membrii familiilor lor. "Am dat mai intii pestele la pisici si am vazut ca nu au patit nimic, iar apoi am mincat si eu", a spus Ion Corneanu, unul dintre localnici.
Directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Iasi, Maria Birhala, a recomandat populatiei sa nu consume peste mort cules din riul Siret. S-au semnalat cazuri in care localnicii vind peste la marginea drumului soferilor aflati in tranzit, care nu au aflat de accidentul ecologic produs in zona.
La rindul sau, vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi a declarat ca incidentul petrecut in zona Lespezi este "un pericol si un atentat la viata oamenilor" si a apreciat ca "trebuie luate masuri sigure in judetul Suceava, unde o societate comerciala a depasit pragurile tehnologice la anumiti parametri".
Directorul Regiei Apele Romane Bacau, Vasile Vamanu, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca unda de poluare va ajunge si la Bacau in maximum doua zile, dar va fi mult diluata. El a mai afirmat ca politistii din comunele aflate pe malul Siretului au primit dispozitie sa impiedice localnicii sa consume pestele mort.
Pentru diluarea apelor otravite, s-a dat drumul la barajele de la Mihoveni si Bucecea
Poluarea cu cianuri a Somuzului si Siretului a afectat localitatile Falticeni, Preutesti, Dolhesti, Dolhasca, Siretel, Lespezi, Vinatori, Pascani. Orasul Pascani este primul oras care se alimenteaza cu apa din riul Siret. Primariile acestor localitati au fost avertizate despre poluare si in sarcina lor cade responsabilitatea avertizarii oamenilor pentru a nu consuma peste sau apa din riurile amintite. Specialistii estimeaza ca peste 30 de tone de peste mort pluteste in aceste zile pe riul Siret, dar o cifra exacta este foarte greu de dat pentru ca apele sint acoperite partial de gheata.
Pentru diminuarea efectelor poluarii cu cianuri si amoniu, conducerea Sistemului de Gospodarire a Apelor Suceava a hotarit cresterea debitelor riurilor Suceava si Siret. "Prin barajul de la Bucecea de pe riul Siret se va permite trecerea suplimentara de apa cu 0,5 mc/s. Pe riul Suceava, la barajul Mihoveni s-a luat aceeasi masura, astfel incit debitul va fi sporit cu 1mc/s. Incercam astfel sa sporim gradul de dilutie, iar consecintele nefaste ale poluarii sa se reduca in cel mai scurt timp", a precizat Octavian Foit, directorul SGA Suceava.
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Suceava au recoltat la rindul lor probe din fintinile aflate in apropierea Somuzului Mare si Siretului pentru a verifica daca acestea au fost afectate de poluarea cu cianuri si amoniu. Daniela Cojocaru, directorul DSP Suceava a declarat ca rezultatele concrete ale probelor prelevate vor putea fi cunoscute abia astazi. Ea s-a aratat sceptica in privinta contaminarii apelor din fintini, aceasta deoarece distanta pina la sursa poluatoare este destul de mare.
Accidente ecologice in lant la METADET Falticeni
Specialistii de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Suceava, ai Sistemului Hidrotehnic Pascani, ai Inspectoratelor de Protectie a Mediului Suceava si Iasi, precum si cei ai Comandamentului de Aparare Civila s-au deplasat la fata locului, pentru a stabili cu exactitate cauza poluarii si societatea poluatoare. La societatea Metadet SA Falticeni se gasesc depozitate, din 1988, circa 250 de tone de cianuri, in patru recipiente. Cele patru rezervoare cu reziduuri sint amplasate suprateran, intr-o cuva betonata situata in afara perimetrului fabricii, la circa 30 de metri de riul Somuzul Mare si la distanta de 50 de metri de un cartier de locuinte din localitate.
In urma unor analize, s-a constatat ca intr-un rezervor (D4), reziduurile sint sub forma solida si lichida, continind cinci la suta aceton-cianhidrina, sulfat de aceton-cianhidrina si alti produsi de degradare. In alte trei rezervoare, cu un grad de uzura avansat, sint circa 200 de tone de solutie amoniacala impurificata cu hidrogen sulfurat.
