Carne falsa in magazinele din Suceava

duminică, 21 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Carne falsa in magazinele din Suceava

Pentru a nu le scadea vinzarile in urma cresterii preturilor la carburanti si energie, procesatorii de carne au gasit o alta modalitate de a-si rotunji profitul, si anume substituirea unor ingrediente cu altele mai ieftine. Astfel au aparut, pe pietele sucevene, preparate din carne (salam, parizer, cabanos) in care proteina de origine animala a fost inlocuita cu cea vegetala, extrasa din soia. La fabricarea acestor preparate se utilizeaza, din ce in ce mai des, coloranti alimentari sintetici si pentru ca au ambalaje frumoase, de multe ori ochiul cumparatorului se lasa inselat. Un asemenea produs nu are nici un gust iar la prajit se „topeste", ceea ce inseamna ca, in respectivul salam, proteina animala a fost substituita cu cea vegetala. Cumparatorul a platit deci salamul cu soia la pret de salam din carne.
Pensionari inselati
In urma unor sesizari, inspectori din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Suceava au recoltat de probe din diverse preparate din carne, comercializate de SC Practic Comert Strugaru SRL Darabani, la „Magazinul Pensionarilor" din Suceava. In urma analizelor efectuate, s-a constatat faptul ca multe dintre produse aveau un continut de proteina animala mult sub limita minima admisa. In salamul de vara, substanta proteica totala era prezenta in procent de 12,77%. Ceea ce inseamna ca dintr-un kilogram de asemenea preparat, doar a opta parte o reprezinta carnea. Directorul DSV Suceava, dr. Vasile Cimpan, ne-a declarat ca, dupa ce s-au recoltat probe din produsele fabricate de catre SC Practic Comert Strugaru SRL Darabani, jud. Botosani, s-a stabilit, in urma analizelor de laborator, ca „procentul de proteina animala existent in mezeluri este mult sub STAS-ul minim admis. Valori ale substantei proteice de origine animala sub 17% indica faptul ca, la procesarea carnii, s-a utilizat proteina vegetala in procent mare". Si pentru ca buna-credinta a cumparatorilor, in mare parte pensionari, a fost inselata, a fost sesizat si Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Suceava care a efectuat o verificare la societatea mai sus mentionata. In urma controlului, inspectorii OJPC au constatat lipsa etichetelor la produsele din carne comercializate in acest magazin. Prima masura luata a fost interzicerea comercializarii preparatelor din carne pina in momentul etichetarii, aplicindu-se totodata si o amenda de sase milioane lei. Directorul OJPC, Georgel Ciobanu, ne-a declarat ca "nu am luat parte la recoltarea de probe, pentru ca OJPC nu are posibilitatea analizarii acestora. Este treaba DSV sa faca analizele, iar dupa ce am vazut buletinul de analiza al salamului de vara, eliberat de Laboratorul Sanitar-Veterinar de Stat Suceava, am inteles ca mezelul are un continut total de substanta proteica de 12,77%. O institutie care se respecta precizeaza pe un buletin de analiza eliberat si valorile normale admise. Dar DSV nu specifica, in buletinul de analiza, cit din 12,77% reprezinta proteina vegetala".
Utilizarea proteinei SUPRO in produsele din carne
Mai mult, in cadrul Sesiunii de Comunicari Stiitifice "Prezent si perspective in biotehnologiile alimentare", care ce a avut loc la sfirsitul saptaminii, la Suceava, firma "Protein Technologies International" Bucuresti a incercat sa arate importanta utilizarii proteinei SUPRO. Lucrarea "Izolatele proteice de soia – Utilizari in industria alimentara" arata ca aceasta proteina este extrasa din soia si din tesuturi musculare de la bovina adulta si ca SUPRO va fi utilizata in produsele din carne, in incercarea de a imbunatati calitatea si de a reduce pretul acestora. SUPRO este de fapt un substitut vegetal al proteinei de origine animala. Cit de sanatoasa si cit de hranitoare poate fi aceasta proteina, care va inlocui carnea din mezeluri, tinind cont de faptul ca occidentalii, in prezent, renunta la ea, nu e greu de prevazut. Cert este ca, cel putin deocamdata, folosirea proteinei vegetale obtinute din soia, in mezeluri, nu este altceva decit o modalitate de a insela cumparatorii, care dau un ban pentru o bucatica de carne si in realitate cumpara niste substituti. Ceea ce, mai pe intelesul tuturor, se numeste escrocherie. (Carmen APOSTOL)

Comentarii