In 1997, specialistii de mediu au constatat scurgeri de lichid din rezervorul D4 pe platforma betonata de protectie a acestuia. Societatea a luat atunci masuri de stopare a scurgerilor. Pentru supravegherea depozitului de reziduuri chimice, inspectorii Agentiei teritoriale pentru Protectia Mediului au dispus monitorizarea stricta a depozitului, verificarea acestuia de doua ori pe schimb, cu consemnarea constatarilor in registrul de tura, verificarea lunara, prin control ultrasonic, a grosimii peretilor metalici ai rezervoarelor si asigurarea pazei permanente a zonei.
Pentru nerealizarea in totalitate a unor masuri de protectie a mediului, APM Suceava a amendat conducerea Metadet SA in anul 2000 cu 15 milioane de lei. Inca din 1998, autoritatile locale si judetene au fost avertizate asupra riscului ecologic existent la depozitul de deseuri chimice la SC Metadet SA, iar Inspectoratul de Protectie Civila Suceava a organizat o simulare de accident chimic la aceasta societate. La ora actuala, societatea Metadet SA este in faza de lichidare si nu are fonduri suficiente pentru neutralizarea cianurilor, iar Ministerul Mediului nu a facut nici un efort pentru a inlatura acest pericol. Vor trebui trasi la raspundere cei care au incredintat spre lichidare unei societati depasite de situatie o intreprindere care constituie o adevarata bomba ecologica, care are in patrimoniu circa 250 tone de cianuri, suficiente ca sa otraveasca sute de hectare. Aceasta inconstienta criminala va trebui sanctionata pina nu este prea tirziu, de organele in drept.
Agentia de Protectie a Mediului Suceava, depasita de accidentele ecologice petrecute la METADET in ultimii ani
Inspectorul sef al Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava, Valeria Ditoiu, a declarat ca nu cunoaste exact modalitatea in care s-a produs deversarea cianurilor si amoniului in apele Somuzului. Aceasta pentru ca ieri reprezentantii METADET nu au fost de gasit, la fel ca si cei ai DALEX, societate careia ii revine responsabilitatea de a dezafecta cele 4 rezervoare cu acetoncianhidrina si cele 3 rezervoare cu amoniu. "Banuim ca reprezentantii DALEX au incercat sa transbordeze substante dintr-un rezervor in altul. Din motive pe care inca nu le-am putut elucida, o anumita cantitate din cele doua substante a fost deversata in apele Somuzului Mare. Aceasta este cauza mortii pestilor si a poluarii de pe riul Siret ajunsa pina in zona orasului Pascani", a spus Valeria Ditoiu. Ea a adaugat ca inspectorii APM vor intocmi din nou dosar penal societatii DALEX pentru dezmembrarea rezervoarelor fara aprobare. Din pacate, un nou dosar penal nu va rezolva problema cianurilor de la METADET, care oricind pot provoca un nou accident ecologic cu urmari mult mai grave.
Este inadmisibil ca, dupa patru ani in care mass-media si administratia locala din Falticeni au atras atentia in nenumarate rinduri asupra faptului ca rezervoarele cu cianuri de la METADET reprezinta o bomba ecologica, Agentia de Protectie a Mediului Suceava sa se limiteze la a intocmi dosar penal unei societati lichidatoare din Iasi care pune in pericol sanatatea si viata a zeci de mii de oameni. Practic, rezervoarele cu substante otravitoare de la METADET sint la indemina oricarui inconstient care poate otravi oricind apa, pamintul si aerul, ceea ce din nefericire s-a si intimplat in mai multe rinduri. Daca pentru evenimente similare Comunitatea Europeana declanseaza adevarate seisme in mediul politic, iar sanctiunile sint la nivel de ministru, in Romania astfel de evenimente sint tratate la nivel de fapt divers si sanctionate cu dosare penale. (Sandrinio NEAGU)

Comentarii